Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Bakan Nabi Avcı'dan AYM'nin dershane kararına ilk açıklama

        Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, AYM'nin dershanelerle ilgili verdiği karara ilişkin açıklama yaptı.

        Bakan Avcı, “Mahkeme gerekçeli kararını açıklasın sonra bu çerçevede MEB olarak ne yapmamız gerektiğini paylaşalım.” dedi.

        Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Anayasa Mahkemesinin dershanelere ilişkin kararına dair, "Şu saate kadar Milli Eğitim Bakanlığına ulaşmış herhangi bir resmi karar yok. Mahkeme gerekçeli kararını açıklasın, hangi maddeyle ilgili olarak ne tür gerekçelerle ne karar verdi, onu net olarak görelim. Bu çerçevede, Milli Eğitim Bakanlığı olarak ne yapmamız gerektiğini kamuoyuyla da paylaşarak açıklarız" dedi.

        Bakan Avcı, Anayasa Mahkemesinin, dershanelerin dönüştürülmesini de düzenleyen Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un bazı maddelerinin iptali istemiyle yapılan başvuru konusundaki kararına dair basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

        Bir gazetecinin, dershanelere ilişkin bazı maddelerin iptal edildiğine ilişkin haberlerin basında yer aldığın hatırlatması ve dershanelerin 1 Eylül itibarıyla öğrenci alıp alamayacağını ve yasal bir boşluk oluşup oluşmadığını sorması üzerine, "Bugüne kadar, şu saate kadar Milli Eğitim Bakanlığına ulaşmış herhangi bir resmi karar yok. Yani Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararı veya gerekçesiz kararı, herhangi bir kararı bize ulaşmış değil" diye konuştu.

        Bir takım duyumların dile getirildiğini ve bunun üzerine de pek çok spekülasyonun yapıldığını ifade eden Avcı, Anayasa Mahkemesinde açılan davanın yasadaki 7 maddenin iptaliyle ilgili olduğunu hatırlattı.

        AVCI ŞUNLARI KAYDETTİ:

        "Bu 7 maddeden hangilerinin, hangi gerekçeyle iptal edildiği tümüyle mi iptal edildiği, kısmen mi iptal edildiği ve gerekçesinin ne olduğu, ortaya çıkmadan yapılacak her türlü yorum spekülasyon olur. Biz başından beri bu sürecin başladığı tarihten beri Anayasa Mahkemesini ve mahkeme üyelerini bağlayacak türden herhangi bir açıklama yapmamaya özen gösterdik, mahkemeye olan saygımız nedeniyle. Bugüne kadar mahkeme süreciyle ile ilgili mahkemeyle yürütülen görüşmelerle ilgili herhangi bir açıklama yapmadık. Şu anda kamuoyuna yansıyan ve yansıtılan duyumlarda dediğim gibi tümüyle bizim dışımızda ve bildiğim kadarıyla da mahkemenin de dışında durumlardır. Mahkeme gerekçeli kararını açıklasın, hangi maddeyle ilgili olarak, ne tür gerekçelerle, ne karar verdi, onu net olarak görelim. Ondan sonra bu çerçevede, Milli Eğitim Bakanlığı olarak ne yapmamız gerektiğini kamuoyuyla da paylaşarak açıklarız."

        "ÖĞRENCİLERİMİZİ ORTADA BIRAKMAYIZ"

        Öğrenci ve velilerin içlerinin rahat olmasını isteyen Avcı, "Karar her ne olursa olsun, hangi gerekçeyle verilmiş olursa olsun, çocuklarımızı gençlerimizi, gerek örgün gerek okulu bitirmiş üniversite sınavlarına girmiş ama istediği bölümü kazanamamış ve tekrar girmeyi düşünen öğrencilerimizi, örgün eğitimin içindeki ve dışındaki ortaokullardaki, liselerdeki ve mezun öğrencilerimizin hiç birini ortada bırakmayız" ifadelerini kullandı.

        Takviye kurslarına kayıtların eylülden itibaren alınacağını anımsatan Avcı, takviye kurslarının bu yıl sayısal ve saat olarak artılarak verilmeye devam edeceğini belirtti.

        Avcı, hiçbir çocuğun eğitim öğretimde de ihtiyaç duyduğu takviyeden mahrum kalmaması için Bakanlık olarak gerekli tedbirleri aldıklarını ve almaya da devam edeceklerine işaret etti.

        Bir yasal düzenleme yapılıp yapılmayacağı şeklindeki soru üzerine de Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Yasal düzenlemeden kastınız eğer Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden istihsal edilecek yeni bir yasa düzenlemesi ise böyle bir çalışmamız yok. Böyle bir çalışmanın ancak iptal davasını açanlar tarafından gündeme getirilmesi beklenebilir. Biz yasal düzenlememizi Mecliste zamanında yaptık. Ama ortaya çıkabilecek yeni durumda öncelikle öğrencilerimizin, velilerimizin mağdur olmaması için çocuklarımızın takviye ihtiyaçlarının giderilmesi için ikincil mevzuatımızda gerekli değişiklik hazırlıklarımızı yaptık. Çıkabilecek her türlü karara karşı ikincil mevzuatımızda yani yönetmeliklerimizde ve yönergelerimizde ne tür değişiklikler yapabileceğimizi zaten daha öncesinden planlamıştık onları da gerekçeli karar bize gelsin, görelim, hangi gerekçeyle, hangi maddede ne tür iptal kararları alınmış, onu görelim, ona göre de neticesini ikincil mevzuatta yapacağımız düzenlemelerle, gerekeni yaparız."

        Bakan Avcı, bu konulardaki düzenlemelerin gerekçelere göre yapılacağının altını çizdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ