Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem YAŞ'ta sürpriz karar beklenmiyor

        Murat GÜRGEN / HT GAZETE

        TBMM Başkanı seçilmesiyle İsmet Yılmaz’ın Milli Savunma Bakanlığı görevinin son bulması, YAŞ öncesi heyecanı zirveye çıkarmıştı. Çünkü YAŞ’a yeni bir hükümetle ya da hükümet kurulmamış olsa bile yeni bir Milli Savunma Bakanı’yla girilmesi, terfi beklenti ve hesaplarını değiştirebilecekti. Yılmaz’dan boşalan koltuğa, daha önce 9 yıl süreyle Milli Savunma Bakanlığı görevinde bulunan Vecdi Gönül’ün atanması tedirgin bekleyişin son bulmasını sağladı. Gönül, halen görevde bulunan komuta kadamesinin tamamıyla 4 yıl öncesine kadar birlikte çalışmıştı. Bu nedenle YAŞ’ta sürpriz kararların çıkması beklenmiyor.

        Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, 30 Ağustos itibariyle emekliye ayrılacak. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk’ün, 2’şer yıllık görev süreleri dolmasına rağmen, TSK Personel Kanunu’nda geçen yıl yapılan değişiklik uyarınca, görev sürelerinin 1 yıl uzatılması imkânı bulunuyor. Kuvvet komutanlarının kararnamelerinde Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Milli Savunma Bakanı’nın imzaları yer alıyor. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel, 4 yıllık görev süresini tamamlıyor. Orgeneral Özel yaş haddi sınırına ulaşmamış olsa da mevzuat Genelkurmay Başkanlarının görev sürelerinin uzatılmasına imkân tanımıyor. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda 2 yıllık görev süresini tamamlayan Orgeneral Hulusi Akar’ın Genelkurmay Başkanlığı görevine atanması bekleniyor. Yaş haddini henüz doldurmayan Oramiral Bostanoğlu ile Orgeneral Öztürk’ün görev sürelerinin 1 yıl uzatılması ihtimali yüksek görünüyor. Oramiral Bostanoğlu emekliye ayrılırsa yerine Donanma Komutanı Korgeneral Veysel Kösele, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Öztürk’ün emekliye ayrılması halinde ise yerine Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Orgeneral Abidin Ünal’ın atanması gündeme gelecek. YAŞ’ta cezaevinden tahliye olan 46 albayın tuğgeneralliğe terfi dosyalarını da oylayacak.

        ‘JANDARMA’YA YENİ KOMUTAN

        Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, hem rütbede 4 yıllık bekleme süresini tamamladı hem de 65 olan yaş haddine ulaştı. Bu nedenle Atay zorunlu olarak emekliye ayrılacak ve Jandarma Genel Komutanlığı devir-teslim törenine sahne olacak. Bu noktada da yeni İçişleri Bakanı’nın kim olacağı önem kazanıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ