Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Tedavisinin ardından ailesini atlatarak yeniden IŞİD ’e katılan Taylan'ın babası yaşadıklarını Habertürk’e anlattı

        Aykut YILMAZ / HT GAZETE

        Ankara polisi, daha önce IŞİD ’e kadro devşirildiği iddialarıyla gündeme gelen Hacıbayram Mahallesi’nde dün sabah geniş çaplı operasyon yaptı. Ankara Emniyet Müdürlüğü ekipleri, dün sabaha karşı Özel Harekât ve narkotik polisleriyle birlikte önceden belirlenen adreslere yaptığı baskınlarda IŞİD mensubu olduğu değerlendirilen aralarında yabancı uyrukluların da bulunduğu 15 kişi gözaltına alındı. Operasyonun yapıldığı, IŞİD üyelerinin Ankara’daki buluşma merkezi olarak bilinen Ulus’daki Hacıbayram Mahallesi’nden 15 yaşındaki Taylan Y.’nin hikâyesi bu mahalleyle ilgili tüm iddiaları doğrular nitelikte. Hacıbayram’da yaşayan Taylan Y., internette tanıştığı bir kişinin yardımıyla 2014 Haziran’ında IŞİD ’e katılmış, 45 gün sonra Türkiye’ye yaralı olarak dönmüştü. Taylan’ın, tedavisinin ardından ailesini atlatarak yeniden IŞİD ’e katıldığı ortaya çıktı. Taylan Y.’nin babası Namık Y., yaşadıklarını Habertürk’e anlattı.

        ‘OĞLUM DAHA ÇOCUK, YİNE KAÇMIŞ’

        Çocuğunun geçen yıl Suriye’de yaralandığını, militanların Taylan’ı yaralı halde sınıra bırakıp kaçtıklarını anlatan Namık Y., “Şanlıurfa’daki hastaneden beni aradı ve yaralandığını söyledi. Telefon üzerine Şanlıurfa’ya gittim. Çocuk Şube ve Terörle Mücadele’den ekipler geldi. Çocuğumun ifadesini aldılar. Sonra bana teslim ettiler. Ankara’ya gelince çocuğun peşini bırakmadım. Sürekli takip ettim. İş için bir haftalığına Antalya’ya gitmiştim. Çocuk o arada kaçmış. Şimdi sınırlardan geçişler kapandı. Keşke benim oğlum gitmeden kapansaydı. Keşke ben de oğluma kavuşsaydım. Çok üzülüyorum çocuğum için. Daha küçücük bir çocuk. Onların eline düştü” diye konuştu. Uzun süredir Taylan’la hiçbir şekilde iletişim kuramadığını belirten baba, “Facebook üzerinden paylaşımlarda bulunuyor ve şu anda IŞİD eğitiminde olduğunu yazıyor. Ama bize cevap vermiyor” dedi. Geçtiğimiz günlerde ise sosyal medya hesabına, “Cennette huriler bizi bekliyor” yazdığını anlatan baba Namık, “Ben de ‘Orayı otele mi çevirdiniz, kadınların bol olduğu yere mi çevirdiniz?’ diye mesaj attım. Cevap gelmedi” dedi. Sahte bir din yaratarak çocuğunu kandırdıklarını dile getiren Namık Y., IŞİD ’e karşı yapılan operasyonlarla ilgili, “Çok memnunum. Çocuklarımız oraya beyinleri yıkanmış bir şekilde gidiyor. Bu çocuk daha 15’inde” dedi. Diğer ailelere de uyarılarda bulunan baba, şöyle konuştu: “Din ince bir nokta. Öteki dünya vaadi ile çocuklarımızı kandırıyorlar. İslam’ın Şam’da yeniden doğacağını söylüyorlarmış. ‘Dünyaya hâkim olacağız’ vaatleriyle çocuğumu kandırmışlar. Anneler, babalar dini konularda daha dikkatli olsun. 3 çocuğum var benim. Büyük oğlum cezaevinde.”

        ‘WHATSAPP ÜZERİNDEN İLETİŞİM KURUYORLAR’

        Hacıbay ram Uzunyol Sokak’ta yaşayanlar, başlangıçta 2-3 kişinin katılımının ardından mahallede “IŞİD sempatizanlığının” başgösterdiğini daha sonra birçok gencin örgüte gittiğini vurguladı. IŞİD’e ilk katılanlardan Oğuzhan G.’nin şu an Rakka’da bölge komutanlığı yaptığını belirten mahalle sakini M.A., “Gittikten bir süre sonra döndü. Burada dergâhlarında (bir gecekonduda) toplanmaya başladılar. Konuşarak, beyin yıkayarak adam topladılar. Sonra A.T., B.T., S.T. gitti” dedi. Mahalle sakinlerinin iddiasına göre Hacıbayram’dan 20 kişi IŞİD’e katıldı. Katılanların bir kısmı ailesini de yanında götürdü. M.A, “E.K. ismindeki bir çocuk, 4 yıl kesinleşmiş cezası olduğu için ailesini de götürdü ve oraya yerleşti” dedi. M.A., IŞİD’e katılanların, aileleriyle WhatsApp üzerinden haberleştiğini anlattı. IŞİD’e ilk katılanların Hacıbayram’a bol para ile döndüğünü belirten M.A, “Sonradan gidenlerin çoğu aç döndü. Parayla dönenler tekrar gitti. Komutanın kardeşi İbrahim G. şu anda YPG’nin elinde. Öldü mü kaldı mı belli değil. Bunu babası söylüyor. Taylan Y. adında bir çocuk gitti. 14 yaşındaydı. Yaralanınca babası geri getirdi. Sonra bir daha kaçtı. Adana tarafında yakalamışlar. Sonra yeniden kaçtı. Şu anda orada” dedi.

        Mahalle sakinleri, çocuğunu IŞİD’e gönderen ailelerin Diyanet’in camisini kullanmadığını kaydetti. Bu ailelerin çocuklarını okula da göndermediklerini, devletin hiçbir şeyini benimsemediklerini dile getiren mahalle sakinleri, “Devleti kâfir olarak görüyorlar. Dergâhları bir bahçenin içindeki derme çatma yapı. IŞİD’in İstanbul sorumlusu olduğu öne sürülen Ebu Hanzala da gelip burada konuşuyor. Fetva verirken çekilen görüntüler var. Kapıda birileri bekliyor. Orayı kiralamışlar. Rakka’da komutan olan Oğuzhan’ın babası da konuşuyor” diye konuştu.

        Mahalle sakinleri, terörle mücadele ekiplerinin ilk kez geçen hafta mahalleye girdiğini ve Celil isimli bir kişiyi gözaltına aldığını anlattı.

        Bazı ailelerin çocuklarını engelleyemediğini belirten M.A., “Aileler arasında çocuğunun Suriye’ye gitmesinden rahatsız olanlar var ama konuşmuyorlar. Daha doğrusu kendi çocuklarından korktukları için konuşamıyorlar” dedi.

        Hacıbayram Mahallesi’nde bin 273 seçmen bulunduğunu dile getiren M.A., mahallenin nüfusunun ise 4 bini geçtiğini belirtti. Mahallede 2 bin Suriyelinin yaşadığını belirten M.A., “Suriye’den gelenlerle mahallede yaşayan Karabüklüler arasında kavga çıktı. Yaralananlar oldu. Biz azınlık durumuna düştük” diye konuştu. M.A., dönenlerden örgütün faaliyetlerine ilişkin dinlediklerini de şöyle aktardı: “Oraya gittiklerinde 15 gün dini eğitim,1 ay silahlı eğitim alıyorlarmış. Türkiye’ye kaçıp IŞİD’e geri dönenlere 2 gün hapis ve kırbaç cezası veriliyormuş. Kafa kesme eğitimi almışlar. Hatta biri, ‘Getirdiler YPG’liyi, adam da geçti kesti kafasını’ dedi. Silahlı çatışmaya girenler var. Fotoğraflarını Facebook üzerinden paylaşıyorlar. Gidenler isimlerini değiştiriyor önce. Muhammet, Selef gibi isimler koyuyorlar. Buradan kimlerin gittiğini isim isim biliyoruz.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ