Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'tan dokunulmazlık açıklaması

        HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş: "Partileri halk açar, halk kapatır. Bugün bize yüzde 13 oy vermiş olanlar yarın yüzde 1 de verebilir, saygı duyarız, partimizi kapatılmış sayarız. 'Dokunulmazlık' mı diyorsunuz? 80 milletvekili arkadaşımla birlikte yarın dokunulmazlıklarımızın kaldırılması için biz kendimiz dilekçe veriyoruz Parlamentoya. Siz var mısınız? Korkmuyorsanız sizin de dokunulmazlıklarınızı hep birlikte kaldıralım."

        DOKUNULMAZLIĞIN KALDIRILMASI SÜRECİ

        Yetkililerden edinilen bilgiye göre, bir milletvekilinin dokunulmazlığın kaldırılması için suç mahallindeki herhangi birsavcı, isnat edilen suçla ilgili delilleri toplayıp Adalet Bakanlığı'na suç duyurusu için başvuruyor.

        Bakanlık da bu suç duyurusunu gerekli görürse dokunulmazlığın kaldırılmasıyla ilgili fezleke haline getirip Meclis Başkanlığı'na gönderiyor. Meclis Başkanı fezleke ya da fezlekeleri işleme koymayabiliyor ya da Meclis Anayasa-Adalet Karma Komisyonu'na sevk edebiliyor.

        Komisyona sevk ederse bu komisyonu başkanı olarak Anayasa Komisyonu Başkanı fezlekeleri komisyon gündemine alıp oylatabiliyor. Kabul edilirse Meclis Genel Kurulu'na gidiyor.

        Fezlekelerin işleme konması reddedilse bile, bir milletvekilinin itirazı ile yine genel kurula götürülebiliyor.

        Genel Kurul'da salt çoğunluk kabul yönünde oy kullanırsa milletvekili dokunulmazlığı kaldırılıyor. İtiraz halinde dokunulmazlığın kaldırılması Anayasa Mahkemesi tarafından incelenebiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ