Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim ‘Soru iptali, beklenmeyen ama olağan bir sonuç’

        GAZETE HABERTÜRK

        İşte Demir’in açıklamaları:

        BEKLENMEYEN AMA OLAĞAN SONUÇ: Soru iptali, sınav sürecinin beklenmeyen ancak olağan bir sonucu. Sınavın sağlıklı yapılabilmesi için gösterdiğimiz hassasiyet sınavdan sonra da devam ediyor. Bu hassasiyetle davrandığınız için soruların hatalar içerdiğini gördüğünüzde onları iptal etmek zorundasınız.

        İKİ NEDENLE İPTAL: Şu anda iptal edilen sorularla ilgili iki neden var. Zaman zaman ders kitabına dayalı bir sorunun başka kitaplarda farklı olduğu görülünce iptal edilebiliyor. Ekol, kavramsallaştırma farklılıkları nedeniyle bu iptalden kaçınamıyorsunuz. Çünkü hazırlayan ekip sorunun yanlış olmadığını düşünerek hazırlıyor, ancak yayınlandıktan sonra yeni bilgiler ortaya çıktığında adayları korumak için onları iptal etmemiz gerekiyor.

        ÖZEN GÖSTERİP İPTAL EDİYORUZ: Zaman zaman ne kadar özen gösterseniz de maddi hatalar olabiliyor. Küçük hatalar için de soruları iptal ettik.’ÖSYM soruları hazırlarken gösterdiği özeni sorularda hata olduğu zaman göstermiyor’ gibi bir algı oluşabilir. Soruların iptalinin çoğu yargıya intikal etmiş değil, ama sağlıklı olsun diye iptal ediyoruz.

        MAHKEME SÜRECİ VAR: Şu anda iki test için mahkeme süreci var. Sosyal Bilgiler ve Coğrafya testleri için. Onlarda iptal beklemiyoruz. İptal durumunda da bu iki alan dışında puan değişikliği olmaz.

        1300 SORUDAN 12’Sİ HATALI: 29 ayrı sınav yaptık, bir kısmında 50-60 soru soruldu. Toplamda hazırlanan 1300 soru var. Adaylarda kendi 50-60 sorusunun 12’si iptal edlidi diye bir infial var sanırım.

        EKSİK HESAPLANMASI İMKÂNSIZ: Çünkü her bir adayın cevaplarını en az iki optik okuyucuyla okuyoruz. Farklılık varsa mutlaka ve mutlaka adayın daha sonradan yaptığı değişikliklerdir; küçük işaret koymuştur, silmiştir, bunu optik okuyucu görememiştir. Hata varsa da ancak böyledir. İtirazı olan varsa, onların hepsine tek tek bakıyoruz. Bütün sonuçlar doğru şekilde ve el değmeden hesaplanıyor. Kimsenin kâğıdına bir kişi bir takdir kullanmamakta. Doğrudan bilgisayarda okunmakta.

        ATAMA BEKLEYEN ÖĞRETMEN: ‘İvedi yargılama’ usulüne göre neticelenecek. 45 gün içinde karar çıkar. Mevcut olan dava sonucuna göre herhangi bir mağduriyet yahut takvimsel gecikme yaşanmaması gerekmektedir. Ancak yargı mercilerince oluşabilecek olası bir gecikmeye karşı proaktif önlem açısından, atama takvimi konusunda MEB ile koordinasyonumuz ve görüşmelerimiz devam etmektedir. Öğretmen adaylarının bu konuda müsterih olmasını, yargı kaynaklı bir gecikme olasılığında dahi herhangi bir hak kaybının oluşmaması yönünde gereğinin yapılacağını bilmesini isteriz.

        YANLIŞ SORU YAZANA YAPTIRIM: Genel uygulama olarak yanlış sorusu çıkan hocaları tekrar kuruma çağırmıyoruz ve gerekli idari tedbirleri alıyoruz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ