Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı: Dershanelerin yeni adı özel öğretim kursu oldu

        GAZETE HABERTÜRK

        Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dershanelerin bundan böyle ‘özel öğretim kursu’ adı altında hizmet vereceğini açıkladı. Kurslarda sadece 3 bilim dalında eğitim verilecek, herkes kendi yaş grubunda kursa gidecek, sınıfların mevcudu 16 kişiyi geçmeyecek. Pazar günü kurs olmayacak.

        Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) dershanelerin kapatılmasını ya da özel okula dönüşmesini içeren yasayı iptal etmesinin ardından, herkes bundan sonra ne olacağını merak ediyordu. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dün Türkmenistan Bakanlar Kurulu Eğitimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Sapardurdı Toylıyev ile görüşmesi öncesinde, İstanbul Çırağan Sarayı’nın bahçesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Avcı, “Yarından (bugün) itibaren AYM’nin ‘okul dışı eğitim alma ihtiyacına’ yaptığı vurguyu karşılayacak nitelikte ‘özel öğretim kursları’ hayatımıza katılmış olacak. Hayırlı olmasını diliyorum” dedi. Dershaneleri özel öğretim kurslarına dönüştüren yönetmeliğin Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere Başbakanlık’a gönderildiğini belirten Avcı, şunları söyledi:

        3 ALANDA DERS: Okullarımızda verdiğimiz takviye kursları var. Veliler ve öğrencilerimiz onu yeterli bulmuyorsa, illa serbest piyasadan kurs almak istiyorlarsa artık bunların verileceği yerler özel öğretim kursları olacak. Özel öğretim kursları hafta içi ve hafta sonu okul dışı eğitim desteği almak isteyen öğrencilerimize kurs verecek. Matematik, fen, sosyal bilimler gibi çeşitli bilim grupları oluşturduk. Talim ve Terbiye Kurulu, bu bilim gruplarına ilişkin çerçeve kurs programı hazırladı. Özel öğretim kursuna dönüşmek isteyen kurumlar, aynı binada, en fazla 3 bilim grubunda kurs açabilecek.

        KONTENJAN 16’YI GEÇEMEYECEK: Üniversitede göreceği eğitime ilişkin takviye kursu almak isteyen öğrenciler, bu gruplardan birini seçecek. Tıp ya da edebiyat fakültesine gitmek isteyen öğrencinin seçeceği grup belli. Kurs yapılan sınıflarda öğrenci kontenjanı 16’yı geçemeyecek. Madem özel bir takviye kursu talep ediliyor, sınıf mevcudu 16’nın altı olabilir ama üstü olamayacak.

        3-8 SAAT ARASINDA TAKVİYE: Takviye alacak öğrencilerin okul yükü var, o yüzden kursların saatleri pedagojik olarak belirlenerek sınırlandırıldı. Kurs saatlerini 3 ila 8 saat olarak belirledik. PAZAR GÜNÜ TATİL: Kurslar hafta içi ve hafta sonu sadece cumartesi olacak. Çocuklarımıza mutlaka 1 gün dinlenme payı bırakmak istedik. O nedenle pazar günleri kurs olmayacak. Ayrıca herkes kendi yaş grubuyla birlikte kursa gidecek.

        TEMEL LİSELER DE AÇABİLECEK: Temel liselere de hafta içinde kendi öğrencilerine, hafta sonlarında da mezunlara özel öğretim kursu açma hakkı verildi. İlkokul ve ortaokul öğrencileri ise özel etüt merkezlerinde verilen takviye kurslarından yararlanmaya devam edecek.

        SON TARİH 1 EYLÜL: Dönüşüm için müracaat eden kurumlar da etmeyen kurumlar da yeni yönetmelik kapsamında özel öğretim kursuna dönüşerek faaliyetlerini sürdürebilir. Henüz dönüşümünü tamamlamamış ya da bunun için başvurmamış olanlar, 1 Eylül’e kadar kurs olmak için başvuruda bulunacak. 2015’in sonuna kadar özel öğretim kursu olmak zorundalar.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ