Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Firari savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara için önce difüzyon, sonra kırmızı bülten

        Fevzi ÇAKIR / Gökay USANMAZ / GAZETE HABERTÜRK

        Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, haklarında “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” ve “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlarından tutuklama kararı çıkarılmadan 15 saat önce Gürcistan’a kaçtıkları, oradan da Ermenistan’a geçtikleri ortaya çıkan eski savcılar Zekeriya Öz ile Celal Kara için kırmızı bülten hazırlığının uzun süre alacağını göz önünde bulundurarak, ‘difüzyon’ çıkarılması için Adalet Bakanlığı’na yazı gönderdi. Adalet Bakanlığı, kırmızı bültenden önce acil olarak çıkarılan ve ‘uluslararası arama-yakalama müzekkeresi’ anlamına gelen ‘difüzyon’ dosyasını hazırlayıp Emniyet Genel Müdürlüğü Interpol Daire Başkanlığı’na gönderecek.

        TÜM DÜNYADA ARANACAKLAR

        Interpol amblemli dosyada Öz ve Kara’nın adı, soyadı, taşıdıkları pasaportların seri numaraları, fotoğrafları ve hangi suçlardan arandığı yer alacak. Böylece Interpol, 2 savcının yakalanarak Türkiye’ye iade edilmesi için girişimlere başlayacak.

        ERMENİSTAN: BİLGİMİZ YOK

        Ermenistan Ulusal Güvenlik Teşkilatı, Öz ve Kara’nın Gürcistan üzerinden Ermenistan’a geçtiklerine dair ellerinde bir bilgi olmadığını açıkladı.

        Bu arada Zekeriya Öz’ün, Samanyolu Grubu Başkanı Hidayet Karaca’nın avukatı Yusuf Dalyan Kılıçalp’in aracı ile İstanbul’dan yola çıktığı ve sınır kapısına bu araçla gittiği anlaşıldı. Cipin, Kılıçalp’in eşinin üzerine kayıtlı olduğu öğrenildi.

        Hidayet Karaca, Kumpas soruşturmasında gözaltına alınmış, “terör örgütünü yönetmek” suçundan 19 Aralık 2014’te tutuklanmıştı.

        DİFÜZYON NEDİR?

        Difüzyon mesajı, kırmızı bülten çıkarılması zaman aldığından, herhangi bir gecikmeye yer verilmemesi amacıyla, kaçak şahısların yakalanması için kırmızı bültene ilişkin kriterler çerçevesinde ilgili ülke Interpol’ü tarafından diğer ülke Interpol’lerine çekilen dağıtımlı teleks yazısıdır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ