Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem CHP'li vekilin Soma gözyaşı

        Soma maden faciasıyla ilgili duruşmayı iizlemek için gelen CHP heyeti arasında bulunan CHP Samsun Milletvekili Hayati Tekin basına açıklama yaptığı sırada duygusal anlar yaşadı.

        Hayati Tekin, "Basından ve gazetelerden, yani sizlerin aracılığıyla bu zamana kadar izliyorduk, izlemeye çalışıyorduk. Soma mağdurlarının eşleriyle, anneleriyle, babalarıyla, çocuklarıyla görüşünce olayın daha vahim olduğunu, ne ekonomik olarak, ne şirket olarak, ne de devlet olarak sahip çıkılmadığını gördük. Bir Müslüman Türk insanı olarak bundan hicap duydum, utanıyorum" dedi. (DHA)

        TUTUKSUZ SANIKLARIN ÇAPRAZ SORGUSU TAMAMLANDI

        Soma'daki maden faciasına ilişkin 8'i tutuklu 46 sanığın yargılandığı davada, tutuksuz sanıkların çapraz sorgusu tamamlandı.

        Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada, öğle arasının ardından tutuksuz sanıklar TKİ ELİ Müessese Müdürlüğü Eynez Yeraltı Sahası Yer Altı Kontrol Şube Müdürlüğünde görev yapan kontrol baş mühendisleri Adem Ormanoğlu ve Efkan Kurt ile kontrol mühendisleri Burhan Karabaş, Sertaç Büyükgüney, Nimetullah Uğurlu, Mehmet Bayri ve Sertan Günay'ın çapraz sorgusu yapıldı.

        Adem Ormanoğlu, sözleşme gereği iş güvenliği konusunda yetki ve sorumlulukları bulunmadığını belirterek, "Bu olay öncesi ve sonrasında bölgedeki ocaklarda gerçekleşen ölümlü ve yaralamalı kazalarla ilgili değil yasal işlem yapılması, bilgi soran dahi olmadı" dedi.

        İşçilere talimat verme yetkileri bulunmadığı için üretim zorlamasına neden olamayacaklarını savunan Ormanoğlu, revize projelerinin onaylanmasıyla işletmenin en az 1,5 milyon tonluk üretim miktarını artırabildiğini kaydetti.

        Ormanoğlu, 340 ana nefeslik doğrultusunda bulunan kaçamağın dışarıdan girişinin, açık ocak şube müdürlüğünün ihtiyaçları doğrultusunda, giriş çıkışa kapatılması için ocağın önceki işleticisi Park Teknik'e 2009 yılında yazı gönderdiklerini belirterek, bu doğrultuda kaçamağın girişinin kapatıldığını aktardı.

        "2014 Sayıştay Raporu'nda, (ocaktan çıkarılan kömür yıkandıktan sonra çok miktarda taş çıkıyordu. Bu nedenle Soma Kömür İşletmeleri AŞ'nin çıkardığı kömür, Türkiye'nin en pahalı kömürü) ifadeleri yer alıyordu. Bu neden kaynaklanıyor?" sorusuna Ormanoğlu, ocaktan çıkarılan kömürün ton başına numune alınıp incelendiği yanıtını verdi.

        Efkan Kurt da ocakta kişi başına günlük üretimin 3 ton olmasının, normal sayılabileceğini ifade ederek, ocağı sorumluluk paylaşımı kapsamında TKİ ELİ Müessese Müdürlüğü, MİGEM ve iş teftiş müfettişlerinin incelediğini söyledi.

        Çapraz sorgunun tamamlanmasının ardından mahkeme başkanı Aytaç Ballı, olaydan kurtulan 13 mağdurun dinlenmesiyle devam edileceğini belirttiği duruşmaya yarına kadar ara verdi. (AA)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ