Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Suriye tezkeresi bugün geçiyor

        HABERTÜRK/ANKARA

        7 Haziran milletvekili genel seçimlerinden sonra ikinci kez olağanüstü toplanan Meclis Genel Kurulu’nda Irak ve Suriye tezkeresi görüşülecek, partilerin görüşlerini açıklamasının ardından oylama yapılacak.

        Geçici seçim hükümetinin bağımsız bakanlarının yemin edeceği Genel Kurul’da CHP’li üyenin istifasıyla boşalan RTÜK üyeliği için de seçim yapılacak.

        TÜRKIYE Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu bugün saat 13.00’te olağanüstü toplanacak. Genel Kurul’un ilk gündem maddesi yemin. Geçici hükümette yer alan ve milletvekili olmayan 11 bakan milletvekili yemini edecek.

        Meclis’te daha sonra süresi 2 Ekim’de dolacak olan Suriye ve Irak tezkeresinin görüşmesine geçilecek. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, gerektiğinde sınır ötesi harekât yapmasına izin veren Başbakanlık Tezkeresi’nin süresinin 1 yıl uzatılması üzerindeki görüşmelerde siyasi parti grupları söz alacak.

        Hükümet adına Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül milletvekillerine bilgi verecek. AK Parti Grubu adına İstanbul Milletvekili Şirin Ünal, CHP Grubu adına İzmir Milletvekili Aytun Çıray görüşlerini aktaracak. MHP ve HDP grubundan da birer milletvekili konuşma yapacak.

        CHP MYK KARAR ALDI

        CHP, tezkere görüşmelerinde takınacağı tavrı belirledi. Geçen yıl yapılan görüşmede tezkereye “hayır” oyu veren CHP, bu kez “evet” diyecek. Karar, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında önceki gece geç saatlere kadar süren MYK toplantısında alındı. CHP’nin Ortadoğu’daki gelişmeler ve IŞİD tehdidi nedeniyle tavrını değiştirdiği belirtiliyor. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, ülkenin içinde bulunduğu durum ve akan kan göz önünde bulundurularak hem tezkere hem de dış politika ve Türkiye’ye yönelik güvenlik zafiyeti üzerine görüşlerini dile getireceklerini söyledi. Özel, bu yıl tezkerede PKK ve IŞİD’le mücadele vurgusunun daha net görüldüğünü belirterek, “Türkiye’nin konjonktürel çıkarlarıyla ilgili tespitlerimiz doğrultusunda olumlu yönde oy kullanacağız” dedi.

        RTÜK’E ÜYE SEÇİMİ

        Genel Kurul’un gündemindeki son madde ise CHP kontenjanından RTÜK’e üye seçimi olacak. Ali Öztunç’un milletvekilliği aday adaylığı için istifa etmesi nedeniyle boşalan RTÜK üyeliğine Genel Kurul’da seçim yapılacak. CHP, üyelik için CHP Grubu Basın Danışmanı İsmet Demirdöğen ve milletvekili danışmanı Şafak Akça’yı aday gösterdi.

        ‘Hiçbir tezkereye ‘evet’ demedik’

        HDP Lideri Selahattin Demirtaş dün gazetecilere yaptığı açıklamada “Irak ve Suriye tezkeresine ‘hayır’ oyu vereceğiz. Hiçbir tezkereye evet demedik. Bakanlarımızın işi AKP’nin işini kolaylaştırmak değildir. Savaş hükümetinin ensesindeyiz. Seçim hükümeti hileyle kurulmuş ve 11 bağımsız değil 11 AKP’li bakan atanmıştır” dedi.

        MHP destekliyor

        MHP Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan ise dışarıdan gelebilecek tehlikeye karşı milli konular söz konusu olduğunda parti menfaati düşünülemeyeceğini söyledi. Adan, “Bizim bu konularda tavrımız bellidir” diyerek tezkereye ‘evet’ oyu vereceklerini açıkladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ