Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Selahattin Demirtaş'ın konvoyu Midyat çıkışında durduruldu

        Şırnak'ın İdil İlçesi'nden bu sabah yürüyerek Cizre'ye doğru, dağlık alandan gitmeye çalışan ve Cizre karayolunun 5'inci kilometresindeki dağlık alanda durdurulan HDP heyeti, 1 kilometre uzaklıktaki köye gitmek için yola çıktı. Çok sayıda çevik kuvvet polisiyle önlem alan emniyet yetkilileri, heyetin Cizre'ye doğru bir adım dahi gitmelerine izin vermeyeceklerini söylemesi üzerine heyet bir süre burada bekledi.

        HDP Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş, partililerle yaklaşık 1 saat burada bekledikten sonra yaptığı açıklamada, Gazze'ye gösterilen hassasiyetin bir haftadır Cizre'ye gösterilmemesine tepki gösterdi.

        Cizre'de ölen kadın ve çocuklardan Başbakan Davutoğlu'nu sorumlu tuttuklarını belirten Demirtaş, "Orada neler yaşanıyorsa, açsınlar birlikte bakalım. Biz şimdi İdil'e dönüyoruz ama bu geri dönüş değil. İdil'de Cizre kriz merkezini kuruyoruz" dedi. Heyet daha sonra, İdil İlçe merkezine döndü.(DHA)

        (AHMET YUKUŞ/HABERTÜRK)

        Fotoğraflar: Ahmet YUKUŞ

        Şırnak'ın sokağa çıkma yasağı süren Cizre ilçesine giden HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Kalkınma Bakanı Ali Haydar Konca, Avrupa Birliği Bakanı Müslüm Doğan'ın da aralarında bulunduğu HDP konvoyu Mardin'in Midyat ilçesi çıkışında güvenlik nedeniyle durduruldu.

        DEMİRTAŞ VE BERABERİNDEKİLER CİZRE'YE DOĞRU YÜRÜMEYE BAŞLADI

        Polislerle yapılan görüşmelerin sonunda olumlu yanıt alınmamasının ardından Selahattin Demirtaş ve beraberindekiler, Cizre'ye doğru yürümeye başladı. Burada partilelere hitap eden ve "Geri dönmeyeceğiz" diyen Demirtaş 90 km'lik yolun 10 km'sini katetti.

        "SOKAĞA ÇIKMA YASAĞININ KALDIRILMASINI İSTİYORUZ"

        Burada kısa bir konuşma yapan Demirtaş, "Herkesi kendi imkanları ölçüsünde Cizre'ye gitmeye çağırıyorum. Bakalım düşük Başbakan o zaman ne yapacak. Bu sokağa çıkma yasağının kaldırılmasını istiyoruz. Durumun normalleşmesi için Cizre'ye gidiyoruz. Onlar ise durumu bozmak için ellerinden geleni yapıyorlar" dedi.

        YOL YENİDEN KESİLDİ

        Cizre'ye doğru yürüyüşe geçen ve aralarında HDP'li bakanların da yer aldığı HDP heyetinin Cizre'ye 20 kilometre kala asker ve polis tarafından önü tekrar kesildi. Heyet içerisinde yer alan AB Bakanı Ali Haydar Konca yaptığı kısa açıklamada, "Cizre'ye 20 kilometre kala güvenlik güçleri tarafından tekrar durdurulduk. Beklemedeyiz. Cizre'ye geçişe bakanlara izin veriliyor ancak milletvekillerinin geçişine izin verilmiyor. Bakanlar ve milletvekilleri ile birlikte Cizre'ye geçmek istiyoruz" dedi.

        GÜVENLİK GÜÇLERİ: GEÇERSENİZ UYGUN ŞEKİLDE MÜDAHALE EDERİZ

        Midyat'ın Yayvantepe Köyü'nde, yolu jandarma ekipleri tarafından önleri kesilen HDP konvoyunda bulunan, Eş Genel Başkan, bakanlar, milletvekili ve partililer, yeniden barikatı geçerek İdil'e doğru yola devam etti. Karalar Beldesi'nde buldukları araçlarla beldenin 5 kilometre ötesine giden HDP konvoyunun önü, jandarma tarafından bir kez daha kesildi. Jandarma yetkilileri, HDP'li vekillere, Şırnak Valiliği'nin kararı doğrultusunda geçmelerine izin verilmeyeceğini söyledi. HDP'li vekillerin, "Geçersek ne yapacaksınız?" şeklindeki sorusuna askeri yetkili, "İzin vermeyiz, uygun şekilde müdahale ederiz" diye yanıtladı.

        2 BAKAN, DEMİRTAŞ VE VEKİLLER YİNE DURDURULDU

        Sokağa çıkma yasağının sürdüğü Cizre'ye gitmek isteyen HDPli iki bakan, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve 30'a yakın milletvekili, köy yolları üzerinden İdil ilçesine ulaştı.

        Grubun önü İdil-Cizre yolunda kesildi. Geçişlerine izin verilen 2 bakan, Demirtaş ve bir grup milletvekili sabah Cizre yoluna düştü. Önleri yeniden kesilince kayalık alanda yürümeye başladılar.

        Güvenlik güçleri grubu yaklaşık 3 km sonra bir kez daha durdurdu. Milletvekilleriyle polis arasında arbede yaşandı. 2 bakan kayalıklarda yürüyemeyince kara yolunda ilerlemeye başladı.

        Gece boyunca silah seslerinin ve patlamaların duyulduğu ilçede 3 sivilin daha hayatını kaybettiği bilgileri geliyor.

        CİZRE'DEKİ GRUP TOPLANTISI İPTAL

        HDP'nin Cizre'de cuma günü yapacağı grup toplantısının da iptal edildiği bildirildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ