Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem G20 Zirvesi'nin ev sahibi Antalya Valisi Habertürk'e konuştu!

        Bülent AYDEMİR / GAZETE HABERTÜRK

        Türkiye’nin ekonomik, siyasi ve diplomatik anlamda kazanımlar sağlayacağı G20 Zirvesi, kasım ayında Antalya Belek’te yapılacak. İlk kez ev sahipliğini üstleneceği zirve tarihinde Türkiye genel seçimden çıkmış olacak. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın himayesinde gerçekleşecek zirve nedeniyle Antalya Altın Portakal Film Festivali, THY Dünya Golf Turnuvası ve Piyano Festivali gibi organizasyonlar dahi ertelendi. İçeriği ve genel koordinasyonu yürüten Dışişleri Bakanlığı, Büyükelçi Hasan Aşan’ı görevlendirdi. Zirvenin şerpası ise Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu’nun eşi Müsteşar Yardımcısı Ayşe Sinirlioğlu...

        Zirveye ev sahipliği yapan Antalya Valisi Muammer Türker, HABERTÜRK’ün bu dev organizasyonun detaylarına ilişkin sorularını yanıtladı:

        ■■ Bölgedeki hazırlıklar ne durumda?

        Belek’te 46 otel var. Burası aynı zamanda golf merkezi. 30 otelin bulunduğu bölgeye sadece delegeler, akredite çalışanlar ve basın mensupları girebilecek. 16 otelin olduğu bölgede ise sivil toplum, kadın, gençlik ve iş dünyası temsilcileri toplantı yapacak.

        ■■ Tüm G20 liderleri katılacak mı?

        Zirveye, 11-12 bin dolayında katılımcı bekleniyor. G20 üyesi ülkelerden devlet ve hükümet başkanı düzeyinde katılım bekliyoruz.

        ■■ Zirve nedeniyle rezervasyonların iptal edildiği ifade ediliyor?

        Dışişleri Bakanlığı belli tarih aralığı verdi, bu otellerden rezervasyon yaptırmamaları istendi. Bir kısmı zaten o tarihlerde sezonu kapatıyor. Oteller buna uyabileceklerini söylediler.

        ■■ G20’lerde genelde kapitalizm karşıtı, çevreci, küresel protestocular olur. Protesto bekliyor musunuz?

        Protesto haklarını kullanmaları noktasında yasal zeminler belli. Biz de bu çerçevede hem bu haklarını kullanmaları hem de toplantının sabote edilip huzurunun bozulmaması için durumun mahiyetine göre gerekli önlemleri alacağız.

        ‘DAHA GÖRÜNÜR OLACAK’

        ■■ Organizasyonun Antalya’ya ve Türkiye’ye ne gibi katkıları olabilir?

        Dünya çapında bir bilinirliğimiz var. Bu zirve ile Antalya ve Türkiye’nin turistik olarak görünürlüğü ön plana çıkacak. Çok sayıda etkili, yetkili insan, işadamı, devlet adamı gelip güzelliklerini gözle görme imkânı bulacak, ören yerlerini, antik kentleri gezecek. Türkiye’nin resmi 20 golf sahasının 16’sı Belek’te. Tam bir golf ve tabiat cenneti. Geçen kış 2 bin futbol takımı kamp yapmıştı. Bir Aspendos görüntüsü G20’nin arka planında güzel olur. İş dünyası da bir araya gelip birlikte çalışma kapasitesini de görebilirler.

        ■■ Liderler isterlerse denize girebilecekler mi? Obama, mayoyla görüntü verir mi?

        Zamanları olursa ona da imkân var. Kaldıkları yer deniz kıyısı. Putin, Obama gibi dünya liderleri zaman bulabilirse, deniz ya da havuz; biz o imkânı sunuyoruz. Kasımda denize girilebiliyor, ısıtmalı havuzlar da var. Obama’nın denize girip girmeyeceğini bilemem ancak Mevlüt Bey (Çavuşoğlu) kendisine golf oynamayı teklif etmiş, O da “Oynarız” demiş. Böyle bir şey konuşuldu. O imkân var.

        ‘HEP ANTALYA’DA TOPLANSAK’

        ■■ Zirveden sonra dünya liderleri, “Hep Antalya’da toplanalım” diyebilirler mi?

        Türkiye dönem başkanı olduğu için toplantı burada yapılıyor. Ancak buraları gördükten sonra “Keşke bütün toplantılar burada yapılsa” diye içlerinden geçireceklerinin garantisini verebilirim.

        HAZIRLIK TOPLANTILARI

        “14-15 Kasım’daki zirve, nihai toplantı olacak. Antalya ve diğer illerde çok sayıda toplantı düzenlendi. Gençlerle ilgili Y20, işçilerle ilgili L20, kadınlarla ilgili W20, sivil toplumla ilgili C20 gibi platformlar var. Kasım 2014’ten bu yana toplantılar yapıldı. Belek’teki zirveden önce de liderlerin toplantısına hazırlık mahiyetinde toplantılar olacak.”

        ‘EŞLERİ MUTLUYSA...’

        (LIDER eşleri için özel programlar olacak mı?) “Dışişleri Bakanlığı ve G20 Sekretaryası tarafından organize ediliyor. Eşleri mutlu olursa liderler de mutlu olur. O yüzden hanımlara mutlu olacakları bir program yapmamız lazım. Geçen mayıs ayında NATO Zirvesi’nden eşler çok mutlu ayrıldı. Liderler toplantılardan dolayı farklı etkinlikler için pek fırsat bulamadı ama onlar da mutlu ayrılmıştı.”

        ‘KARADAN DENİZDEN HAVADAN’

        “BÖLGEYE hareketli MOBESE sistemi kuruluyor. Yüz tanıma, araçlar için plaka tanıma içeren komplike bir sistem. Sağlık ekipleri hazır. Bütün sistemin yönetileceği komuta merkezi, lojistik ve güvenlik operasyon merkezi kuruldu. Zirve boyunca yol kontrolleri, kontrollü giriş-çıkışlar; denizden, karadan ve havadan güvenlik sağlanacak. Emniyet, Jandarma ve Sahil Güvenlik her önlemi alıyor. Oteller bölgesi meskûn mahallin dışında sadece otellerin bulunduğu izole bir bölge olduğu için bazı organizasyonları yapmak bizim için daha kolay.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ