Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Kuzey Irak'ta PKK'nın lojistik üssü vuruldu

        MURAT GÜRGEN-ANKARA

        Türk Hava Kuvvetleri, PKK’nın Kuzey Irak’taki kamplarına yönelik yeni bir operasyon düzenledi. Sinat ve Haftanin bölgesindeki operasyonda hedeflere eşzamanlı taarruz edilerek PKK üzerinde şok etkisi yaratıldı.

        PKK’nın çok kritik bir lojistik üssünün imha edildiği bildirildi. F-16 ve F-4 2020 savaş uçaklarının görev aldığı operasyonda PKK’nın barınakları ve yeraltı mühimmat deposu vuruldu. Teröristlerin barındığı bir mağara ile mağaranın hemen yakınında bulunan önemli bir lojistik üs de imha edildi. PKK’lıların önlem almalarına ve barınaklardan kaçmalarına fırsat verilmedi. Operasyonda 10 GBU-12 akıllı mühimmat ile 6 klasik mühimmat kullanıldı. İmha edilen teröristlere ait üs, 55 dakika süreyle yanmaya ve patlamaya devam etti. Patlama sonrası dumanların kat kat göğe yükselişi insansız hava aracı kamerasıyla da görüntülendi.

        OPERASYON GÜNLÜĞÜ

        Türkiye’nin IŞİD ile mücadele eden koalisyona katılmasının ardından IŞİD’e yönelik operasyonların ağırlığı uluslararası koalisyon uçaklarına bırakıldı. Türk Hava Kuvvetleri ise ağırlığını Kuzey Irak’taki ve sınır bölgesindeki PKK hedeflerinin imha edilmesine verdi. 2 aylık dönemin ‘operasyon günlüğü’nün en önemlileri şöyle:

        24 Temmuz: IŞİD terör örgütüne ait Suriye sınırları içindeki hedeflere yönelik yapıldı. Aynı gece PKK kamplarının da 250 kilogramlık lazer güdümlü füzelerle başarıyla vurulduğu açıklandı.

        25 Temmuz: Suriye’deki IŞİD ve Kuzey Irak’taki PKK hedefleri gece boyu süren operasyonla vuruldu.

        26 Temmuz: Düğün Dağı’nda tespit edilen PKK’lı gruba 2 F-16 uçağı ile hava harekâtı düzenlendi. 2 Doçka mevzii ile bir havan mevzisi imha edildi.

        30 Temmuz: Operasyona 30 F-16 ile 2 tanker uçak katıldı. 65’in üzerinde hedef imha edildi.

        31 Temmuz: 80 uçağın katıldığı operasyonda 35 barınak, 15 mağara, 4 yeraltı sığınağı, 2 yeraltı mühimmat deposu, 2 malzeme deposu vuruldu.

        1 Ağustos: Operasyon 2 saat sürdü. Kuzey Irak’taki Metina bölgesi hedef alındı.

        4 Ağustos: Şemdinli ve Çukurca’da tespit edilen hedefler vuruldu.

        11 Ağustos: Hakkâri’de, Buzul Dağı ve İkiyaka bölgesindeki 17 hedef vuruldu.

        19-20 Ağustos: PKK’nın Kandil Dağı’ndaki ana karargâhı hedef alındı. 29 teröristin etkisiz hale getirildiği açıklandı.

        22-26 Ağustos: TSK’nın 5 gün süren hava operasyonlarında PKK’ya tarihin en ağır darbesinin vurduğu belirtildi. 14 değişik yerdeki barınma ve saldırı noktaları tamamen imha edildi. Örgüte ait milyonlarca dolar değerindeki uyuşturucunun ve yüksek miktardaki dövizin imha edildiği belirlendi.

        28 Ağustos: Türk jetleri Halep’in kuzeyindeki 7 IŞİD hedefini vurdu.

        7 Eylül: İki gün süren operasyonlarda etkisiz hale getirilen terörist sayısının 80 civarında olduğu açıklandı.

        10 Eylül: PKK hedeflerine yoğun hava bombardımanı düzenlendi. 35-40 teröristin etkisiz hale getirildiği belirtildi.

        11 Eylül: F-16 ve F-4 2020 savaş uçakları Kuzey Irak’taki 64 hedefe 80 akıllı bomba attı. En az 60 teröristin etkisiz hale getirildiği açıklandı. Gara’daki cephanelik imha edildi.

        21 Eylül: Sinat ve Haftanin bölgesinde PKK’nın 6 noktadaki barınakları ile yeraltı mühimmat deposu vuruldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ