Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Bingöllü köylülere kötü haber: Göktaşında radyasyon riski var

        Mahmud ARDA / HABERTÜRK

        Bingöl’de Sarıçayır Köyü’ne düşen göktaşı parçaları köylülerin ilgi odağı oldu. Köylüler her gün ‘bedeli yüksek’ dedikleri taşları topluyor. Ancak, yurtdışında böyle bir sektör olduğunu doğrulayan uzmanlardan uyarı geldi: “Tehlikeli de olabilir. Radyasyonlu olabilir”

        Eylül ayının ilk günlerinde Güneydoğu’nun genelinde gökyüzünde görülen ışığın göktaşından kaynaklandığı ortaya çıkarken, Bingöl’deki Sarıçayır Köyü’nde adeta ‘göktaşı avı’ başladı. Köyün kırsalına düşen göktaşı parçalarıyla ilgili Bingöl Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi ile NASA’dan Meteor Astromer Dr. Peter Jenniskens köyde incelemelerde bulundu. Göktaşlarının yüksek fiyatlarla satıldığını öğrenen köylüler de adeta ‘ava’ çıktı. Zamanlarını göktaşının düştüğü bölgede geçiren köylüler, buldukları parçaları evlerine götürüyor.

        YURTDIŞINDA ALICISI VAR AMA...

        İstanbul Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Türker Özkan, meteor parçalarının satılmasının Türkiye’de pek ilgi gören bir sektör olmadığını, ancak yurtdışında meteor avcıları olduğunu söyledi. Meteorların koleksiyonerlere yönelik genellikle internet sitelerinden satıldığını belirten Özkan, “Büyüklüklerine, ilginç şekil ve görünüşlerine göre birkaç yüz dolardan yüz binlerce dolara kadar alıcı bulabiliyor” dedi. Göktaşının tehlikeli de olabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Özkan, “Ancak tehlikeli de olabilir. Radyasyonlu olabilir. Benim düşünceme göre bu taşlara bilinçsiz bir şekilde, bilimsel incelemeler yapılmadan dokunmak, yaşam alanında bulundurmak sağlıklı bir durum değil” ifadesini kullandı.

        EN BÜYÜĞÜ 20 MM

        Bingöl Üniversitesi’nden yapılan açıklamada, göktaşının atmosfere girdiği esnada parçalandığı ve parçaların en büyüğünün yaklaşık 20 milimetre olduğu belirtildi. Açıklamada, “Araştırmacılar, toplanan meteoritlerin fiziksel, yapısal, jeolojik ve kimyasal analizleri FT-IR spektroskopisi, Raman spektroskopisi ve AAS, ICP-MS, XRD, SEM-EDX gibi yöntemlerle yapılacak ve böylece meteoritler sınıflandırılacaktır” denildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ