Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 7'den 70'e aynı acı

        Emrah YILMAZ - Ahmet ÜNSAL - Derya ÖZTÜRK - Bulut KUTLU - Enis YILDIRIM - Mustafa BAYRAK -Serkan AKKOÇ - Erdem Şahin / HABERTÜRK

        Dün Türkiye’nin her karışı gözyaşlarıyla ıslandı. Kanlı yüzünü bu defa Ankara’da gösteren terörün kurbanları arasında çocuğu da yaşlısı da, Rizelisi de Batmanlısı da, okumuşu da okumamışı da, şehirlisi de köylüsü de vardı. Hayatını kaybedenlerin evlerinde; dili, inancı, milliyeti farklı olsa da aynı çığlık yankılandı. Ölenlerin ardında, terörün yarım bıraktığı hikâyeleri kaldı.

        AĞABEYİNİN ARDINDAN...

        Kahramanmaraşlı Ali Deniz Uzatmaz (19) ve kız arkadaşı Şebnem Yurtman... Ankara’daki patlamada el ele öldüler. Ali Deniz Uzatmaz’ın bu yıl Mersin Üniversitesi’ni kazandığı öğrenildi. Kardeşi Umut Uzatmaz, cenazede ağabeyinin fotoğrafını taşıyarak gözyaşı döktü.

        EVİNE DUVAK ASILDI

        EMEP üyesi Dilan Sarıkaya’nın Adana’daki evinde de hüzün ve gözyaşı vardı. Sarıkaya, Çukurova Üniversitesi Arkeoloji Bölümü 2. sınıf öğrencisiydi. Ailesi, yaralı sandıkları Dilan’ın öldüğünü televizyondan duydu. Genç kızın evine duvak asıldı.

        ÇOCUKLUĞU KİMSESİZLİKLE GEÇTİ

        İzmirli Berna Koç... Doğumundan kısa süre sonra ailesi tarafından terk edildi. Çocukluğunun ilk yılları devlet yurdunda geçti. Bir aile tarafından evlat edinildi, ancak bir süre sonra yine sokağa terk edildi. Hiç kimsesi olmadan hayata tutunmaya çalışan Koç, takı tasarlayıp satarak ayakta kaldı. Ankara’daki mitingde yaşamını yitirmeden bir gün önce, sosyal paylaşım sitesindeki profil fotoğrafını kaldırıp üzerinde zafer işaretiyle birlikte “Savaşa hayır de! Bir hiç için ölmek ve öldürmek zorunda değilsin” yazılı bir mezarlık fotoğrafı paylaştığı ortaya çıktı.

        TUVALETE GİTTİ, DÖNÜNCE BABASININ CESEDİNİ BULDU

        32 yaşındaki Özver Gökhan Arpaçay, asıl mesleği olan matematik öğretmenliğini yapmıyordu. İstanbul’da, tutkusu olan sinemayla ilgileniyordu. Kültür Bakanlığı’na kısa film başvurusu hazırlığındaydı. Filmini, kar yağdığında memleketi Kars’ta çekecekti. Babası çok hastaydı. Bir süre önce arkadaşlarına “Bir baba çocuğundan önce ölmeli, yoksa bu hayat dayanılmaz olur. Belli ki benim babam da benden önce ölecek” demişti. Ama terör, ‘sıralı ölüm’e izin vermedi.

        OĞLUYLA BİRLİKTE CAN VERDİ

        Dev let Demir Yolları’nda çalışan ve Ankara’da yaşayan Batman Gercüşlü İbrahim Atılğan (52), patlamada 9 yaşındaki oğlu Veysel’le birlikte can verdi. Atılğan’ın, ailesiyle birlikte 3 yıl önce Ankara’ya taşındığı öğrenildi.

        SON FOTOĞRAF 'BARIŞ SELFİE'Sİ

        Ünive rsite öğrencisi Dijle Deli ve arkadaşları, Ankara’daki miting için İstanbul’dan güle oynaya yola çıktı. Dijle’nin otobüsten paylaştığı ve üstüne “Ankara’ya barış getirmeye gidiyoruz” yazdığı selfie, son fotoğrafı oldu.

        ÖKSÜZLERİ BABALARI TESELLİ ETTİ

        Patlamada ölenlerden Sarıgül Tüylü, İdil Kültür Merkezi’nde çalışıyordu. Cenazesi İstanbul Nurtepe Cemevi’nde binlerce kişi tarafından uğurlandı. Ondan geriye 5 ve 10 yaşlarında 2 öksüz kaldı. Annesinin tabutu başında fenalaşan küçük Çayan’ı babası teselli etti.

        "HAKKIMIZ SANA HELALDİR HOCAM"

        Rize’nin Pazar İlçesi’nde yaşayan emekli öğretmen Osman Turan Bozacı da patlamada hayatını kaybetti. Bozacı için eski bir öğrencisi sosyal medyada “Bana inandığım doğruların peşinden gitmeyi öğreten insan, hakkımız sana helaldir hocam. Sen de helal et” mesajını paylaştı.

        ÖLDÜĞÜ AÇIKLANDI, ÖLMEDİĞİ ANLAŞILDI

        EMEP Beyoğlu ilçe yöneticisi ve Devrimci Trabzonsporlular grubu üyesi Gökmen Dalmaç, eşi Firdevs Tat Dalmaç ile Ankara’ya gitmişti. Gökmen Dalmaç patlamada yaşamını yitirdi. Eşi Firdevs Tat Dalmaç’ın nüfus cüzdanı da onun üzerindeydi. Bu nedenle Firdevs Tat Dalmaç’ın ismi de ölenler listesine yazıldı, ancak daha sonra hayatta olduğu ortaya çıktı.

        DOĞUM GÜNÜNDE ECELE YAKALANDI

        AMA SYA’dan mitinge katılmak üzere gittiği Ankara’da hayatını kaybeden 2 çocuk babası 53 yaşındaki Metin Kürkçü’nün o gün doğum günüydü. Doğduğu gün, evine ölüm haberi ulaştı.

        DÜĞÜN İÇİN ATAMA BEKLEMİŞLERDİ

        BTS üyesi TCDD makinisti Yılmaz Elmascan ve Eğitim Sen üyesi öğretmen Gülhan Elmascan (25), evlenmek için 3 yıl atama beklemişti. Atama olmayınca 1.5 yıl önce evlenmişler, hemen ardından genç kadın Tarsus’ta görevlendirilmişti.

        "OĞLUM SANA KİM VURDU?"

        Katliamda can veren eski BTS Şube Başkanı Kasım Otur’un cenazesi, Malatya’da toprağa verildi. Gözyaşlarına boğulan anne Güley Otur’un “Oğlum kalk, sana kim vurdu? ” yakarışları yürek dağladı.

        GÖZYAŞLARININ RENGİ AYNIDIR

        TCDD’de başmühendis olarak görev yapan Hacettepe Üniversitesi mezunu fizik mühendisi İdil Güneyi (52), doğum gününden 1 hafta sonra teröre kurban gitti. Aslen Trabzonlu olan ve ailesi Bursa’da yaşayan 1 çocuk annesi Güneyi, Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) yöneticisiydi. Can verdiği mitingin afişini sosyal medya hesabından paylaşan idil Güneyi, “Gözyaşlarının rengi aynıdır. 10 Ekim’de Ankara’dayız” notunu düşmüş.

        SON SELFİE'DE KALAN GÜLÜMSEME

        Mitinge Adana’dan giden BTS üyeleri Yılmaz Elmascan, Nevzat Sayan, Bilgen Parlak ve Rıdvan Akgül, yolda selfie çekmiş.

        GÜZEL GÜNLER GELMEZ BİZE

        Terör saldırısının yaşandığı Ankara’ya Mersin’den giden grupta yer alan 19 yaşındaki Ali Deniz Uzatmaz, Elif Kanlıoğlu ve Şebnem Yurtman da patlamada can verdi. Mersin Üniversitesi öğrencisi Elif Kanlıoğlu (20), EMEP Aydın İl Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Kanlıoğlu’nun kızıydı. Kanlıoğlu, hazırladığı pankarta “Güzel günler gelmez, biz güzel günlere yürümedikçe” yazmıştı. EMEP Çanakkale İl Başkanı 42 yaşındaki Ercan Adsız da saldırıda yaşamını yitirdi. Dekorasyon işiyle uğraşan 2 çocuk babası Adsız’ın mitinge birlikte gittiği Eğitim-Sen yöneticisi öğretmen eşi Yasemin Adsız, katliamdan yara almadan kurtuldu.

        DAHA HAYATA DOYAMAMIŞLARDI

        Pat lamada hayatını kaybeden 11 Malatyalı gencin CHP Gençlik Kolları üyesi olduğu açıklandı. Üniversiteli Canberk Bakış ile Eren Akın, Mehmet Hayta, ve Kasım Otur, dün memleketlerinde toprağa verildi. Helallik alınması için babaevine götürülen Canberk Bakış’ın (20) ablası Berivan Bakış, “Kardeşimi çıkarın oradan. Orası ona yakışmıyor” diye ağıt yaktı. Adnan Menderes Üniversitesi Bölümü’nü bu yıl kazanan Bakış, mitinge Aydın’dan katılmıştı. 19 yaşındaki Eren Akın ise İnönü Üniversitesi Hemşirelik Bölümü’nü bu yıl kazanmıştı. CHP Gençlik Kolları’nda görevli Akın, katliamdan bir gün önce Facebook’ta, partisinin “Her şey Türkiye için” sloganını yazdı, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile çektirdiği fotoğraflarını da paylaştı. Malatya’nın teröre kurban verdiği 11 gençten 6’sının cenazesi de bugün... Törene CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu da katılacak.

        3 ÇOCUĞU YETİM KALDI

        Miting için Adana ve Mersin’den gidenlerden 19’u yaşamını yitirdi. Pir Sultan Abdal Derneği yöneticisi Metin Peşmen (53), 3 çocuk babasıydı. Tarsus Yeşilyurt Mahallesi’nde bakkal işleten Peşmen’in bir oğlu askerden yeni gelmişti.

        AİLESİ "GİTME" DEDİ AMA...

        Katliamın kurbanlarından biri de 26 yaşındaki mobilya işçisi Ramazan Çalışkan. Mitinge Bursa İnegöl’den katılan Çalışkan’ın yakınlarının “Ankara’ya gitme” dedikleri öğrenildi. HDP üyesi genç işçinin cenazesi, İnegöl’de toprağa verilecek.

        HDP 2 ADAYINI KURBAN VERDİ

        Ankara’daki katliamda yaşamını yitirenler arasında, HDP’nin onlarca üyesinin yanı sıra 2 de milletvekili adayı var. İstanbul 1. Bölge milletvekili adayı Kübra Meltem Mollaoğlu’nun (45) cenazesi otopsinin ardından İstanbul’a götürüldü. Üsküdar Şakirin Camii’nde ikindi vakti kılınan namazın ardından Mollaoğlu’nun cenazesi son yolculuğuna alkışlarla uğurlandı. 2 çocuk annesi Mollaoğlu’nun cenazesi, Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verildi. Terör kurbanlarından HDP’nin Giresun Milletvekili adayı Abdullah Erol ise sosyal medya hesabında patlamadan kısa bir süre önce MMiting alanına vardık” notuyla bir fotoğraf paylaşmıştı. Siirt Baykan’da dünyaya gelen ve Dicle Üniversitesi İşletme Bölümü’nde eğitimini tamamlayan Erol, kapatılan HADEP’in Diyarbakır merkez ilçe yönetim kurulunda da görev almıştı. Esnaflığın yanı sıra bir sürücü kursunda eğitmenlik yapan Erol, Cizre’de yaşanan olaylardan sonra milletvekilleriyle birlikte ilçeye gitmişti. HDP’li Erol’un cenazesi, Diyarbakır’da toprağa verilecek.

        SİMGE ADAM KIZINI VE KIZ KARDEŞİNİ KAYBETMİŞ

        Tüm dünya, en büyük terör saldırısını onun fotoğrafıyla öğrendi. Ankara’da düzenlenen Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi’nde yaşanan patlamanın ardından yaralı eşine sarılmış fotoğrafıyla hafızalara kazınan İzzettin Çevik de bütün ülke gibi yasta. İdealist bir öğretmen olan Çevik, teröre kurban verdiğimiz 97 kişinin yanı sıra kızı ve kardeşinin de acısını yaşıyor. Urfa Suruçlu olan 46 yaşındaki Çevik’in, katliamda üniversite öğrencisi kızı Başak Sidar Çevik ve kız kardeşi Nilgün Çevik’i kaybettiği ortaya çıktı. İzzettin Çevik, üniversite öğrencisi 22 yaşındaki kızı Başak Sidar, meme kanseri tedavisi için birkaç gün önce yanına giden kız kardeşi Nilgün ve eşi Hatice ile birlikte mitinge gitmişti. Suruç’ta yaşayan yakınları Çevik’in kız kardeşinin tedavisi için Ankara’daki bir hastaneden randevu aldığını, saldırı olmasaydı bugün muayeneye gideceklerini anlattı. İzzettin Çevik ve saldırıda yaralanan eşi Hatice Çevik, yakınlarıyla birlikte cenazeleri teslim alıp Suruç’a götürdü. İzzettin Çevik’in sosyal medya hesabından paylaştığı eşiyle birlikte fotoğrafının altına ölen kızı Başak Sidar Çevik’in, “Benim çok tatlı bir annem ve babam var lalalala” yazdığı da ortaya çıktı.

        BARIŞ ANNESİ, BARIŞ MİTİNGİNDE ÖLDÜ

        ANKARA’daki ‘barış mitingi’ne saldırıda hayatını kaybedenlerden biri de 70 yaşındaki Meryem Bulut’tu... Barış Anneleri üyesiydi. Herkesin “Meryem Ana” olarak çağırdığı Bulut, Cumartesi Anneleri olarak bilinen kayıp yakınlarından biriydi ve her cumartesi İstanbul Galatasaray Meydanı’nda eyleme katılıyordu. Çünkü onun da 2 oğlu kayıptı. Meryem Ana’nın torunu Onur Polat, 1 yıl önce Suriye Şengal’de IŞİD’e karşı savaşırken ölmüş... Lice’de canlı kalkan olarak eylemlere katılanlardan da biriydi... Her eyleme katılıp broşürler dağıtan Meryem Ana’dan geriye o eylemlerden fotoğrafları kaldı.

        FİLİSTİNLİ GENCİN AİLESİ CENAZEYİ ALMAYA GELEMEDİ

        SALDIRIDA, Arapça ve İngilizce ders verdiği Hatay Halkevi üyeleriyle Ankara’ya giden Filistinli Ahmed Alkhadi de hayatını kaybetti. Ailesi; Gazze, Batı Şeria ve Kudüs’te yaşanan çatışmalar nedeniyle Mısır Sınır Kapısı kapatıldığı için Türkiye’ye gelemedi. Kimliği belirlenen 92 cenazeden 91’i teslim edilirken, Alkhadi’nin cenazesi teslim edilemedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ