Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Davutoğlu Facebook üzerinden canlı yayına katıldı

        BaşbakanDavutoğlu, Kral FM'de "Gezegen Mehmet" ismiyle tanınan Mehmet Akbay'ın konuğu oldu.Davutoğlu, sosyal paylaşım sitesi Facebook'tan da yayınlanan söyleşide, internet üzerinden gelen soruları yanıtladı.

        İlk kez Facebook üzerinden canlı yayına katıldığını da aktaranDavutoğlu, gençlerin her türlü soruyu kendisine yöneltebileceklerini ve yorumları da okuyacağını dile getirdi.

        Askerlik konusunda bir çalışma olup olmadığı sorusu üzerineDavutoğlu, "Şu anda hemen yapılan bir çalışma yok. Zaten daha önce geçen sene bu aylarda biliyorsunuz bedelli askerlik konusunda bazı adımları atmıştık. Seçimden sonra Türkiye'nin güvenlik sistemiyle, askerlikle ilgili genel bir yapılanma, daha profesyonel bir askere gidiş konusunda attığımız adımlar var, olacak" dedi.

        Yurt dışında yaşayanlar için bedelli askerlik ücretinin düşeceğini ifade edenDavutoğlu, "6 bin avrodan bin avroya düşürüyoruz. Bunun bir yük olmasını istemiyoruz. Kimse Türkiye'de askerlik yapmayı kendine yük gibi telakki etmemeli. Bu bir vatani görev" ifadelerini kullandı.

        4C'ler ile ilgili bir soru üzerine deDavutoğlu, toplu sözleşmede alınan bütün kararların uygulamaya konduğunu, bunun ayrıca vurgulanmasına ihtiyaç duymadıklarını ifade ederek, seçimden sonra tüm bu hususları kapsayan bir çalışma yapacaklarını kaydetti.

        Davutoğlu, gençlere yönelik projeleri konusunda da bilgi verdi. İnternetin ücretsiz olacağını, ikinci üniversiteye girenlere yurt imkanı sağlayacaklarını, gençler için pasaport harcını kaldıracaklarını, THY'nin gençlere seyahatlerinde indirim sağlayacağını aktaranDavutoğlu, yeni iş kuracakları gençlere projelerine göre hibe ve kredi imkanı sağlayacaklarını, genç istihdamında maaş ödeyeceklerini aktardı.

        TRAFİK CEZASI AFFI

        "Trafik cezalarına af gelecek mi?" şeklindeki soru üzerineDavutoğlu, trafik konusundaki toplumsal hassasiyetin artması gerektiğini belirterek, "Can güvenliği çok önemli. Onun için bu anlamda bir af planımız içinde değil ama eğer toplumsal bir talep varsa ve bir ihtiyaçsa bu ayrıca düşünülür" diye konuştu.

        Davutoğlu, bir dinleyicinin, muhalefetin Fatih Projesi'nin yürümediğini iddia ettiğini söylemesi üzerine, projenin devam ettiğini belirterek, "Muhalefet tabii doğası gereği neyse onu yapacak. 'Kullanılmıyor' diyorlarsa, ellerinden tutar kullanılan sınıflara götürürüz. Türkiye sathında son derece başarılı bir şekilde uygulanıyor, daha da yaygın şekilde uygulanacak" dedi.

        Atama bekleyen öğretmenlerle ilgili sorular üzerine AhmetDavutoğlu, "Türkiye'nin ihtiyacı olan öğretmenler atanıyor her sene. Şubat ayı itibariyle inşallah tekrar 30 bin öğretmen atayacağız. Bu anlamda Türkiye'nin ihtiyacı olan öğretmenleri atamaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

        "1 Kasım'da beklenen sonuç alınamazsa ne olur?" sorusu üzerineDavutoğlu, şöyle konuştu:

        "Beklenen sonucun çıkacağını ümit ediyorum. 7 Haziran'da bir söz vermiştim, tek başına iktidar imkanı olmayınca millete karşı sorumluluktan hiç vazgeçmedik. 'Bir an dahi ülkeyi hükümetsiz bırakmayız' demiştik. Şu ana kadar da sözümüzde durduk. İnşallah 1 Kasım'da da milletimiz tek başına iktidar yönünde bize gerekli yetkiyi verir."

        Davutoğlu, AK Parti'nin Seçim Beyannamesi kapsamında gençlere iş kurmaları halinde verecekleri teşvikleri anlattı.

        Gençlerin kendilerine iyi bir projeyle başvurmaları durumunda, onlara öncelikle karşılıksız 50 bin lira vereceklerini belirtenDavutoğlu, bunun için özel bir mekanizma kuracaklarını ifade etti.

        Davutoğlu, söz konusu tutarın gençler için bir "cansuyu" olacağını kaydederek, "Bunu verirken de uzun bir bürokratik süreç olmayacak. Bu 50 bin liranın üzerinden, 100 gençten gerçekten yarısı girişimciliği başarır ve iyi bir şirket, iyi bir proje gerçekleştirirse bir kaç sene sonra yeni gençler istihdam edecek ve bize vergi ödemeye başlayacak. Yani burada kayıp yok. Ufak tefek fireler olsa dahi, uzun dönemde bu proje genç istihdamı artırıcı ve yeni gençleri de istihdama katıcı bir rol oynayacak" diye konuştu.

        Davutoğlu, "Bu kredileri verirken gencin hangi partiye oy verdiğinin bir önemi var mı?" sorusuna da "Hayır. Burada bütün gençlerimize ve vatandaşlarımıza bir şeref sözü olarak söylüyorum; herhangi bir vatandaşımızın hangi partiye oy verdiğini bilerek ayrımcılık yaptığım anda bu makamın tümü, hatta bu can da bize haram olur. Bu bir şeref sözüdür" dedi.

        Öğretim üyesi olduğu dönemde de aynı tavrı takındığını, gençleri siyasi görüşleriyle değerlendirmediğini aktaranDavutoğlu, "Bilirdim hangi gencimizin siyasi görüşü nedir diye ama bir tek öğrencim çıkar da 'AhmetDavutoğluöğretim üyesiyken benim siyasi görüşümü bildiği için bana olumsuz bir tavır takındı' derse, ben bununla da yüzleşmeye de hazırım. Dolayısıyla o zamanki tutumum neyse, şu anda başbakan olarak da tutumun bu. Gençlerimiz istediği yere oy verebilirler ama oy verdikten sonra biz hükümet olduğumuzda ben o gençlerin hepsinin Başbakanıyım ben. Bana en sert eleştiri yapan gencin de başbakanı benim" diye konuştu.

        Türkiye'nin AB'ye üyelik süreciyle bir soru üzerineDavutoğlu, şunları kaydetti:

        "Girecek. Çok zorluklar konulacak önümüze ama bu zorlukları birer birer aşacağız. Dışişleri Bakanı olduğum dönemde, bürokratlar Schengen'e girmenin imkansız olduğu, dolayısıyla vize kolaylığı sağlayacak bir yol takip edilmesi yönünde görüş bildirdi. Ben dedim ki 'biz mutlaka vize muafiyeti isteyeceğiz. Yani Schengen'e girme talebinde bulunacağız.' 2009 Aralık'ı. Şimdi zorlayarak, üzerine üzerine giderek, AB'nin bütün süreçlerini kullanarak elhamdülillah şimdi şunu söyleyebiliyoruz; 2016'nın yazında, en geç 2017'de Shengen'e gireceğiz. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye'yi ziyareti esnasında da Schengen konusunu görüştük. Prensipte şu anda AB ile 2016 yazı gibi geri kabul anlaşmasıyla Schengen'e giriş sürecini birbirine zaten paralel kılmıştık. Bunun tamamlanacağını ümit ediyorum. İnşallah, Schengen kalktığında belki bir grup gençle ilk seyahati birlikte yaparız".

        BaşbakanDavutoğlu, "Aleni bir şekilde PKK'ya destek veren HDP'lilere neden yargı yolu açılmıyor?" sorusu üzerine, şunları söyledi:

        "Türkiye, demokratik hukuk devleti. Kime, ne temelde yargı yolu açılacağına yargı mercileri karar verir. Ben başbakan olarak herhangi bir siyasi veya vatandaş için, 'ona yargı yolu açılsın' diye empoze eden bir fikirde bulunamam. Ancak, herkesin de teröre destek veren bu anlayışa karşı sesini yükseltmesini, bu anlayışı telin etmesini de siyasetçi olarak tavsiye edebilirim. Dolayısıyla, demokratik hukuk devleti içinde kurallar işler. Nitekim bazıları için, belediye başkanları için, belli hukuki süreçler işliyor biliyorsunuz ve belediye başkanları bu tavırları alan, özerklik edenler hakkında hukuki süreçler neticesinde görevden alınanlar, göz altına alınanlar, tutuklananlar oldu. TBMM'ye üye olan milletvekillerinin dokunulmazlıkları var ancak bu demokratik hukuk devletinde hukuki süreçlerin işlemeyeceği anlamına da gelmez."

        Davutoğlu, "Doğu'daki halkımız rahatça oy kullanabilecek mi?" sorusuna şu yanıtı verdi:

        "Bunun için her türlü tedbiri aldık. Mesela bu sandıkların belli merkezlerde toplanması, daha doğrusu sandıkların mahalli tayin edilirken bunun göz önüne alınmasıyla ilgili bir husus YSK'da reddedildi. Eğer biz Meclis'i çalıştırabilseydik iki konuda seçim yasasında düzenlemeler düşünüyorduk. Birisi seçim barajının düşürülmesi, ikincisi de güvenliğin sağlanması açısından da sandıkların karıştırılarak seçmenlerin kimliklerinin tespit edilmesini imkansız hale getirileceği şekilde merkezlerde kullanılmasıydı. Bu açıdan gelecek baskıları karşılayacak şekildeki düzenlemeleri inşallah gelecek seçimler için yaparız. Bu seçim için mümkün olmadı. Bu seçim içinse güvenlik şartlarını temin etmek için gerekli her türlü tedbirler alındı."

        BaşbakanDavutoğlu'nun soruları cevapladığı esnada verilen arada daha önceki günlerde çeşitli programlarda yayınlara katılan Kürt gençlerinin PKK'ya gösterdikleri tepkilerin yer aldığı kayıtlar yayınlandı.

        Davutoğlu, gençlerin tepkileriyle ilgili, "Çok güzel mesajlar, vicdandan ve yürekten gelen mesajlar. Bu toprakların mayasının ne kadar sağlam olduğunu gösteren mesajlardır. Evvelsi gün Şanlıurfa'daydım, dün İzmir'deydim bugün Adana'ydım. Karşımda o kitleyi gördüğümde aralarında Türk var Kürt var... Hissettiğim tek şey ortak bir ruh ve haykırışla bu teröre karşı tutum konusunda hepsinin birleşmiş olmasıydı. Ama Meclis'e gelip de varsa bir haksızlık orada tartışma imkanına sahip olan HDP milletvekillerinin bunu yapmadan alanda 'PKK'ya ve PYD'ye sırtımızı yaslıyoruz' demeleri mazur görülebilir bir şey değildir" diye konuştu.

        Davutoğlu, bayram namazını Diyarbakır'da kıldığını hatırlatarak, halkın kendisine "Bizi bunlardan kurtarın" dediğini kaydetti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ