Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yanmamak için 2’nci kattan atlayıp hayata tutunmuşlar

        Aykut AKTAŞ/GAZETE HABERTÜRK

        Kırşehir’de geçen yıl 8 Eylül’de ‘teröre lanet yürüyüşü’ sonrası bir grup tarafından yakılan Gül Kitabevi ve HDP İl Başkanlığı binası ile ilgili savcılık tarafından hazırlanan iddianameye HABERTÜRK ulaştı.

        Cumhuriyet Savcısı Gökhan Tekin tarafından hazırlanan 8 sayfalık iddianamede, 6’sı tutuklu 16 sanığın “adam ödürmeye teşebbüs, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na aykırı davranmak, mala zarar vermek, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek” suçlarından yargılanmaları istendi.

        ‘SALDIRININ NEDENİ ETNİK KİMLİK’

        Kırşehir Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, topluluğun Gül Kitabevi’ne, işyeri sahibinin etnik kimliği nedeniyle saldırdığı ileri sürüldü. İddianamede, “olayların büyümesi üzerine işyeri önünde bulunan kırtasiye malzemelerinin yakılarak içeri atıldığı ve kitabevinin yakıldığı” belirtildi.

        Yangının başlamasının ardından yaşanan can pazarı da iddianameye yansıdı. Kamera kayıtlarına göre, yakma eylemini gerçekleştiren 4 şüphelinin, işyeri içinde bulunan kişilerin yangın sonucu ölebileceklerini öngörmelerine rağmen eylemlerini sürdürdüklerine işaret edildi. Bu nedenle 4 şüphelinin üzerlerine atılı suçun olası kasıtla öldürmeye teşebbüs olduğu kaydedildi. İddianamede şu ifadelere yer verildi:

        ‘BOĞULMA VE YANMA TEHLİKESİ’

        “İşyeri içerisinde bulunan kişilerin dışarıda bekleyen ve kendilerine zarar vermek isteyen kalabalıktan dolayı dışarı çıkamayacaklarının kolayca öngörülebileceği, zaten işyerinin içerisinde bulunan müştekilerin ilk olarak yoğun olan duman nedeniyle ikinci kata kaçtıkları, daha sonra da burada da duramayarak kırdıkları ikinci kat penceresinden atlayarak dışarı çıktıkları, bu nedenle eylemin, müştekilerin oluşan yoğun dumandan boğulma ve yanma tehlikesi nedeniyle hayatlarını tehlikeye soktuğu anlaşılmıştır.”

        Davanın ilk duruşması, 15 Aralık 2015 tarihinde görülecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ