Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Erzincan Valisi: Afgan çocukların bir kısmının izini bulduk

        Kemal ÖZDEMİR/ERZİNCAN

        Kahraman "Çocukların 25 Temmuz ila 30 Temmuz arasında gruplar halinde Çocuk Destek Merkezi'nden kaçtıkları tespit edildi. Merkezin arka kısmından çarşaf sarkıtarak kaçmışlar. Çocukların bir kısmının izini sosyal medyada bulduk. 1'i Almanya'da, 3'ü İstanbul'da. Çalışmalarımız sürüyor. Bu çocuklar gerçek yaşlarını da söylemiyor. En küçüğü 15, en büyüğü 25'li yaşlarda. Çocuk haklarından yararlanmak için yaşlarını gizliyorlar. Gerçek yaşlarının tespiti için kemik testi yapılması lazım" dedi.

        "ÇARŞAF SARKITARAK KAÇTILAR"

        Erzincan Valisi Süleyman Kahraman, Afgan çocukların bulunduğu merkezin yüksek güvenlikli bir yer olmadığını belirterek "Muhafaza edildikleri yer yeni bir merkezdi. Bu kaybolduğu iddia edilen 21 Afgan çocuk uluslararası hukukta 'refakatsiz çocuk' olarak tarif ediliyor. Bunlar İzmir'den temmuz ayında ilimize gönderildi. Bu çocuklar bizim Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğümüze bağlı bir merkezde sosyal amaçlı topluma kazandırılması için gerekli faaliyetler yürütülüyor. Bu faaliyetler yürütülürken çocukların bir kısmı bir gece merkezden çarşaf sarkıtarak izinsiz olarak gitmişlerdir. Bir kısmı ise gün içerisinde bahçede gezinirken duvardan atlayarak kayıplara karışmışlardır. Çocuklar 25-30 Temmuz arasında kaçmışlardır. Bununla ilgili gerek emniyet birimimiz gerek jandarmaya bütün birimlerimize her türlü talimat verildi. Araştırma yapılıyor" dedi.

        "EN KÜÇÜĞÜ 15, EN BÜYÜĞÜ 25'Lİ YAŞLARDA"

        "Bunlar yaş itibariyle çocuk değiller aslında. Çocuk haklarından yararlanmak için gerçek yaşlarını gizliyorlar. Fiziki olarak en küçüğü 15 yaşında en büyüğü de 25'li yaşlarda. Gerçek yaşlarının tespiti için kemik testi yapılması lazım" diyen Kahraman şöyle devam etti:

        "Bunların amacı aslında o zaman da bizim burada kalmak istemiyorlardı. Özellikle Avrupa ülkelerine gidip orada ailelerine yardımcı olmak, destek olmak ve çalışmak amacıyla gitmek istediler. Biz burada kendileri için çeşitli sosyal aktivite yaptık, fakat kendilerini burada tutmaya yeterli olmadı. Biz bunların buradan gitmelerine rıza göstermiş değiliz."

        TÜRKİYE'DE VE AVRUPA ÜLKELERİNDE OLDUKLARINI TESPİT ETTİK

        Çocukların bulunduğu merkezin yüksek güvenlikli bir yer olmadığını, yeni bir merkez olduğunu belirten Kahraman, şunları söyledi:

        "Bu çocukların bir kısmının Türkiye'de, bir kısmının Avrupa ülkelerinde olduğu sosyal medya hesaplarından belirlenmiştir. 3'ünün İstanbul'da, 1'inin Almanya'da olduğu belirlendi.

        KENDİLERİNİ ÖRGÜTE KAPTIRACAK KADAR KÜÇÜK ÇOCUKLAR DEĞİL

        İddia edildiği gibi IŞİD ve benzeri bir örgüte gitmeleri mümkün değil çünkü çocuklar özellikle bu terör olaylarından kaçarak gelen çocuklar. Yaşları itibariyle de kendilerini örgüte kaptıracak kadar küçük çocuklar değil. Burada kalmaya devam eden çocukların bir kısmı burayı sevmişler burada kalmak istiyorlar hatta burada iş sahibi olmak istiyorlar. Bir kısmı da Avrupa ülkelerine kaçıp orada çalışarak sosyal durumlarını düzeltip ailelerine yardımcı olmak istiyorlar. Belki de ileride ailelerini de Avrupa ülkelerine götürmek isteyen insanlar. Daha önceden kaçan 4 çocuk vardı, onlar bulundu. Onları göçmen kaçakçılığı suçundan götüren kişi de yakalandı ve şuan cezaevinde."

        AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

        Bugün bazı basın yayın organlarında yer alan; “Korunmaya Alınan 21 Afgan Çocuktan 4 Aydır Haber Yok” başlıklı habere ilişkin olarak aşağıdaki açıklamanın yapılması gereği duyulmuştur:

        Bakanlığımıza bağlı kuruluşlarda bakım altında bulunan refakatsiz çocuklar hakkında bakım tedbiri alınarak tüm ihtiyaçları karşılanmaktadır. Çocuklara psiko-sosyal, eğitim, sağlık, barınma ve hukuki destek sağlanmaktadır. Bakım altında bulunan çocuklar için gerçekleştirilen bütün işlemler çocuğun üstün yararı ilkesi çerçevesinde yürütülmektedir.

        21 Afgan çocuk İzmir Toplanma Merkezi’nden Erzincan İl Müdürlüğü Sabancı Çocuk Destek Merkezi’ne 24 Temmuz 2015 tarihinde getirilmişlerdir.Dağınık olarak getirilen çocuklar; ertesi günden (25 Temmuz 2015) itibaren 5 gün içinde kurumlarımızdan izinsiz olarak kaçmışlardır.Çocukların bulunması için İl Emniyet Müdürlüğüne bildirimde bulunulmuş, aynı zamanda Erzincan Valiliği tarafından konu incelenmiştir.

        Ayrıca bahse konu haber Bakanlığımız tarafından yakından takip edilmekte olup konu ile ilgili olarak, Bakan talimatıyla Denetim Hizmetleri Başkanlığımızca iki denetçi görevlendirilerek soruşturma başlatılmıştır.

        Soruşturma sonucunda varsa ihmal ya da kusuru olanlar hakkında gerekli yasal işlemler yapılacak ve kamuoyuyla paylaşılacaktır.

        Kamuoyunu saygıyla duyurulur.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ