Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Afgan çocukların izini Habertürk buldu

        Mehmet İNMEZ / GAZETE HABERTÜRK

        Afganistan’dan kaçarak İzmir’e gelen yaşları 12 ile 17 arasındaki 21 Afgan çocuk, kimsesiz oldukları için nisan ayında Aile ve Sosyal Politikalar İzmir Müdürlüğü ekipleri tarafından Işıkkent Geri Gönderme Merkezi’nde devlet korumasına alındı. 3 ay boyunca burada kalan çocuklar, daha sonra İzmir Barosu’ndan yardım isteyerek kaldıkları yerin şartlarının uygun olmadığını ve yetişkinlerle aynı ortamda kaldıklarını söyledi. Çocukların mağduriyetini tespit eden İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezi, 21 çocuğun Erzincan’da bulunan Çocuk Destek Merkezi’ne gönderilmesini sağladı. Görevliler eşliğinde 24 Temmuz’da Erzincan’daki merkeze giden çocuklardan bazıları çarşaf sarkıtarak, bazıları ise duvardan atlayarak 5 gün içerisinde kaçtı. Arama çalışmaları yapıldı ancak çocukların izine rastlanmadı.

        ÇİFTLİKKÖY’DEN GİTMİŞLER

        Devlet koruması altında bulunan 21 çocuğun kaldıkları yurttan kaçmasının ardından Habertürk, çocukların nasıl kaçtığını ve şu an nerede olduğunu yaptığı takip sonrası buldu. Çocukların, Afgan uyruklu bir kişi tarafından otobüs ve araçlarla İzmir’e götürüldüğü öğrenildi. Burada Basmane semtinde kalan çocuklardan 7’sinin, Çeşme’nin Çiftlikköy bölgesine geçerek her gün yüzlerce göçmenin kaçtığı koydan bota binip diğer göçmenlerle birlikte Sakız Adası’na gittiği ortaya çıktı.

        14’Ü BİLİNMİYOR

        Çeşme Çiftlikköy’deki otellerde kaçmak için bekleyen Afganlılarla görüştük. İzmir’e kaçmak için gelen Z.Ş., kaçan çocukları tanıdığını ve telefonla konuştuğunu söyledi. Afgan uyruklu Z.Ş., 7 arkadaşının İzmir’e gelerek kaçtığını ama diğerlerinin nerede olduğunu bilmediğini ifade etti. Çocuklar kaçtıktan sonra onlarla telefonla görüştüklerini dile getiren Z.Ş., şu ifadeleri kullandı:

        “Arkadaşlarımız da biz de zaten ülkemizden kaçarak Avrupa ülkelerine gitmek için geldik. Onlar, İzmir’de kaldıkları Geri Gönderme Merkezi’nden kaçmayı planlıyorlardı ama fırsatını bulamadılar. Erzincan’dan kaçtıktan sonra ben de onlarla Basmane’de karşılaşmıştım. Sonra onlar İzmir’e geldikten 3-4 gün sonra Çiftlikköy’deki koydan Sakız Adası’na botla kaçtılar. İkisiyle telefonda konuştum, Yunanistan’da olduklarını söylediler. Daha sonra hiç görüşmedim. Diğer çocukların nerede olduğunu da bilmiyorum.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ