Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Diyarbakır'da çatışma! Tahir Elçi öldü

        Diyarbakır'ın Sur ilçesinde PKK'lı teröristlerce ateş açılması sonucu çıkan çatışmada Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi hayatını kaybetti. Diyarbakır'ın Sur ilçesinde saat 13.00 itibarıyla sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

        Diyarbakır Barosu tarafından Yenikapı Sokak'ta daha önce terör olayları nedeniyle zarar gören Dört Ayaklı Minare önünde konuya ilişkin düzenlenen basın açıklamasının ardından teröristlerce ateş açıldı. Güvenlik güçlerince karşılık verilmesi üzerine çatışma çıktı.

        Gruptakiler ve basın mensupları, çatışma nedeniyle çevredeki binalara sığındı.

        Diyarbakır'da sabahki saldırının düzenlendiği bölgede inceleme yapan heyete ateş açıldı. Saldırıda Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz yara almazken, 2 polis memuru hafif yaralandı.

        ELÇİ ÖLDÜ, 2 POLİS ŞEHİT

        Terör örgütü mensuplarınca ateş açılması sonucu çıkan çatışmada, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi hayatını kaybetti. 1 polisin şehit olduğu çatışmada, yaralanan polis memurlarından Cengiz Erdur da kurtarılamayarak şehit oldu.

        Anadolu Ajansı muhabiri Aziz Aslan ile DHA muhabiri Ramazan Yavuz'un da yaralandı. Elçi'nin cenazesi Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi'nde götürüldü.

        İHA'nın haberine göre, şehit olan polisin Kahramanmaraşlı olduğu ve isminin Ahmet Çiftaslan olduğu belirlendi.

        BAROLAR DİYARBAKIR'DA BULUŞUYOR

        Türkiye genelindeki bütün baro başkanları bugün Diyarbakır'a gidecek. Tahir Elçi'nin öldürülmesi sonrası saat 16.00'da buluşacak barolar Sur ilçesine gitme kararı aldı.

        CUMHURBAŞKANI'NDAN İLK AÇIKLAMA

        Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Balıkesir'de yaptığı açıklamada, "Sayın Elçi'ye ve şehit polisimize Allah'tan rahmet diliyorum. Bu olay Türkiye'nin terörle mücadelede ne kadar haklı olduğunu göstermektedir. Durmak yok" dedi.

        AK PARTİ'DEN İLK AÇIKLAMA

        AK Parti Tanıtım ve Medyadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Diyarbakır'da çıkan çatışmada Baro Başkanı sayın Tahir Elçi hayatını kaybetti. Bir polisimiz de şehit oldu. Sayın Tahir Elçi'ye ve şehit polisimize Allah'tan rahmet diliyoruz" ifadelerini kullandı.

        TAHİR ELÇİ KİMDİR?

        Elçi, 1966 yılında Şırnak’ın Cizre İlçesinde doğdu. İlk,orta ve lise tahsilini Cizre’de tamamlayan Elçi, 1991 yılında D.Ü.”Dicle Üniversitesi) Hukuk Fakültesinden mezun olmuştur. 1992 yılından beridir Diyarbakır'da serbest avukatlık yapıyor ve mesleğinde yoğunlaşıyor.

        Türkiye’de gündemde kalan çok sayıda davayı yurt içindeki mahkemeler ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi önünde temsil ederek bölgede en çok tanınan avukatlar arasında yerini almıştır.Almanya'da bulunan Avrupa Hukuku Akademisinde (ERA) uluslar arası ceza hukuku ve ceza yargılaması eğitimi görmüştür.1998’ten beridir staj eğitimi ve meslek içi eğitimlerde ceza ve insan hakları hukuku alanında seminerler vermektedir.

        1998-2006 yılları arasındaDiyarbakır Barosunda yöneticilik yapmıştır.Halen Türkiye Barolar Birliği (TBB) İnsan Hakları Merkezi Bilim Danışma Kurulu üyesi de olan Elçi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Kurucular Kurulu üyesi ve bir çok sivil toplum örgütünün kuruluşu ve çalışmalarında yer almıştır.Evli ve iki çocuk babası olan Elçi, İngilizce bilmektedir.

        TAHİR ELÇİ'DEN SON TWEETLER

        Tahir Elçi, 26 Kasım'da, zarar gören Dört Ayaklı Minare için "Diyarbakır'ın simgelerinden Dört Ayaklı Minarenin ayaklarına silahlı SUIKAST..." ifadelerini kullanmıştı.

        Elçi, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün tutuklanması üzerine ise, "Gazeteci Can Dündar ve Erdem Gül'ün gazetecilik faaliyeti nedeniyle tutuklanmaya sevk edilmesi kabul edilemez. Can Dündar/Erdem Gül'ün tutuklanmasına şiddetli bir toplumsal refleks gösterilmezse dönüşü olmayan karanlık tünelden geri dönüş zor olacak" demişti.

        ÇATIŞMALARDA ZARAR GÖRMÜŞTÜ

        Diyarbakır’ın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne giren merkez Sur İlçesi’ndeki Saraykapı Semti’nde bulunan tarihi Kurşunlu Camii’nden sonra bir zamanlar din ve dillerin hoşgörü içinde bir arada yaşadığı "Gavur Mahallesi" adıyla kitaplara konu olan Fatihpaşa Mahallesi’ndeki Şeyh Mutahhar Camii’nin dört Ayaklı Minaresi, güvenlik güçleri ile YDG-H’liler arasında yaşanan çatışmalarda hasar görmüştü.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ