Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "Kadınlar, erkeklere eskisi gibi itaat etmiyor"

        Derya ÖZTÜRK / GAZETE HABERTÜRK

        İsveç Başkonsolosluğu ve Boğaziçi Üniversitesi’nin işbirliği ile İstanbul Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı, “Kadına Karşı: Doğu/ Batı, Savaş/Barış Tanımayan Şiddet” konulu sempozyum düzenledi.

        Londra Üniversitesi öğretim üyelerinden Deniz Kandiyoti, burada yaptığı konuşmada, 80’li yılların sonunda başlayan kadın hareketi ile kadınların sistemli bir biçimde örgütlendiğini ve buna bağlı olarak da kendisine yapılan şiddete karşı farkındalık oluşturduklarını söyledi.

        Kadınların bilinçlenmesi ve örgütlenmesiyle erkeklerin telaşa girdiklerini ve bu sebeple şiddete başvurduklarını belirten Kandiyoti, “Kadına yönelik şiddetin artmasının sebebi erkek egemenliğinin artması değil, erkek egemenliğinin krize girmesi” dedi.

        Kandiyoti, “eril direniş” olarak tanımladığı bu hareketi, kendine biat etmekten vazgeçen kadınlara karşı erkeklerin telaşa girerek egemenliklerini geri alabilmek uğruna çaba sarf etmesi olarak açıkladı.

        "KADINLARIN YÜZDE 90’I ŞİDDET GÖRÜYOR"

        Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki 23 ilde çalışmalarını gerçekleştiren KAMER’in (Kadın Merkezi) kurucusu Nebahat Akkoç, yüz yüze yapılan görüşmeler sonucu, kadınların yüzde 90’ının şiddete maruz kaldığı sonucuna vardıklarını belirterek şu istatistikleri paylaştı:

        "35 bin kadının yüzde 23’ünü erken yaşta evlenenler oluşturuyor. Hiç eğitim almamış kadınların oranı yüzde 30, mirastan yararlanamadığını söyleyen kadınların oranı yüzde 54. Şiddet gören kadınların ise yalnızca yüzde 10’u herhangi bir yere başvurup destek alabiliyor. Destek alanların bir kısmının ise kurumun yaptıkları hatalar sebebiyle cesareti kırılıyor."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ