Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Ankara katliamında 3 DAEŞ’çi izi

        Yusuf DOĞAN/GAZETE HABERTÜRK

        Ankara Garı önünde 10 Ekim’de, 2 ayrı canlı bombanın gerçekleştirdiği saldırıya ilişkin Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı’nın yaptığı çalışmalarda, saldırıların organizasyonuna ilişkin bilgiler de ortaya çıktı. İstihbarat çalışmalarında, Afganistan’ın Meydan/Vardak ilinde terör örgütü DAEŞ’le hareket eden Hakkani isimli örgütle bağlantılı 3 isme ulaşıldı.

        Hazırlanan raporda, ‘Fatih’, ‘İsmail’ ve ‘Salim’ adlı kardeşlerden Fatih’in örgüt adına hedef tespitinde bulunduğu, İsmail’in Afganistan ve Pakistan arasında bağlantı sağladığı, Salim’inse operasyon ve canlı bomba eylemlerinden sorumlu olduğu ifadesi yer aldı.

        ‘PARA DUBAİ’DEN’

        Canlı bomba eylemlerinden sorumlu Salim’in, Ankara’daki katliamı organize etmiş olabileceği düşü- nülüyor. İstihbarat raporunda, İran’dan kaçak olarak Türkiye’ye giren Salim’in, 103 kişinin ölümüne neden olan patlamalar için 80 bin dolar aldığı, paranın örgütün Dubai-Türkiye hattınca temin edildiği bilgisine yer verildi.

        RAŞİT DOSTUM’UN OĞLU HEDEFTE

        İstihbarat birimlerine göre, Salim ve 2 kardeşi tarafından 3 canlı bomba daha hazırlandı. Grubun diğer hedefinin ise Afganistan Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı Raşit Dostum’un Türkiye’de yaşayan oğlu olduğu saptandı.

        Hazırlanan raporda, Raşit Dostum’un Türkiye’de bir evi olduğu ve oğlunun burada yaşadığı, gittiği eğlence mekânları, okul ve günlük yaşamının aynı grup tarafından sürekli takip edildiği bilgisi yer aldı.

        HAKKANİ ÖRGÜTÜ

        Terör örgütü DAEŞ ile yakınlığı bilinen Hakkani örgütü, 1980’lerde Sovyet işgaline karşı savaşan Afgan komutanlardan Celaleddin Hakkani tarafından kuruldu. CIA ve Pakistan askeri istihbaratı ISI’dan destek gördü. Taliban rejimi devrildikten sonra örgüt ülkedeki Amerikan güçlerine karşı savaşmaya başladı.

        Şu an Celaleddin Hakkani’nin oğlu Siraceddin tarafından yönetilen örgütün militan sayısı değişik kaynaklara göre 2 ila 10 bin arasında değişiy

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ