Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika DTK kongresi yapılıyor

        Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) Olağanüstü Kongresi'nin açılış konuşmasını yapan Eş Genel Başkan Selma Irmak, kendi kararlarını kendilerinin vermek istediğini söyledi.

        DTK'nın, "öz yönetimi" tartışacağı olağanüstü kongresi başladı. Diyarbakır Kayapınar Belediyesi Spor Tesisleri'ndeki kongreye, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, DTK Eş Başkanları Hatip Dicle ve Selma Irmak, DBP Eş Genel Başkanları Emine Ayna ve Kamuran Yüksek, HDK Eş Başkanları Ertuğrul Kürkçü ve Sabahat Tuncel ile siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Kongrenin açılış konuşmasını DTK Eş Başkanı Selam Irmak yaptı.

        Irmak, Abdullah Öcalan'ın silahlı mücadele değil, müzakere yolunu önerdiğini belirterek, "Dolmabahçe mutabakatı çok önemli. Ama kabul edilmedi. Öz yönetim ve yeni yaşamı örmek için ne gerekiyorsa yapacağız. Siz isteklerinizden vazgeçin diyorsanız. Tek Kürt kalırsa bile öz yönetimden vazgeçmeyeceğiz. Özgürlük yaşamdır. Biz yaşamdan vazgeçmeyeceğiz. Biz yanlış değiliz, diyalog yoluyla isteklerimizi söyledik. Dilimizi, kültürümüzü tanınsın istiyoruz. Her şeye biz karar vermek istiyoruz. 3 yıl Sayın Öcalan müzakere üzerinde durdu. Kürt halkının iradesi teslim alınmak isteniyor. Dedelerimiz, ninelerimiz teslim olmadı biz de teslim olmayacağız. Hendekler savaşmak için değil, kendini korumak içindir. İsteğimiz sözlerimizin sonudur. Gelin siyasi yollarla, müzakere yollarıyla Kürt halkının isteklerini tartışalım. Kürt artık statüsüz yaşamak istemiyor. Dilinin dışında eğitim görmek istemiyor. Varlığını ortaya koymak istiyor. Müzakere hazırız. Bu yol olmada önümüzde başka yollar da var. Bugün de bunu tartışacağız. Bugün bu yönlü tartışmalarımız olacak" dedi.

        Müzakere yolunu bırakmadıklarını anlatan Irmak, "Bir kez daha isteklerimizi iletiyoruz. Son kez elimizi uzatıyoruz. Bu yüzyıl bizim yüzyılımızdır. Kimse sanmasın Kürt halkı yalnızdır. Gençlerimiz önümüzde mücadele ediyor. Bu yüzyıl bizim yüzyılımız olacak. Sur, Cizre, Silopi, Nusaybin, Dargeçit direnişlerini selamlıyorum. Yaşamını yitirenlerin mücadelesi önünde saygıyla eğiliyorum" diye konuştu.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ