Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Demirtaş: Gelecek yüzyılda Kürdistan statüsü olacak

        Mahmut BOZARSLAN/DİYARBAKIR

        Güneydoğu'da hendek ve operasyonlar nedeniyle gerilimin artması üzerine Kürt siyasetçiler konuyu masaya yatırdı. Demokratik Toplum Kongresi ‘öz yönetim' gündemiyle Diyarbakır'da olağanüstü toplandı. Kongrede konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Türk halkıyla Türkiye yönetimiyle stratejik bir kader birliği yapmak istiyoruz. Gelecek yüzyılda Kürdistan statüsü olacak. Belki federal devletleri, belki bağımsız devletleri olacak" dedi.

        Kongrede ilk sözü alan DTK Eş Genel Başkanı Selma Irmak, başka çare kalmadığı için hendek yoluna başvurulduğunu iddia ederek, "Hendek ve barikatlar bir savunma gibi, bir mesajdır. Devlete son kez sesleniyoruz; 'Gelin siyasi yollarla, müzakere yollarıyla Kürt halkının isteklerini tartışalım.' Kürt artık statüsüz yaşamak istemiyor. Dilinin dışında eğitim görmek istemiyor. Varlığını ortaya koymak istiyor. Müzakereye hazırız. Bu yol olmadı önümüzde başka yollar da var. Bugün de bunu tartışacağız. Bugün bu yönlü tartışmalarımız olacak" dedi.

        DTK Eş Genel Başkanı Başkanı Hatip Dicle ise çatışmaların sonlandırılmaması halinde bölgeye yayılma riskinin bulunduğunu söyleyerek, "Aklıselim hareket edilmezse hükümet ve devlet tarafından müzakereye çevrilmezse Ortadoğu'nun tüm yerine yayılır. Önce Kürdistan sonra Türkiye'nin metropollerine yayılacak. Bunu görüyoruz, içimiz öfkeli, yapılanlar kabul edilemez. Önderliğin gösterdiği özgürlük yollunda çözüm var diyoruz. Türkiye halklarına öz yönetimle ilgili siyasi çözüm deklarasyonumuzu sunacağız" diye konuştu.

        "ÖZERKLİK EŞİTTİR HENDEK BARİKAT DEĞİL"

        HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da "Öz yönetim küçümsenemez, katliama karşı hendekteki, barikattaki duruş ve kavrayıştır. Özerklik eşittir hendek barikat değil, özerklik onurlu yaşamaktır. 'Bunu aklından bile geçirenleri yok edeceğim' diyenlere hendek, barikat çok değil" dedi.

        "Biz Ortadoğu halklarının kaderi elinden alınsın istemiyoruz" diyen Demirtaş, şöyle devam etti:

        "Türk halkıyla Türkiye yönetimiyle stratejik bir kader birliği yapmak istiyoruz. Geleceğimizi beraber belirlemek istiyoruz. Rojava'da da burada da, tarihi bir güvenle önümüzdeki yüzyıl artık diğer halkların da eşitliğini temel alarak bir arada yaşayacak bir çözüm üretelim. Bugün hendekleri küçümseyenler, 30'dan fazla İmralı'da ziyaretimiz oldu, bu kadar Kandil ziyaretimiz Ankara'da temaslarımız oldu. Niye siyaseten çözmek varken hendek kazmışlar? 2.5 yıl bizim yapmadığımız şey kalmadı.... Ankara'da görüşmeye açık bir hükümet var da biz bunu değerlendirmiyoruz, hendek kazdık sanıyorlar. Yok böyle bir şey... Madem ameliyat masasına yatırdık, iyileşmeden kalkmayacak. Bu direniş zaferle sonuçlanacak, herkes halkın iradesine saygı duyacak."

        Gelecek yüzyılda Kürtler'in statü sahibi olacağını savunan Demirtaş, "İki temel konu var. Birincisi Kürtler'in statü meselesi ve Türkiye'nin tamamının ilgilendiren idari yönetim. Bu ikisi özerklikle ilgilidir. Nasıl bir yönetim inşa edebiliriz, bunları hatırlatmak ve dünyaya hatırlatmak için bu toplantı çok önemli olacaktır. Kürtler artık kendi coğrafyasında siyasi irade olacaktır. Kürdistan kendi küllerinden doğuyorsa, Kürdistan Ortadoğu'nun orta yerinde bir güneş gibi ışıldıyorsa dostlarımız, 'et ve tırnağız' diyenler bundan mutluluk duymamalı. Güç verilmeli, omuz omuza olunmalı. Gelecek yüzyılda Kürdistan statüsü olacak. Belki federal devletleri, belki bağımsız devletleri olacak" şeklinde konuştu.

        İki gün sürecek toplantı daha sonra basına kapalı devam etti. Toplantıda alınacak kararlar deklarasyonla kamuoyuna duyurulacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ