Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem PKK raporu: 30 bin terörist var

        Bülent AYDEMİR / GAZETE HABERTÜRK

        Terör örgütü PKK’nın Türkiye’de sokağı terörize eden, halka yaşam alanı bırakmayan eylem ve eleman stratejileri deşifre oldu. PKK’nın, son dönemde şehirlere kaydırdığı eylemlerinde örgütün üst yönetimiyle etkileşim içindeki üyelerini kullanmaktan kaçındığı öğrenildi.

        TECRÜBELİLER GERİ PLANDA

        PKK’lı terörist sayısında özellikle 2014’ün ilk 8 ayında sıçrama yaşandı. Örgüt bu dönemde örgüt Kobani’de yaşanan gelişmeler, DAEŞ’le mücadele, Türkiye’de ise YDG-H adı verilen yapılanma altında genç kitleleri ülke çapında silahlı terör eylemlerine sevk ederek eylem kapasitesini artırdı. Ayrıca aşırı sol örgüt tabanlarını transfer ederek karşılığında buralardan devşirdiği militanlara silahlı eğitim verdi, teçhizat sağladı.

        Bu süreçte gençleri silahlandırdı, kırsal ve meskûn mahalde çatışma eğitimi verdi. Ancak eski, tecrübeli kadrolarını Suriye ve Türkiye’deki çatışmalarda geri planda tuttu. Militanlarının 3’te 2’sini Türkiye’de kırsal ve meskûn mahal şeklinde ayırdı. 3’te 1’iniyse Irak ve Suriye’de tuttu. Kuzey Irak’taki militan kadrosunu da olabildiğince daralttı. Bunda TSK’nın kararlı ve sonuç alıcı operasyonları etkili oldu.

        HAREKET ALANI DARALDI

        TSK’nın, Irak-Suriye sınırlarını sıkılaştırması, sert önlemler alması sonucu PKK üyelerinin hareket alanı daralıp, esnekliği azaldığı gibi teröristler coğrafi olarak farklı bölümlere ayrıldı. Kış koşulları nedeniyle de bu bölümler arasında geçişkenlik azaldı. Türk Silahlı Kuvvetleri, 2., 34. ve 48. sınır tugayları ile Hakkâri-Dağlıca’dan güneye geçişleri büyük oranda sınırladı.

        GENÇLERİ KULLANIYOR

        2013’ten başlayarak 2014’te PKK, militan sayısını yüzde 50 oranında artırdı. Silahlı ve eğitimli terörist sayısı 30 bini aştı. Bunun 4 bini kırsalla kent arasında geçiş yapabileceklerden oluşuyor. Buna Avrupa ve Rusya’daki gruplar dahil değil. PKK, insan kaynağının büyük bölümünü meskûn mahal çatışmalarına yönelik eğitti. Bunun tecrübeli kısmını Rojava-Kobani-Telabyad; kısmen Sincar ve Afrin’e yönlendirdi. Terör örgütü meskûn mahal çatışmalarında tecrübesiz olan militanlarını daha çok Türkiye’de kullanıyor.

        15 GÜNDE 250’SI ÖLDÜRÜLDÜ

        Kent merkezlerindeki operasyonlarda son 15 günde PKK’nın verdiği kayıp 250’ye ulaştı. 24 Temmuz’dan sonraki operasyonlarda sadece K.Irak’ta verdiği kayıplar 1000’i aştı. Sığınakları ve mühimmat depoları büyük oranda imha edildi. Bu tarihten beri PKK’nın kayıplarının toplamının Suriye’dekiler de dahil 6 bini geçtiği belirtildi. 2 bin 500 PKK’lınınsa yaralı ya da sağ ele geçirildiği öğrenildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ