Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Mustafa Şentop: Meclise gelen dokunulmazlık dosyası 378'e ulaştı

        TBMM Anayasa Komisyonu, 24. Dönemde oluşturulan Anayasa Uzlaşma Komisyonunun yeni anayasa çalışmalarını ele aldı.TBMM Anayasa Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, başkanlığında toplandı.

        Meclis'te yeniden Anayasa Uzlaşma Komisyonu oluşturulacağını ifade eden Şentop, çalışmalara atıf yapıldığını belirterek, komisyonun önceki çalışmaları üzerinden yürümesinin amaçlandığını, 25 ay boyunca görev yaptığını, 585 saat mesai gerçekleştirdiğini kaydetti.

        Kendisinin ve MHP Mersin Milletvekili Oktay Öztürk'ün üye olarak, HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ve MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak'ın ise o dönemde partilerinin danışmanı olarak çalışmalara katıldığını anımsatan Şentop, yazım ve değerlendirme aşamasında 15 bin, görüş alma aşamasında 18 bin sayfa olmak üzere, toplam 33 bin sayfa tutanak tutulduğunu açıkladı.

        "DOSYALARDAKİ İDDİALARI ÖĞRENMEK İSTİYORUZ"

        Şentop, TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonuna gelen dokunulmazlık dosyaları konusunda spekülasyonlar yapıldığını belirterek, sayıları tutturan olmadığını kaydetti.

        Şentop'un Meclis'e gelen dokunulmazlık dosyalarıyla ilgili bilgi vermesinin ardından, muhalefet partisi milletvekilleri de görüşlerini ifade etti.

        CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, dokunulmazlıklarla ilgili dosyaların içeriklerinin, hangi milletvekili hakkında hangi suç türüyle düzenlendiğinin kamuoyuyla paylaşılması yönünde taleplerinin bulunduğunu bildirdi.

        HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, son dönemde dokunulmazlık dosyaları üzerinden gündem yaratıldığını belirterek, basında yer almasına karşılık komisyon üyeleri olarak dosya içeriklerine ulaşamadıklarını savundu.

        Beştaş, "Kamuoyuyla paylaşılmasa bile dosyalardaki iddiaları da öğrenmek istiyoruz. Bunlar bizden gizlenecek bilgiler değil" dedi.

        Şentop, dokunulmazlık dosyaların TBMM Anayasa Adalet Karma Komisyona geldiğini hatırlatarak, şöyle konuştu:

        "Dosyalarla ilgili çalışma yapacaksak öncelikle Karma Komisyon toplantısı yapmamız gerekiyor. Basında çok şey var, bu sayıları tutturan yok. Farklı sayılar veriliyor. Hakkında fezleke düzenlenen milletvekili başvuruyor ve bir örneğini kendilerine veriyoruz. Ama herhangi bir milletvekiliyle ilgili fezlekeyi, başka arkadaşımıza vermiyoruz. Dosyalarla ilgili çalışma olabilir mi, bunları karma komisyon olarak belki görüşebiliriz. Bu, Ceza Kanunundaki soruşturmaya benzeyen bir aşamadır ve genel olarak soruşturmanın gizliliğine dair esaslar burada da uygulanıyor. Bugüne kadarki uygulamalar da bu çerçevede. Milletvekillerinin bütün dosyalarla ilgili bilgi alması gibi bir şey daha önce de olmamış. Herkes kendisiyle ilgili dosyayı biliyor. Bir başka milletvekili arkadaşına temsil yetkisi vererek dosyasını görebiliyor, inceletebiliyor. Ama herkes kendisiyle ilgili olanı alabiliyor."

        "DOSYALARIN AYRINTILARINI BASINDAN OKUYORUZ"

        Beştaş'ın, "Dosya, asıl gizlenmesi gereken kesimlere karşı gizlenmiyor. Biz dosyaların ayrıntılarını basından okuyoruz" demesi üzerine Şentop, dosyaları sadece komisyonda görev yapan uzmanların tasnif ettiğini, kendisinin de bakmadığını belirtti. Basının dosyaların içeriğine ilişkin bilgi alabilmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Şentop, "Bunun aksi tek bir örneği olursa ben bu işi bırakırım" dedi.

        Şentop, Beştaş'ın "Sizi itham etmiyorum. 'Siz verdiniz' demekten ziyade, böyle bir tablo var" sözü üzerine, soruşturmaların savcılıklar tarafında başlatıldığını, hazırlanan dosyanın Adalet Bakanlığından geçtikten sonra Meclis'e geldiğini anlattı.

        Şentop, "Bölük pörçük bilgilerin buraya gelmeden öğrenilmesi mümkün oluyor mu, olmuyor mu, buna bir şey demiyorum. Ama basının buradaki dosyadan bilgi alması mümkün değil" diye konuştu.

        Beştaş'ın, "Sayın Cumhurbaşkanı tarafından yapılan açıklamadan sonra eğer soruşturma başlatıyor ve fezleke hızla buraya intikal ediyorsa, buraya büyük bir soru işareti koyuyorum. Gizlilik kararları, yargı bağımsızlığı ve komisyon işlevi ayrı bir tartışma konusu olur" sözlerine Şentop, "Başlatılmamış soruşturma buraya gelmiyor" karşılığını verdi.

        HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar da Anayasa Komisyonunun sıradan bir komisyon olmadığını ifade ederek, "Yeni anayasa çabaları var. Sadece teknik çalışmaların yapılacağı bir komisyon olmayacak. Anayasa yapımı çabalarını gölgeleyecek her türlü spekülasyondan uzak tutulmamızı sağlayacak girişim rolünü üstlenmesini bekliyoruz" dedi.

        Anayasa yapım süreçlerinin şartlardan bağımsız olmadığını, gerilim, manipülasyon, özgürlükleri kısıtlayan uygulamaların Anayasa çalışmalarına yansıyacağını savunan Sancar, şunları söyledi:

        "Bunları önlemek adına Komisyon çalışma bilinci ve misyonu üstlenmesini talep ediyorum. Bu çerçevede dokunulmazlıkların spekülasyon ve bir tür şantaj konusu haline getirildiği ortada. Parti eş başkanlarını hareketsiz kılma ve sindirme amacıyla bir yükseltiliyor, bir indiriliyor. Teknik değil, siyasi düzeyde tartışılıyor. Spekülasyonu önlemek için sadece tasnif yapılabilir. Biz dosyaların ayrıntısını istemiyoruz. Hangi milletvekili adına hangi isnatlarla fezleke hazırlanmışsa, sadece liste olarak tasnif edilirse, basındaki spekülasyon ve yönlendirme çabalarının önüne geçebiliriz."

        Şentop, tasnif çalışmasının devam ettiğini, bitmesi durumunda tekrar görüşebileceklerini belirtti.

        CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, kendisinin de bir dokunulmazlık dosyası bulunduğunu hatırlatarak, "Müşteki Mehmet Cengiz. Tehdit, hakaret, iftira... Ama ben dosyanın içeriğini bile merak etmem. Mehmet Cengiz Türkiye'nin çok önemli işadamlarından biridir. Keşke dokunulmazlıklarımız kalksa da bir an önce yargılanmaya başlasak" dedi.

        "TAM MUTABAKATIN ARANMASI DEMOKRASİYE AYKIRI"

        AK Parti İstanbul Milletvekili Markar Eseyan, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonundan nihai sonuç alınmamasının sürecin boşa gittiği anlamına gelmediğini vurgulayarak, uzlaşma ve demokrasi kültürünün kaldığı yerden devam edeceğini bildirdi.

        Komisyondan niçin sonuç alınmadığında izlenen yöntemin etkisi olup olmadığını soran Eseyan, "Tam mutabakat aranması, demokrasiye aykırıdır. Yöntemler belirlenirken iyi niyetli olabilir. Ama burada uzlaşma kültürü ile rasyonaliteyi iyi bir orana denk gelmesi gerekiyor. Belki de dörtte üç oylama sistemiyle olabilir" görüşünü ifade etti.

        Şentop, Komisyonun çalışma usullerine kendisinin karar vereceğini belirterek, eşit temsille oluşacak komisyonunun çalışma yönteminin mutabakatla olması gerektiğini savundu. Şentop, aksi takdirde yeni bir komisyona gerek olmadığını, Anayasa Komisyonunun partilerin Meclisteki üye oranına göre oluştuğunu belirterek, "Aksi halde üç parti bir araya gelip metin hazırlar. Hazırlanan metnin Meclisten gelmeme durumu ortaya çıkar. Eşit temsille bir komisyonunun çalışma yöntemi mutabakat olmalı aksi halde netice alınamaz " demesine Esayan, "O halde anayasa yapılamaz" karşılığını verdi.

        Ortaya çıkacak metnin Anayasa Komisyonuna gelip gelmeyeceğinin tartışıldığını ifade eden Şentop, bunun geçen dönemde TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya ile AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu arasında da önemli tartışma konusu olduğunu söyledi. Kuzu'nun, metnin Anayasa Komisyonuna gelmesini savunurken, İyimaya'nın aksi görüşü dillendirdiğini hatırlattı.

        MHP Mersin Milletvekili Oktay Öztürk, karamsar olmaya gerek olmadığını belirterek, "Fevkalade güzel çalışmalar oluyor. Zıt düşünceye sahip partiler bile bir masa etrafında, bir çok konuda fikir üretebiliyor. Güvenmek lazım, inşallah hayırlı sonuç ortaya koyar" dedi.

        Şentop, geçen dönemdeki çalışmaların partilerin somut önerilerinin ortaya çıkmasına yaradığını belirterek, ümitsiz olmamak için çok sebep olduğunu vurguladı.

        Yasama uzmanı İbrahim Halil Tavaş, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmaları hakkında milletvekillerine ayrıntılı bilgi sundu. Komisyonun çalışmaları milletvekillerine CD halinde de sunuldu.

        Toplantı sonrasında gazetecilerle sohbet eden Şentop, gelen dokunulmazlık dosyaları arasında, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Diyarbakır'da yaptığı konuşmayla ilgili dosyanın bulunmadığını kaydetti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ