Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Yükseköğretim sistemi yeniden yapılandırılıyor

        Volkan YANARDAĞ/GAZETE HABERTÜRK

        Başbakan Ahmet Davutoğlu, bugün İstanbul’da YÖK Başkanı ve üyeleriyle bir araya gelecek. Toplantıya Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da katılacak. Yükseköğretim sisteminin yeniden yapılandırılmasının ele alınacağı toplantıda, YÖK Başkanı Prof. Yekta Saraç, 4 konuda Başbakan’a bilgi sunacak. Başlıklar şöyle:

        ÜNİVERSİTELERİN İHTİSASLAŞMASI:

        Toplantıda üniversitelere farklı misyonlar verilmesi, farklı değerler üretmesi görüşülecek. Üniversitelerin bir kısmının prestij misyonunu üstlenmesi ve Türkiye’yi uluslararası alanda temsil etmesi düşünülüyor. Bazı üniversiteler araştırmaya eğilirken, bazılarının da eğitim konusunda ön plana çıkması planlanıyor.

        BÖLGESEL KALKINMA:

        Küresel yükseköğretimde üniversitelerin bulundukları şehrin kalkınmasına yaptığı katkılar ön plana çıkıyor. Bu konuda geç kalmak istemeyen YÖK, Başbakan Davutoğlu’nun yönlendirmesi ile Kalkınma Bakanlığı ile ortak bir çalışma yürütüyor. Bu çalışma ile şehir üniversitelerinin bulundukları bölgeyi de kalkındıracak şekilde yeniden kurgulanması amaçlanıyor.

        YAPILANDIRMANIN ÇERÇEVESİ:

        YÖK Başkanı Saraç, toplantıda Başbakan Davutoğlu’na sunum yapacak. Sunumda, Yüksek Planlama ve Yönlendirme Kurulu, YÖK ve Kalite Kurulu üçgeninde yeni bir yapılanmaya gidilmesi ele alınacak. Bu çerçevede Yeni YÖK Yasa Taslağı çalışması ile ilgili Davutoğlu’na bilgi verilecek.

        KALİTE KURULU’NUN YAPISI:

        YÖK Başkanı Saraç, Kalite Kurulu’nun YÖK’ten ayrı, idari ve mali açıdan bağımsız olarak yasa ile kurulması konusunda Davutoğlu’nun desteğini isteyecek. Kalite Kurulu’nun üniversitelerin eğitim-öğretime dair aldığı kararların sonuçlarını bağımsız olarak denetlemesi planlanıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ