Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Bir garip babalık davası

        Ceylan SEVER / GAZETE HABERTÜRK

        2003’te yeniden evlenen Jacques-Florence Mandet çifti, Alois’in yasal vâsisi oldu. Ancak ‘biyolojik’ baba dava açtı, kazandı. Son sözü AİHM söyledi: “Çocuğun, gerçek babasını bilme hakkı var”

        Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai kentinde yaşayan Jacques ve Florence Mandet çifti 1986 evlendi ve 3 çocukları oldu. Çift, haziran 1996’da boşandı. Florence Mandet aynı yılın ağustos ayında başka bir erkekten hamile kaldı. Alois adı verilen çocuk annesinin soyadını aldı, Jacques Mandet de çocuğun vesayetini kabul etti. Ekim 2003’te yeniden evlenen Jacques ve Florence Mandet çifti, Alois’in yasal vâsisi oldu. Ancak Alois’in ‘biyolojik’ babası Marc Glouzmann bu duruma karşı çıktı ve 2005’te Fransa’da babalık davası açtı.

        Mahkeme, çocuğa DNA testi yapılmasını istedi. Glouzmann, Alois’in babası olduğunu DNA testiyle ispatladı. 2008’de Fransız mahkemesi, Alois’in, gerçek babasını bilmesi gerektiğine; Glouzmann’ın çocuğu ziyaret etme hakkı olduğuna hükmetti. Jacques ve Florence Mandet çifti, çocuklarının, isteği dışında gerçek babasını öğrenmesine karşı çıkarak kararı temyiz etti. Çift, çocukları Alois’le yıllardır aynı evde birlikte yaşadıklarını, söz konusu davanın özel hayata müdahale anlamına geldiğini öne sürdü. Ancak üst mahkemede de sonuç değiş- medi. Mandet çifti bunun üzerine davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıdı. Ancak AİHM de, Fransız mahkemelerinin kararını haklı buldu.

        Mahkeme, çocuğun gerçek ebeveynini bilmesinin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin “Özel hayatın ve aile hayatının korunması”na ilişkin 8. maddesine aykırı olmadığına hükmetti. Mandet ailesinin, dosyanın tekrar incelenmesi için AİHM’ye 3 ay içinde başvuru hakkı bulunuyor.

        UZMANLAR YORUMLADI

        ‘Çocuğun bilmesi en doğrusu’

        Türk Ceza Hukuku Derneği Denetim Kurulu Üyesi Av. Emin CANACANKATAN:

        “Ben bir hukukçu olarak, AİHM’nin kararını doğru buluyorum. Çocuğun, gerçek ailesini bilmesinin en doğrusu olduğunu düşünüyorum.”

        ‘Bu kararda özel hayat ihlali yok’

        Prof. Dr. Ersan ŞEN:

        “Burada, bireyin özel hayatın gizliliğinin korunması hakkının ihlali yoktur. Çocuk, yine mevcut anne ve babayla yaşamaya devam etmektedir. Mahkemenin, biyolojik babanın hakları ile çocuğun ger- çek babasını bilme hakkını, özel hayat hakkından üstün gördüğü anlaşılmaktadır. Ortada korunmaya muhtaç bir özel hayat hakkı da görünmüyor.”

        “Çocuk, baba ile tanışmaya mutlaka hazır olmalı”

        Çocuk ve Ergen Psikiyatr Yrd. Doç. Neslim G. DOKSAT:

        “Çocuğun yaşı kaç olursa olsun, gerçek babasının kim olduğunu öğrenmeye hakkı var. Ancak bu, ergenlik döneminden sonra olursa daha iyi. Çocuk, babayla tanışmaya hazır ve bu konu hakkında bilgilendirilmiş olmalı. Çocu- ğun tüm soruları yanıtlandıktan sonra, rızası da alınarak tanışma gerçekleşebilir.” n

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ