Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Kırşehir'deki Gül kitapevi davasında tahliye

        Kırşehir'deki Lise Caddesi'nde 8 Eylül'de çıkan olaylarda Sait Akıllı ile Eşref Odabaşı'na ait yakılan Gül kitapevinin yakılması davasında 3'ü tutuklu 17 sanığın yargılanmasına Kırşehir Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Mahkeme tutuklu sanıklardan Mustafa Tekden'in tahliyesine karar verdi.

        Kırşehir'de geçen yıl 8 Eylül'de düzenlenen 'Teröre lanet yürüyüşü' ardından çıkan olaylarda kitapevinin yakılmasıyla ilgili 'Kasten öldürmeye teşebbüs, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme, mala zarar verme, işyeri ve mülk dokunulmazlığını ihlal etme, kanuna aykırı gösteri ve yürüyüş düzenleme, yönetme' suçlamalarıyla açılan davanın ikinci duruşması bugün yapıldı.

        Duruşmaya tutuklu sanıklar Mustafa Tekden, Ramazan Doğan, Ramazan Akçakaya ile tutuksuz sanıklardan 10'u ve Gül kitapevinin sahipleri Eşref Odabaşı, Sait Akıllı ile tarafların avukatları katıldı.

        Duruşmada Eşref Odabaşı'nın avukatı Levent Kanat, mahkeme başkanı ve üyeleri için 'reddi hakim' talebinde bulundu. Önce bu talepleriyle ilgili karar verilmesini isteyen avukat Levent Kanat, "Dosyada TCK 81'inci madde için başta kamera görüntüleri olmak üzere yeterince ciddi delil olduğunu düşünmüyoruz.

        Faille aynı eylem içinde bulunan fail gibi cezalandırılır hükmü uyarınca değerlendirme yapılmamıştır. Ayrıca hakim açısından bir gün sonra herhangi bir değişiklik olmamasına rağmen tahliyeye ilişkin fikrini değiştirmiştir. Bunların hukuki dayanağından yoksun değerlendirmeler olduğunu düşünüyoruz. Yargılamanın bu aşamadan sonra bölümlerinin adalete uygun bir yargılama yapılması hususunda ciddi tereddütlerimiz olmuştur. Netice olarak hakim hakkında reddi hakim talebinde bulunuyoruz" dedi.

        Sanıkların avukatı Bülent Demirbaş, 15 Aralık'ta yapılan ilk duruşmada yeni kanıtlar ortaya çıktığını, kitapevi sahipleriyle ilgili PKK'yı öven sosyal paylaşım sitelerindeki yazıların mahkemeye kanıt olarak sunulduğunu belirtti. Reddi hakim talebinin reddini isteyen Demirbaş, bununla ilgili de şöyle dedi:

        "İlk duruşmada ciddi gelişmeler yaşanmıştır. Bunlardan birisi, olayların etnik kökenden kaynaklanmadığıdır. Kitapevi sahibi, Kürt kökenli olmadığını beyan etmiş, bir PKK'lının resmini de Facebook sayfasından paylaştığını açıklamıştır. Yine kitapevi sahiplerinden Sait Akıllı, olayların siyasi görüşlerinden dolayı çıkmış olabileceğini söylemiştir. PKK'ya destek şüphesi olan insanların garip bir Maraş olaylarına benzetmesi savunmalarına zemin hazırlamıştır.

        Özellikle bir önceki celsede müdahil avukatlarında talepleri ile zapta geçirdikleri ‘Kahrolsun PKK' sloganları atılmıştır. Eşref Odabaşı'nın PKK'yı öven başka paylaşımlarını da mahkemenize sunuyoruz. Bu gelişmeler ışığında reddi hakim taleplerinin davayı uzatmaya yönelik talepler olduğunu düşünüyoruz."

        Sanık avukatları, yaklaşık 6 aydan bu yana cezaevinde bulunan müvekkillerinin mağdur olduğunu savunarak, tahliyelerini istedi. Görüşü sorulan cumhuriyet savcısı da 'reddi hakim' isteminin reddini ve tutuklu sanıkların tahliye istemlerinin reddedilmesini istedi.

        Mahkeme heyeti, 'reddi hakim' talebinin değerlendirilmesi amacıyla dosyanın Nevşehir Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine, tutuklu sanıklardan Mustafa Tekden'in tahliyesine, diğerlerinin tutukluluk hallerinin devamına karar vererek, duruşmayı 5 Nisan'a erteledi.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ