Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika 10 Şubat 2016’da Resmi Gazete’de yayımlanan yasada, Cumhurbaşkanı'nın eksik metni onayladığı belirlendi

        Ahmet KIVANÇ/ANKARA

        Doğum izni bitiminden sonra anne babalara birinci çocukta 2 ay, ikinci çocukta 4 ay, üçüncü çocukta ise 6 ay süreyle yarı zamanlı çalışma hakkı sağlayan torba yasanın TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri sırasında, AK Parti Milletvekili Abdurrahman Öz ve 6 arkadaşının imzasıyla, yasanın 6. maddesinin F fıkrasının 4. cümlesinin değiştirilmesi için önerge verildi.

        Değiştirilen 4. cümle ile, 3 yaşından küçük bir çocuğu tek başına evlat edinen devlet memurlarına da yarı zamanlı çalışma hakkı tanındı. 29 Ocak 2016’da TBMM’de kabul edilen yasa, 2 Şubat 2016’da Cumhurbaşkanlığı’na gönderildi.

        Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın onayının ardından da 10 Şubat 2016’da Resmi Gazete’de yayımlandı. Ancak, yasa Resmi Gazete’de çıktıktan sonra TBMM tarafından yapılan incelemede, 6. maddenin F fıkrasındaki 5. cümlenin eksik olduğu yani metnin Cumhurbaşkanlığı’na eksik gönderildiği fark edildi.

        Bunun üzerine TBMM Genel Sekreterliği yetkilileri Cumhurbaşkanlığı ile irtibata geçerek, genel kuruldaki görüşmelerde tasarı metninde yer alan 5. cümleyle ilgili herhangi bir değişiklik yapılmadığını, Meclis’in kabul ettiği 5. cümlenin yanlışlıkla yasa metninden çıkarılmış olduğunu anlattı.

        Cumhurbaşkanlığı da Başbakanlık’a yazı göndererek, Resmi Gazete’de düzeltme yapılmasını istedi. Cumhurbaşkanlığı’nın talebi üzerine, torba yasanın 6. maddesinin F fıkrasının sonuna 5. cümle olarak, “Memurun çalışacağı süreler ilgili kurum tarafından belirlenir” ibaresi eklendi ve hata düzeltilmiş oldu.

        TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen yasalar Cumhurbaşkanlığı’na gönderilmeden önce TBMM Kanunlar ve Kararlar Başkanlığı görevlileri tarafından satır satır okunarak kontrol ediliyor. Bu okuma sırasında genel kurulda kabul edilen önergeler de yasa metnine işleniyor.

        Söz konusu olayda, Kanunlar ve Kararlar Başkanlığı görevlilerinin, önerge ile 4. cümlede yapılan değişikliği yasa metnine işledikleri sırada, 5. cümleyi gözden kaçırdıkları sanılıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ