Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Cumhurbaşkanı Erdoğan: Her terör eyleminde ön sırada yer alan vekil değil, teröristtir

        HABERTURK.COM

        Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ankara saldırısı faili için kurulan taziye çadırına giden HDP'li milletvekilini ve Meclis'te teröre karşı hazırlanan bildiriyi imzalamayan HDP'yi çok sert bir şekilde eleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Terör örgütü sözcülüğü yapmak dışında hiçbir faaliyette bulunmayan partiye karşı tahammülümüz yok, sabrımız yok. Bu özgürlük terör örgütüne yardım, yataklık, sözcülük anlamına gelemez. Terör örgütünün her eyleminde ön sırada yer alan milletvekili değil, teröristin ta kendisidir. Meclisimizin tedbirlerini alacağına inanıyorum. Bu fezlekelerin karşılığı bulunmalı. Artık milletimizin buna tahammülü kalmamıştır. Gereği yapılmalı" dedi.

        ABD ile Rusya arasında imzalanan Suriye'de ateşkes anlaşmasına dikkat çeken Cumhurbaşkanı, "Bu anlaşma ilkesel olarak olumludur. Ancak bu ateşkesle ülkesinde yarım milyon vatandaşın katledilmesinde sorumlu Esed rejimine destek veriliriken, muhalifler konusunda ikircikli dil kullanılması dikkat çekicidir. Cellatlarla kurbanların aynı kefeye konduğu intibaa doğuran bu anlaşmanın daha trajik sonuçlarından korkuyoruz" ifadelerini kullandı.

        Son olarak Ortadoğu coğrafyasına dikkat çeken Erdoğan, "Bu coğrafya medeniyetler, devletler, ordular, milletler mezarlığıdır. Kimler geldi, kimler geçti. Biz böyle meşakatli coğrafyada ayakta kalmayı başardık. Bu toprakları vatanımız olarak muhafaza etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, 21. Muhtarlar Toplantısı'nda konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

        "Türkiye'nin birliği beraberliği konusunda olumsuz duruş sergileyenlerin hepsinin zihinlerinde bir arıza vardır. Kim Türkiye'nin karşısına çıkarsa açıkça ve sinsice onun yanında saf tutuyorlar. Türkiye'yi müşkül duruma düşürmek için malzeme çıkaranlar ve yayanlar var. Türkiye'nin DAEŞ'e destek verdiği iddiası ihanet değil de nedir?

        Türkiye'nin mücadelesi şu veya bu etnik gruba, inanç grubuna değil, terörizme karşıdır. Kürtler benim vatandaşım, kardeşimdir. Bizim Kürt kardeşlerimle bir sorunumuz yok. Bizim sorunumuz teröristlerdir. Kaldı ki terörist Kürt kardeşlerimin içinden de çıkar, diğer etnik gruplardan da çıkar. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda Kürtler canlarıyla mücadele etmişlerdir. Terör örgütü Kürt kardeşlerimin temsilcisi değildir. Tam aksine en büyük saldırıları onlara karşı yapmıştır.

        Hendekler, onların evlerinin önünde açılmadı mı? Teröristlerin mahremiyetine, namusuna el uzattığı kişiler Kürt kardeşlerimiz değil mi? Dağa kaçırılan gençlerimiz oraya kendi arzularıyla mı gidiyor? Ölüm tehdidiyle gidiyor.

        "FEZLEKELER TOZLANMAMALI, GEREĞİ YAPILMALI"

        Dünyanın her yerinde, hangi ülke kökenli olursa olsun tüm Kürtleri kendi kardeşimizi gibi görüyoruz. Aynı medeniyet geçmişine sahip olduğumuz diğer kardeşlerimiz gibi kabul ediyoruz. Buna karşılık birileri Ankara'daki alçak eylemde teröristin taziyesinde boy gösteriyor. Bir başkası bu alçaklığa sahip çıkıp devleti suçluyor. Böyle milletvekilliği, böyle siyaset olmaz. Sivilleri hedef alan teröriste sahip çıkan başka siyasetçi göremezsiniz. Ya siz parlamentoya girdiğinizden beri rahat durdunuz mu? 80 milletvekili çıkarmanıza rağmen terör çığırtkanlığı yapıyorsunuz. Artık bu işlerin bir düzene girmesi gerek. Terör örgütü sözcülüğü yapmak dışında hiçbir faaliyette bulunmayan partiye karşı tahammülümüz yok, sabrımız yok. Bu özgürlük terör örgütüne yardım, yataklık, sözcülük anlamına gelemez. Terör örgütünün her eyleminde ön sırada yer alan milletvekili değil, teröristin ta kendisidir. Meclisimizin tedbirlerini alacağına inanıyorum. Bu fezlekelerin karşılığı bulunmalı. Artık milletimizin buna tahammülü kalmamıştır. Gereği yapılmalı. Neymiş, parti kapatmak milletvekilleri de tutuklanmak istiyormuş, böyle tahriklerde bulunuyorlarmış, böyle bir şey olur mu? Ben parti kapatmaya karşıyım. Suçu işleyen kurum değil, bireydir. Ceza bireye verilmeli. Kimse bu insanlar bedelini ödemelidir. Fezlekeler tozlanmamalıdır, gereği yapılmalıdır.

        SURİYE'DE YAŞANAN İÇSAVAŞ

        Suriye'deki içsavaş 5. yılını geride bırakıyor. Suriye halkının kahir ekseriyeti kendi geleceğini belirleme yönündeki kararlılığını en başından beri ortaya koymuştur. Ancak proje ürünü olan iki gelişme bu süreci karanlığa sürükledi. İlki Irak'taki mezhebi çatışmalarla ortaya çıkan DAİŞ denen örgütün, rejimin göz yummasıyla Suriye'de etkinlik kazanmıştır. Rusya ve İran gibi devletler özgürlük mücadelesini sabote etmiştir.

        El Nusra'nın bulunduğu konum farklı olduğu için bunlar iyi teröristler, kötü teröristler diyor. Mantık bu. Tüm dünya, Suriye'nin yanında dik bir duruş sergileyemediler. Bu ülkeler kendi hesapları uğruna rejimin yarım milyon insanı katletmesine rıza gösterdiler. Ateşkes meselesinde, tarih de verilerek somut bir sonuç intibaa yaratılmaya çalışılıyor. Bu anlaşma ilkesel olarak olumludur. Ancak bu ateşkesle ülkesinde yarım milyon vatandaşın katledilmesinde sorumlu Esed rejimine destek veriliriken, muhalifler konusunda ikircikli dil kullanılması dikkat çekicidir. Cellatlarla kurbanların aynı kefeye konduğu intibaa doğuran bu anlaşmanın daha trajik sonuçlarından korkuyoruz.

        Suriye'nin gerçek sahiplerinin dışlandığı, bir ateşkes sadece Esed rejimine ve onunla birlikte hareket edenlerin ekmeğine yağ sürecektir. Daha önceki teşebbüsler, yeni yerler işgalin aracı olarak kullanılmıştır. Türkiye'nin hassasiyetlerinin de dikkate alınması gerekiyordu. Milli güvenliğimizi tehditlere karşı ateşkes sürecini takip etmeye devam edeceğiz.

        PKK-PYD İŞBİRLİĞİ

        PYD, YPG tıpkı PKK, tıpkı DAİŞ, tıpkı El Kaide gibi terör örgütüdür. Bizim ısrarla terör örgütü dediğimiz, bir örgüte "terör örgütü değildir" demek müttefikliğin ruhuna yakışmaz. Bu iş Türkiye için bir bekaa meselesidir. Müttefiklerimizin bir yol ayrımına geldiklerini görmeleri için meseleyi daha açık nasıl anlatabiliriz bilmiyorum. PYD-YPG ateşkesin kapsamı dışında olmalıdır.

        Son Ankara saldırısını ve güney bölgelerindeki bazı eylemleri PKK ve PYD'nin birlikte gerçekleştirdiği cümle alemin malumudur. Herhangi bir delile, ispata gerek yoktur. Her iki örgütte bunu itiraf etmektedir. PYD'nin PKK'nın uzantısı olduğunu herkes kabul etmeli. PYD'nin terör örgütü olduğunu anlamanız için bombaları Ankara'da değil, başka başkentlerde mi patlatması lazım. Paris saldırısına tepki ile Ankara saldırısına tepki arasındaki farkı biz görmüyor muyuz? Başsağlığı dileyelim ama tedbirler nerede? PKK'yı terör örgütü ilan ettiniz, güzel; peki PYD ve YPG'yi de ilan edin. PKK ile yapamadığınızı PYD ile mi yapmak istiyorsunuz? Yarın Moskova, Brüksel'de aynı olay yaşandığında benzer üzüntü duyarız. Artık bu komediye bir son verilmeli. Bizimle kimsenin alay etmeye hakkı yok.

        Daha önce belgeler, açıklanan raporlar bu ilişkiyi net bir şekilde ortaya koymuştur. Aynı organizsyon şeması içinde yer alan örgütler bugün nasıl farklı değerlendirilebilir. Ey Rusya Moskova'da açılan PYD ofisini neyle izah edeceksin?

        "BU COĞRAFYA MEDENİYETLER, DEVLETLER, ORDULAR, MİLLETLER MEZARLIĞIDIR"

        Biz bin yıldır bu bölgede yaşayan, 3. devletini kurmuş bir milletiz. Bölgenin gerçeklerini gayet iyi biliyoruz. Nedir, ne değil öğrenilecekse bizden öğrenilecek. Biz çok zor bir coğrafyada uzun yıllardır yaşamanın tecrübesiyle, bugünkü sorunların üstesinden geliriz. Kendilerine alan açabileceklerini düşünenlere hesaplarını iyi yapmalarını tavsiye ederiz. Bu coğrafya pek çok medeniyete beşiklik etmiştir. Bu coğrafya medeniyetler, devletler, ordular, milletler mezarlığıdır. Kimler geldi, kimler geçti. Biz böyle meşakatli coğrafyada ayakta kalmayı başardık. Bu toprakları vatanımız olarak muhafaza etmeye devam edeceğiz.

        Komşularımıza, kardeşlerimize sahip çıkmaya devam edeceğiz. Ben bedel ödemem, sadece çıkarıma bakarım diyorlarsa onlar çok yanlış yerdeler. Silahını, ordunuz ne kadar büyük olursa olsun, bu coğrafyada hiçbir işe yaramaz hale gelir. Çünkü bu 780 bin kilometrekarelik vatan toprakları gelmenin kolay, tutunmanın zor olduğu bir yerdir. Kalpleri fethetmedikten sonra işgal etmişsiniz ne fayda. Biz kalelerden önce kalpleri fethettiğimiz için bin yıldır buradayız.

        Biz duruşumuzu, kararlılığımızı asla bozmayacağız. Terörle mücadeleden, vatanımızı korumaktan kesinlikle vazgeçmeyeceğiz. Şehitlerimiz ve gazilerimiz bin yıldır olduğu gibi bekaamızın mührü olarak kalplerimizde saklıdır. Biz savaş heveslisi bir millet değiliz. Dünyanın 17. büyük ekonomisi olmamıza rağmen, insani yardımlarda dünyada 3. sıradayız, milli gelirimize göre dünyada 1. sıradayız. Bizim yardımlarımız sömürge hevesini kapatmaya yönelik değil, samimidir, karşılıksızdır.

        RUS UÇAĞININ DÜŞÜRÜLMESİ

        Rus uçağını düşürmeseydiniz, işler bu noktaya gelmezdi diyorlar. Peki neden Rusya'ya Türkiye sahasını işgal etmeseydiniz işler bu noktaya gelmezdi denmiyor. Yaptığımız ikazlar dikkate alınsaydı, uçak düşürülmezdir. Rusya kendisine böyle bir hamle yapılsaydı, Rusya buyur geç der miydi? Kaç tane uçak indirmiştir, kaç tane yolcu uçağı var. Rusya zaman zaman sınır ihlallerine devam ediyor. Biz Rusya halkı düşmanı değiliz. 4 milyona varan bir turist olduğu dönemde bunun yapılması olabilir bir şey değil. Aramızdaki ticaret hacmi 35 milyar dolara ulaştı. Hedefimiz 100 milyar dolara ulaşmaktı. Ama ne yazık ki Rusya bizi anlamadı. Rusya iki tane pilotu, Türkiye gibi dostunu kaybederek böyle bir hamleye girdi. Temenni ederim ki atılan adımlar süratle iyi bir noktaya gelir. Türkiye'nin hassasiyetlerini dikkate almaya diğer taraflar bakacak."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ