Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı "Can Dündar ve Erdem Gül hak ihlaline uğradı"

        Anayasa Mahkemesi (AYM), 'MİT TIR'ları' haberleri nedeniyle tutuklanan Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün, kişi hürriyeti ve güvenliği haklarının ihlal edildiğine karar vererek, ihlalin ortadan kaldırılması için dosyayı ilgili mahkemeye gönderdi.

        KARAR 3'E KARŞI 12 OYLA ALINDI

        Karar 3'e karşı 12 oyla alındı. AYM, Can Dündar ve Erdem Gül’ün bireysel başvurusunu görüşmek için toplandı. Yüksek Mahkeme, Can Dündar ile Erdem Gül'ün, 'kişi hürriyeti ve güvenliği haklarının ihlal edildiğine' karar verdi.Yüksek mahkeme, ihlalin ortadan kaldırılması için dosyayı ilgili mahkemeye gönderdi.

        AYM'NİN KARARI

        Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından "Kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile ifade ve basın özgürlüklerine ilişkin Erdem Gül ve CanDündar kararı basın duyurusu" başlığı ile yaptığı açıklamada, "Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, 25/2/2016 tarihinde Erdem Gül ve Can Dündar bireysel başvurusunda (B. No: 2015/18567), tutuklamanın hukuki olmadığı ile ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiği şikayetlerine ilişkin olarak başvurucuların Anayasa'nın 19. maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile 26. ve 28. maddelerinde güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine ve ihlalin ortadan kaldırılması için kararın ilgili Mahkemeye gönderilmesine karar vermiştir" ifadelerini kullandı.

        İKİ KEZ MÜEBBET TALEBİ

        Can Dündar ve Erdem Gül, MİT TIR’larıyla ilgili haberler nedeniyle 27 Kasım’da tutuklanmıştı. İddianamede; Dündar ve Gül’e 'casusluk', 'hükümeti ortadan kaldırma veya görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs', 'silahlı terör örgütüne yardım etmek' gibi suçlamalar yöneltilmişti. İddianamede, iki gazeteci için iki kez müebbet hapis cezası talep edilmişti.

        KARAR MAHKEMEYE ULAŞTI

        Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkında AYM tarafından verilen hak ihlali kararı ile Dündar ve Gül'ün avukatları tarafından hazırlanan tahliye talepli dilekçe, davanın açıldığı İstanbul 14. Ceza Mahkemesi Heyeti'ne ulaştırıldı. 'Tahşiyecilere kumpas' davasının duruşmasında bulunan heyetin, kararı ve tahliye talebini değerlendirmesi için ara vermesi bekleniyor.

        KILIÇDAROĞLU: DOĞRULARI SÖYLEMEK SUÇ DEĞİLDİR

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada konu ile ilgili; "Anayasa Mahkemesi verdiği kararla "doğruları söylemek suç değildir" dedi. Can Dündar, Erdem Gül ve tüm gazetecilere özgürlük diliyorum." dedi.

        DHA-AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ