Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Çipli kimlikler 14 Mart’ta dağıtılacak, pasaport yerine de kullanılabilecek

        GAZETE HABERTÜRK

        BaşbakanYardımcısı Lütfi Elvan yeni çipli kimlik kartlarının dağıtımına 14 Mart’ta Kırıkkale’de başlanacağını açıkladı. Bakan Elvan ile Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, dün Başbakanlık Merkez Bina’da, 64. Hükümet Eylem Planı’nda yer alan reformlara ilişkin ortak basın toplantısı düzenledi.

        Eylem planının ikinci ayını doldurduğunu, seçim meydanlarında verdikleri 44 vaatten 36’sını, diğer bir deyişle yüzde 82’sini gerçekleştirdiklerini, 3 aylık eylem planı kapsamında 20 eylemin 10’unu tamamladıklarını belirten Elvan, gündemdeki konularla ilgili de şunları söyledi:

        TAVİZSİZ VE SONUÇ ALICI: Terörle mücadelede tavizsiz ve sonuç alıcı bir strateji sürdürüyoruz. Temel hak ve hürriyetlerin geliştirilmesi, demokratik standartların yükseltilmesi için gereken adımlarda tereddüt göstermiyoruz. Bu kavramları devleti suçlamak için kullananlardan da, eğer samimiyseler, en temel insan hakkı olan yaşam hakkına kast eden teröristlere ve terör örgütlerine karşı amansız bir şekilde seslerini yükseltmelerini ve tavır almalarını bekliyoruz.

        KIRIKKALE’DEN BAŞLAYACAK: Elektronik kimlik kartı uygulamasına yönelik yasal düzenleme TBMM’den geçti. Bu uygulamayla güvenli bir sisteme geçiş yapılacak. 14 Mart’ta Kırıkkale’de yeni kimlik kartlarının dağıtımına başlayacağız. Bu kimlik kartları, vize muafiyeti olan ülkelere yapılacak seyahatlerde pasaport yerine kullanılabilecek.

        İSTANBUL TAHKİM MERKEZİ: Özellikle ticari anlaşmalarda birçok şirketimiz Londra veya yurt dışındaki değişik tahkim merkezlerine gitmek zorunda kalıyordu. İstanbul Tahkim Merkezi’nin faaliyete geçmesiyle birlikte artık tüm tahkim konuları İstanbul’da görülebilecek. Sadece Türkiye’deki firmalarımıza değil, yurtdışından gelecek firmalara da açık bir uluslararası nitelikte tahkim merkezi olacak. Nitekim Dubai’de yerleşik bir şirketin ilk davasını da İstanbul Tahkim Merkezi’miz kabul etmiş durumda.

        FİŞLEME DEĞİL PANZEHİR: Kişisel Verilerin Korunması Kanun Tasarısı’na yüzeysel bakanlar, tasarıyı fişleme olarak algıladılar. Halbuki inceleseler, bilakis izinsiz kişisel veri kullanımının panzehiri olduğunu görecekler. Kişilerin ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi, kılık kıyafeti, dernek, vakıf, sendika üyeliği, sağlığı, cinsel hayatı, ilgili kişinin açık rızası olmaksızın hiçbir şekilde incelenemeyecek.

        KARARA SAYGI DUYUYORUZ: (Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün, tahliye edilmelerinin sorulması üzerine) Anayasa Mahkememizin kararına saygı duyuyoruz.

        'AB'NİN KATKISI ÇORBADA TUZ'

        Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır da basın toplantısında özetle şunları söyledi:

        ÇORBADA TUZ: AB’nin Türkiye’deki Suriyeliler için vereceği 3 milyar Euro’yla ilgili Avrupa Birliği Komisyonu ile çalışmalar sürüyor. İlk sonuçlar alınır alınmaz bu para Türkiye’ye gelecektir. AB’nin yapacağı katkı bir anlamda çorbada tuz niteliğinde olacaktır.

        KOTA AÇIKLASINLAR: İllegal göçle mücadele Türkiye’nin sahillerinden başlayıp Yunanistan’ın adalarına intikal eden bir olay değildir. Çok büyük bir olaydır. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 6 milyar Euro’luk kazanç sağlanan bir illegal göçten bahsediyoruz. AB ülkeleri göçmen kotalarını açıklayarak sorunun çözümüne yardımcı olmalı. Bazı ülkeler “Ben AB kararlarına uymam, Suriyeli göçmen almam” diyor

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ