Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Bir Türk mucit mucizesi daha!

        Soner ÖZCAN/ANTALYA

        Antalya’da otomotiv yedek parçaları üzerine faaliyet gösteren bir firma, araçlarda yüzde 40’a kadar yakıt tasarrufu sağlayan cihaz geliştirdi. Aracın manifoltuna bağlanan cihazın, motor ömrünü uzattığı, aracın performansını artırdığı ve egzoz gazı salımını da büyük oranda azalttığı iddia edildi. Firma yetkilisi Osman Çetinkaya, “Dünyaca ünlü bir otomobil markası ürünün patentini almak için başvurdu, ancak anlaşamadık” dedi.

        Cihazla ilgili bilgi veren firma yetkilisi Osman Çetinkaya, “Geliştirdiğimiz katalizör, 5 yıllık bir çalışmanın ürünü. Araçlarda egzoz gazı salımını azaltması amaçlanıyordu, çalışmalar sırasında yakıt tasarrufu yaptığı da ortaya çıktı. Havadaki yüzde 21 olan oksijen oranı, içinde formüle edilmiş bir kimyasal bulunan cihazdan geçtikten sonra motorda yüzde 25’e çıkıyor. Bu da aracın performansını, motor ve yağ ömrünü uzatıyor. Aracın motoruna göre yüzde 15 ile 40 arasında yakıt tasarrufu sağlıyor. Egzoz gazı salımını da büyük oranda azaltıyor” dedi.

        500 TL’YE SATILIYOR

        Geliştirdikleri cihazın patentini aldıklarını ve 5 ay önce 500 liradan satışa başladıklarını belirten Osman Çetinkaya, “Antalya’da 2 bin araca takıldı. Emniyet Müdürlüğü’ne ait 12 araçta da bu cihaz bulunuyor. Motora ilave bir işlem yapılmadığı için herhangi bir izin almak gerekmiyor. Bütün araçlara takılabilir. Cihazın araca hiçbir zararı yok. 100 bin kilometre ömrü var. 2 yıl garanti veriyoruz. Cihaz 10 bin kilometrede kendini amorti ediyor” diye konuştu.

        Dünyaca ünlü bir otomobil markasının cihazın patentini almak için kendilerine ulaştığını anlatan Çetinkaya şunları söyledi: “Patentini almak istediler, ancak biz patenti vermek istemedik. Patentin Türkiye’de kalmasını istiyoruz. Bu nedenle önceliğimiz yerli otomobil üreticileri olacak.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ