Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Çanakkale'nin mektupları bir asır sonra yanıtlanıyor

        GAZETE HABERTÜRK

        Katılan tüm ulusları derinden etkileyen Çanakkale Savaşı, sevdiklerine ulaşamayan askerlerin yanıtsız kalan mektupları ve trajik hikâyeleriyle her 18 Mart’ta hüzünlü anmalara sahne olur. Turkcell, bu iletişim zorluğunu 100 yıl sonra da olsa ortadan kaldırmak için 1915’te askerlerin cephelerinden gönderdiği ve cevap alamadıkları mektupları, isteyen herkesin yanıtlayabileceği www.canakkaleyemektuplar. com sitesini hayata geçirdi. Web sitesinde Türk ve Anzak askerlerin isimlerine tıklayıp yazdıkları mektubu okuyabiliyor ve içinizden geldiği şekilde yanıtlayabiliyorsunuz. Turkcell Grup Kurumsal İletişim Direktörü Engin Gedik, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Cepheden yazılan mektuplar, türlü zorluklar ve yoksunluklarla mücadele eden askerlerin paylaşım ve iletişime duydukları büyük ihtiyacı gösteriyor. Biz de Turkcell olarak, sevdiklerimize ulaşmak için tek bir tuşa basmanın yeterli olduğu günümüzden, 1915 yılına, tam bir asır öncesine uzanan bir projeye imza attık.”

        ESKİŞEHİRLİ MUSTAFA’DAN AVUSTRALYALI OLIVER’A

        Çanakkale Şehitliği’ndekine benzer bir formun yaratıldığı siteye girenler, hayatlarının baharında Anadolu ile Rumeli’nin dört bir yanından ve dünyanın bir ucundan Çanakkale’ye gelip kendilerini amansız bir savaşın içinde bulan askerlerin isimlerinden oluşan bir Çanakkale haritasıyla karşılaşıyorlar. Bu harita içerisinde Eskişehirli Mustafa’dan Avustralyalı Oliver’a, Gaziantepli Mehmet’ten Yeni Zelandalı Benny’ye tüm askerlerin isimleri görülüyor. Askerlerin isimlerine tıklayıp cephesi ve doğum tarihi bilgilerine ulaşılabiliyor, cephede yazdıkları mektuplar okunabiliyor. Yanıtsız kalan mektupları cevaplayanlar, mektupları sosyal medya hesaplarından da paylaşabiliyor. Ayrıca proje kapsamında cevaplanan her bir mektup bir fidana dönüşecek. Böylece Çanakkale’de barışa uzanan bir orman oluşturulması planlanıyor.

        ‘AFFEDİNİZ, MUHTEREM KOMUTANIM’

        Kadir Oğlu Mehmet Çavuş’un hastaneden cephedeki komutanına yazdığı mektup: “Muhterem komutanım. Sağ kolumu kaybettim, zararı yok, sol kolum var. Onunla da pekâlâ iş görebilirim. Beni üzen şey; yaramın kapanmamasından dolayı kıta’ma katılamamam ve düşmanla çarpışamamak. Hastaneden kurtularak halen harbe iştirak edemediğim için beni mazur görünüz, affediniz, muhterem komutanım.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ