Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Silopi'de yasağa karşın nevruz kutlayan grubu polis dağıttı

        Yasaklara rağmen nevruz kutlamaları yapan gruplarla polis arasında olaylar çıktı.

        Şırnak'ın Silopi ilçesinde yasaklama kararına karşın HDP ilçe binası önünde toplanarak nevruz kutlaması yapmak isteyen gruba polis tazyikli suyla müdahale etti.

        Şırnak Valiliği'nce il genelinde güvenlik nedeniyle nevruz kutlamalarının yasaklanmasına rağmen Silopi HDP ilçe örgütü tarafından bugün parti binası önünde nevruz kutlaması gerçekleştirildi. Nevruz kutlamasına HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, HDP ilçe yöneticileri ve 200 kişi katıldı. Kürtçe müzikler ile yapılan nevruz kutlamasının bulunduğu alana çok sayıda polis ekibi sevk edildi.

        Polisler ile HDP'li Faysal Sarıyıldız'ın görüşmesinin ardından Sarıyıldız kalabalığı dağılmaları için uyardı. Grup dağılmayınca polis tazyikli su ve biber gazı ile gruba müdahale etti. Müdahale sırasında yere düşen bir polis memuru hafif şekilde yaralandı.

        Olaylar sırasında polise taş atıp ara sokaklara kaçan yaklaşık 10 kişi gözaltına alındıktan sonra olaylar sona erdi.

        DOĞUBEYAZIT KARIŞTI

        Ağrı'nın Doğubayazıt İlçesi'nde, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın nevruz kutlamalarına katılıp ayrılmasından sonra, bir grup göstericinin yol kesmek istemesi üzerine olaylar çıktı.

        Doğubayazıt Belediyesi önünde yapılan nevruz kutlamasına HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın yanı sıra çok sayıda milletvekili ve belediye başkanı katıldı. Yapılan kutlamanın ardından Demirtaş'ın Van'a gitmesinden sonra HDP ilçe binası önünde toplanan yaklaşık 50 kişilik bir grup yolda ateş yakarak barikat kurmak istedi. Bunun üzerine gruba müdahale eden polis, kapatılan yolu açmaya çalıştı. Gruptakilerin taş ve sopalarla saldırmasına karşılık polis, tazyikli su ve biber gazıyla karşılık verdi. Çıkan olaylar nedeniyle esnaf kepenk kapattı.

        BURSA'DA DA OLAYLAR ÇIKTI

        Bursa’da izinsiz nevruz kutlamalarında olaylar çıktı. Polis ekiplerine taş fırlatan göstericiler, TOMA ve çevik kuvvet ekipleri tarafından püskürtüldü.

        Arabayatağı Mahallesi’nde sabah saatlerinde toplanan 100 kişilik HDP’li grup, nevruz kutlaması yapmak istedi. HDP Yıldırım ilçe binası önünde toplanan grup, Odun Pazar’ı olarak bilinen meydana yürümek istedi. Çok sayıda polis ekibi meydanın girişlerini tutarak gösteri yapmak isteyen grubu Odun Pazarı'na sokmadı. Grup, daha sonra basın açıklaması yapmaya karar verdi. HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı konuşma yaparak, gösterilerin HDP ilçe örgütü önünde yapılacağını ve Odun Pazar’ı meydanına gidilmeyeceği belirtti.

        Ardından 100 kişilik grup ilçe teşkilatı önünde toplanarak nevruz ateşi yaktı. Grup, halay çekerek, yasa dışı sloganlar atmaya başlayınca, çok sayıda polis, çevik kuvvet ve TOMA sevk edildi. Polisin dağılın ikazına uymayan grup ara sokaklara kaçarak polis ekiplerine taş fırlattı. Çevik kuvvet ekipleri ve TOMA’lar sokaklara girerek izinsiz gösteri yapmaya çalışan eylemcileri püskürttü. Öte yandan polis ekiplerine kimliğini göstermemekte direnen bir kişi gözaltına alındı.

        MERSİN'DE BİBER GAZLI MÜDAHALE

        Mersin'de HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın da katıldığı izinsiz nevruz etkinliğinin sonunda ateş yakan grubu polis biber gazı sıkarak dağıttı.

        Merkez Akdeniz İlçesi Şevket Sümer Mahallesi'nde düzenlenen etkinliğe katılan yaklaşık bin 500 kişi, Türkçe ve Kürtçe sloganlar atıp Abdullah Öcalan fotoğraflarının basılı olduğu flamalar taşıdı. HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ, yasaklanan nevruz kutlamalarına tepki göstererek, "Bu meydanları asıl sahiplerine çok gören zihniyetle karşılandı talebimiz. Karşımızda yasaklar, baskılar, ablukalar, savaş ve ölüm görüyoruz her yerde, meydanda. Geçtiğimiz yıl bütün nevruz meydanları doldu taştı. Sayın Abdullah Öcalan'ın mesajları nevruz meydanlarında yankılandı. Kimsenin burnu kanamadan, bugün olduğu gibi meydanlar kan deryasına dönüştürülmeden coşkuyla kutlandı. Bu yıl bütün nevruz meydanları, halklarımızın demokratik iradesini ortaya koyduğu meydanlar can pazarına dönüştürülmüş durumda. Geçtiğimiz yıl barış ve çözüm umudu vardı" dedi.

        Siyasi iktidarın demokrasi, özgürlük ve barıştan korktuğunu kaydeden Yüksekdağ konuşmasına şöyle devam etti:

        "Korktuklarını başlarına getireceğiz. Utanmadan sıkılmadan bu halkın evlatlarını ölüme gönderiyorlar. Saraydaki çıkıp, bir toprak parçası eğer şehitleri varsa, ölenler varsa vatandır diyor. Kürt halkına karşı savaşı böyle açıklıyor. Bu vatanın Türk evlatlarını Kürt evlatlarına karşı savaşa gönderiyor saraydaki savaş ve ölüm sevdalısı. Bunun bir vatan savunması olduğu yalanıyla bu kirli savaşı yaşatıyor, dayatıyorlar. 300 polis ve asker öldü diyor bu süreçte. Ölen 700 sivili saymıyor bir Cumhurbaşkanı. Ölen 300 asker ve polisi de kendi iktidarının sürdürülmesi için kurban ettiğini itiraf ediyor aslında."

        Konuşması biten Yüksekdağ'ın bölgeden ayrılmasıyla birlikte, kutlama yapmak isteyen grup, nevruz ateşinin etrafından halay çekmeye başladı. Uyarılara rağmen dağılmayan gruba, polis TOMA ve zırhlı araçlarla müdahale etti. Su ve biber gazı sıkılan gruplar ara sokaklara kaçarak dağıldı.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ