Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Yöre halkı ilk turistler ‘hippi’leri hamamda yıkamış!

        Sami AKBIYIK/İSTANBUL

        Anadolu Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölümü tarafından Tarih Vakfı’yla ortaklaşa başlatılan “Türkiye Turizmi Sözlü Tarih Araştırması” tamamlandı.

        Yaklaşık 3 yıl süren araştırmada, Türkiye’de turizmin son 50 yılına tanıklık etmiş olan eski Turizm Bakanlarından turizm işletmecilerine, akademisyenlerden tarihçilere kadar 522 kişi turizm alanında “sözlü birikimler”ini aktardı ve 9 ciltten oluşan bir ansiklopedi ortaya çıktı.

        7 bin 700 sayfadan oluşan eserle birlikte, görüntülerden 4 de belgesel çekilecek. Eser, ilk etapta kütüphanelere ve belli devlet kurumlarına dağıtılacak.

        HAMAM VAZGEÇİLMEZ OLDU

        Proje başkanı Prof. Nazmi Kozak’ın verdiği bilgiye göre, 1960’lardan itibaren Türkiye’ye gelmeye başlayan ve Türkiye halkının “Bitli turist” diye adlandırdığı hippiler, Cumhuriyet tarihinin ilk turistleri.

        Hippilerin ilk geldikleri yer ise Kapadokya ve Side. Yöre halkı, hippileri kirli olduklarını düşünerek hamama götürmüş, evlerinde yedirip içirmiş.

        Hippiler de ülkelerine döndüklerinde Türkiye’nin reklamını yaparak arkadaşlarının da Türkiye’ye gelmelerini sağlamış. O günden itibaren hamam, yabancı turistler için vazgeçilmez olmuş. Kozak, “Elimizde bulunan bütün fotoğraf, ses kaydı, video ve diğer materyalleri paylaşmaya hazırız. Bu projenin bir turizm müzesi için başlangıç oluşturacağını düşünüyorum” diye konuştu. Projenin sonuç kitapçığına ve videolu örneklerine www.turkiyeturizmtarihi. org sitesinden bakılabiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ