Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa "İnternete sızan kişisel verilerin küçük bir kısmına erişiliyor"

        Deniz ÇİÇEK/ANKARA

        Bilişim uzmanı Çığır İlbaş, internete sızan kişisel verilerin formatının değiştirildiğini belirterek, “Daha önceden bu veriler normal kullanıcıların erişemeyeceği bir formattaydı. Veri tabanı sorgulama dilini bilenler verileri çekebiliyordu. Şu anda ise veriler kamuya açık hale geldi” dedi.

        Bu konuda bir an önce önlem alınmasını isteyen İlbaş, veri tabanını yayınlayan sitelere erişimin engellenmesinin önemini vurguladı.

        İlbaş, “Şu ana kadar on binlerce kişi paylaşım yaptı. Büyük boyutlu veri paylaşımı yapılan torrent sitelerde paylaşım sürüyor. Sadece Türkiye değil, Rusya’dan da paylaşım yapan çok sayıda kişi var. Paylaşanların IP adresini tespit etmek de çok zor. Forumlarda, paylaşım sürüyor” diye konuştu.

        İlbaş, şu anda verilerin sadece küçük bir kısmına erişilebildiğine dikkat çekerek, “Endişemiz aile numarası ve cilt no gibi kayıt bilgilerinin de açıklanması. Telefon numaraları bile verilerin içinde yer alabilir. Şu anda verilerin tüm arayüzlerini göremiyoruz. Yeni tehditler oluşabilir” ifadesini kullandı.

        'DEVLET ÖNLEM ALMALI'

        Adli bilişim uzmanı Mustafa Sancar: “Günümüzde ülkelerin gücü silahla değil, sahip oldukları bilgiyle ölçülüyor. Yaşanan bu durum bunun güzel bir örneği. Bu bilgiler kullanılarak sahte kimlik düzenlenebilir. Bu kişiler adına banka işlemleri yapılabilir, kredi çekilebilir. Günümüzde bankalarda birçok işlem anne kızlık soyadıyla yapılıyor. Bu konuda yapılması gereken tek şey devletin olaya el atmasıdır. Vatandaşların bu konuda yapabilecekleri hiçbir şey yok.”

        'AMAÇ TİCARİ Mİ?'

        Geçmişte sızdırılmış bilgilerin neden şimdi yeniden gündeme geldiği de merak konusu oldu. Uzmanlar, siber güvenlik pazarına işaret ederek, “Amaç ticari olarak piyasayı hareketlendirmek olabilir. Türkiye’nin son dönemde siber güvenlik alanında çalışma yaptığı biliniyor. Siber güvenlik konusunda tedirginlik yaratıp bu alanda pazar oluşturma çabası gibi görünüyor” değerlendirmesinde bulundu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ