Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika CHP'li Levent Gök: Cumhurbaşkanını muhatap almıyoruz, başbakan yok hükmünde

        CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'na sert sözlerle yüklendi. Gök, "Cumhurbaşkanını muhatap almıyoruz. Cumhurbaşkanının görevi, sınırları bellidir" derken, Başbakan Davutoğlu için de, "Türkiye'de ciddi başbakanlık problemi vardır. Bizim için başbakan yok hükmündedir" ifadelerini kullandı.

        Meclis'te basın toplantısı düzenleyen CHP Grup Başkanvekili Gök, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da yanıtladı.

        Gök, "Dokunulmazlıklarla ilgili sizin de parti olarak bir girişiminiz olacak mı" sorusu için şu yanıtı verdi:

        "Biz dokunulmazlıklar konusunda kafası en berrak olan partiyiz. Dokunulmazlıkların kalıcı olmasını kürsü dokunulmazlığıyla sınırlandırılması konusunda duruşu bellidir. Teklifimizi AKP'ye yaptık milletvekillerinin bekleyen dokunulmazlık dosyalarını kaldıralım ama bakanlar ne olacak yolsuzluklara bulaşmış bakanların durumu ne olacak Bu nedenle anayasanın 100'üncü maddesinin işletilmesini anlattı. Ancak AKP kendi arkadaşlarını koruma telaşı içinde bu teklifime sıcak bakmadılar. AKP'nin imzaya açtığı metin CHP'nin teklifini karşılamaktan uzaktır."

        CUMHURBAŞKANINI MUHATAP ALMIYORUZ

        CHP'li Gök, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, muhalefeti ipe un sermekle suçladığı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu yok hükmünde saydığı yönündeki açıklamalarının sorulması üzerine "Cumhurbaşkanını muhatap almıyoruz. Cumhurbaşkanının görevi, sınırları bellidir. Bu ülkenin bir başbakanı vardır. Muhatabımız cumhurbaşkanı değil. Hükümet ve başbakandır. Eğer siyasete meraklıysa cumhurbaşkanlığını bırakır siyaset alanına girersin. İşi partiler arasında polemik yaratacak tartışmaların arasında olmak değildir. Böyle yaparak gündemde kalmaya çalışıyor. Arzu ediyorsa yüreği yetiyorsa cumhurbaşkanlığını bırakır siyasetin içine girer. Türkiye bu cumhurbaşkanını daha fazla taşıyacak durumda değildir" diye yanıt verdi.

        ANAYASALAR AKP'NİN DİKTE EDECEĞİ METİNLER DEĞİLDİR

        AK Parti'nin Anayasa'yı kısa sürede hazırlayarak TBMM'ye sunmasıyla ilgili bir soru için CHP'li Gök, şu yanıtı verdi:

        "Anayasalar toplumsal uzlaşma metnidir. AKP'nin dikte edeceği, dayatacağı metinler değildir. AKP kendi diktacı anlayışını başkanlık heveslerini bir anayasal metin haline getirme hevesi içinde. CHP özgürlüklerden yana iktidarın denetlendiği ve hesap verebildiği düzlemde tabloya bakar. AKP'nin şu anda referanduma götürmek için sayısının yeterli olmadığı ortada. Dayatmayla getirmeye ısrar ediyorlarsa acaba hangi karanlık işlerin içindeler. Onu da yakında görürüz."

        BAŞBAKAN YOK HÜKMÜNDEDİR

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Yüksekova, Cizre il olmalı' açıklamasının sorulması üzerine Gök, "Bu ülkenin başbakanı yok mudur Bir ilçenin il olmasına cumhurbaşkanı mı karar veriyor Bu ülkenin başbakanı nerededir, niye konuşmuyor? Bir ilçenin nasıl il yapılacağı yolu bellidir. Bir parti, bir başbakan yapar. Ortada olmayan bir başbakan bolca konuşan bir cumhurbaşkanı. Cumhurbaşkanı söylüyor başbakandan henüz bir ses yok. Bu ülkenin başbakanı nerede ne iş yapar. Bu konulardaki düşüncesi nedir Türkiye'de ciddi başbakanlık problemi vardır. Bizim için başbakan yok hükmündedir" ifadelerini kullandı.

        İSTİKLAL MADALYASI'NIN BAŞBAKAN TARAFINDAN VERİLMESİNİN YOLUNU AÇTIK

        CHP'li Gök, Şanlıurfa'ya İstiklal Madalyası'nın bir an önce verilmesi için CHP'nin Meclis'te önayak olduğunu ancak Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Şanlıurfa'daki konuşmasında CHP'ye teşekkür etmediğini söyledi. Gök, şöyle devam etti:

        "Başbakan Urfa'da konuşuyor partilere tek tek teşekkür etmiyor. Urfa'nın İstiklal Madalyası almasına dair kanun teklifi, geçen hafta görüşmelerine başladığımız torba yasa içindeydi. 5 maddesini görüştük bu hafta diğer maddelerini de görüşeceğiz. Önceki hafta Başbakan grup toplantısında taahhütte bulundu. 11 Nisan'da bakanlar kurulunu Urfa'da yapacağını istiklal madalyası götüreceğini söyledi. İstiklal Madalyası almasına dair önerge torba yasanın içinde olduğu için torba yasa daha bu hafta görüşülecek belki öbür hafta da görüşülecek. Bunun meclisten geçirilmesi kanunlaşması onaylanması epey süre alacağı için bizzat Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu talimat verdi. 'İstiklal Madalyası vatan gibi konularda hiçbir komplekse kapılmadan Başbakanın grup toplantısında yapmış olduğu bu taahhüttün yerine gelmesinde bir sıkıntı varsa CHP olarak gereğini yapın' diye talimat verdi. Biz CHP öncülüğünde torba yasadan Urfa'nın istiklal madalyası almasına dair önergeyi çıkararak iç tüzüğü zorlayarak tek madde halinde meclise getirilmesine önayak olduk. CHP'nin bu önayak olması dolayısıyla Urfa'nın İstiklal Madalyası alması gerektiği maddesini tek madde hale getirerek geçtiğimiz hafta görüşülerek kabul edildi. CHP'nin bu siyasi jesti siyasi hayatımızda gerekli olan davranış değil midir Başbakan neden CHP'nin adını vererek teşekkür etmiyor Urfa'yı siyasi münazaranın dışında tuttuk. Başbakan götürsün versin dedik. İstiklal Madalyasının Başbakan tarafından verilmesinin yolunu açtık."

        BU AÇILIŞIN DÜNYA TARİHİNDE BAŞKA ÖRNEĞİ YOKTUR

        Levent Gök, Beşiktaş'ın yeni stadyumu Vodafone Arena'nın açılışında taraftardan kaçınıldığını savunarak şu açıklamalarda bulundu:

        "Böyle bir açılış ancak diktatörlerin olduğu ülkelerde olur. Diktatörler halktan korkar böyle açılışları tercih ederler. Halktan kaçınılarak yapılan bu açılışın dünya tarihinde başka örneği olduğunu düşünmüyorum. Adı stat. Ne için yapılır Protokol için değil taraftar için. Açılış töreni tam bir diktatörler tarafından tercih edilen bir yoldur. Türkiye açısından tipik örnek olmuştur. Ayrıca her yeni olayda eskiyi unutturmak da ne anlama gelir Beşiktaş'ın stadının adı İnönü'dür. Umarım Beşiktaş yöneticileri İnönü isminin korunmasına özen gösterirler. O adla bütünleşmiş bir stadın kimliğinin korunmasını da umut ediyorum."

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ