Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Yabancı akademisyenlerden rekor başvuru

        GAZETE HABERTÜRK

        YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, YÖK’ün ülkelerindeki savaş ve iç karışıklıklar nedeniyle Türkiye’ye göç eden yabancı akademisyenler için hayata geçirdiği Yabancı Akademisyen Bilgi Sistemi’ne (YABSİS) ilk 2 günde başvurunun 5 bine ulaştığını bildirdi.

        Türkiye’de ilk olan bu çalışmayı geçtiğimiz 11 Nisan’da hayata geçirdiklerini belirten Saraç, “Bu portal, başlangıç olarak her ne kadar savaş ve iç karışıklıkların yaşandığı ülkelerinden ülkemize gelmek isteyen akademisyen ve araştırmacılar için kurgulanmış olsa da çok yakın zamanda, 1-2 ay içinde yurtdışından ülkemize gelmek isteyen bütün yabancı akademisyen ve araştırmacılara yönelik olacak. Bu, Türk yükseköğretim sisteminin uluslararasılaşmasına, dolayısıyla da kalitenin yükselmesine önemli katkı sağlayacak” dedi.

        ‘TAHMİNİMİZİN ÜZERİNDE OLDU’

        Prof. Dr. Saraç, ilk 2 gündeki başvurunun tahminlerinin üzerinde olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: “Başvuru sayısı 5 bine yaklaştı. Sadece Suriye uyruklular zannedilmesin, bölgemizdeki pek çok ülkeden akademisyenler, buraya CV’lerini yüklediler. YABSİS’e başvurularda 1. sırada bin 200’e yakın başvuru ile Suriyeli akademisyenler var. Irak’tan 150 başvuru, Mısır’dan 31 başvuru geldi. Başvurular arasında Afganistan, Cezayir, Eritre, Fas, Filistin, Fransa, İran, Libya, Lübnan, Moritanya, Pakistan, Rusya, Sierra Leone, Sudan, Tunus, Ürdün, Yemen gibi ülkeler var. Herhangi bir karışıklığın olmadığı ülkelerden de CV yüklendi. Amacımız sadece yükseköğretimimizi bölge için bir cazibe merkezi haline getirmek ve geniş çerçevede bu çalışmayı sürdürmek.”

        Saraç, 10 bin dolayında Suriyeli öğrencinin yükseköğretim sisteminde eğitim gördüğünü dile getirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ