Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Yargıtay üyesi Kayan’a ‘Kozmik Oda’ incelemesi

        Fevzi ÇAKIR / GAZETE HABERTÜRK

        Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), eski Başbakan Yardımcılarından Bülent Arınç’a suikast ihbarı ile başlatılan ve devletin en mahrem bilgilerinin bulunduğu Seferberlik Tetkik Kurulu’ndaki “Kozmik Oda”ya girilmesine neden olan soruşturmada görev alan 1’i savcı 4’ü hâkim 5 yargı mensubunu açığa almıştı. HSYK’nın suç duyurusu üzerine harekete geçen Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu, Ankara hâkimi olduğu dönemde Kozmik Oda’da arama yapan ve Yargıtay üyesi seçilen Kadir Kayan hakkında soruşturma başlatılmasına karar verdi. Kurul, Yargıtay 14. Ceza Dairesi üyesi Kayan hakkındaki iddiaları araştırmak üzere bir muhakkik (soruşturmacı) de görevlendirdi.

        Muhakkik üye, şikâyet konusuyla ilgili tüm delilleri toplayacak, isterse şikâyetçileri, tanığı dinleyecek ve olayın sübuta erip ermediğini (şüpheye yer bırakmayacak şekilde gerçekleşip gerçekleşmediğini) araştıracak. Muhakkikin raporuna göre, olayın gerçekleştiğine karar verilirse, Kayan’ın Yüce Divan’da yargılanması gündeme gelebilecek.

        “Kozmik Oda” soruşturmasına ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 5 yıl 3 ay sonra verdiği takipsizlik kararının ardından, “sahte” olduğu gerekçesiyle ihbar tutanağı hazırlayan polisler hakkında inceleme başlatılmıştı. HSYK da “devlet sırlarının deşifre edildiği” iddiaları üzerine soruşturmayı başlatan Savcı Mustafa Bilgili ile dosyada imzası bulunan diğer yargı mensupları hakkında soruşturma izni vermişti. HSYK, daha sonra Savcı Mustafa Bilgili ile Kozmik Oda soruşturmasının çeşitli aşamalarına müdahil olan hâkimler Dündar Örsdemir, Nihal Uslu, Halil İbrahim Kütük ve Abdullah Bahçeci’nin açığa alınmalarına karar verdi. Daire, Kozmik Oda’ya giren dönemin Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Kadir Kayan’ın dosyasını ise üye seçilmesi nedeniyle Yargıtay’a göndermişti.

        Muhakkik üyenin raporuna göre olayın gerçekleştiğine karar verilmesi durumunda ise kurul yeniden toplanacak. Görevden kaynaklı bir suç işlendiği kanısına varılırsa Kayan’la ilgili Yüce Divan yargılaması gündeme gelebilecek. Kurul ayrıca Kayan’a disiplin cezası verebilecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ