Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Karaman'da cinsel istismar davası başladı

        Zafer SAMANCI/KONYA

        Karaman'da Ensar Vakfı ve KAİMDER'de 10 erkek çocuğa cinsel istismarda bulunduğu iddia edilen öğretmen Muharrem B.'nin Karaman Ağır Ceza Mahkemesi'nde 600 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın ilk duruşmasında karar çıktı.Sanık Muharrem B. 508 yıl 3 ay hapis cezası aldı.Kararı gözyaşları içinde dinleyen sanık Muharrem B. sendeledi. Yere düşmek üzere olan sanığı jandarma tuttu.

        Mahkeme başkanı duruşmanın kapalı yapılacağını belirtip milletvekilleri ve salondakilerin dışarı çıkmasını istedi. Milletvekilleri CMK'nın 187. maddesi gereği gözlemci olarak salonda kalabileceklerini söyleyip salondan çıkmayınca mahkeme başkanı salonu terk etti. Bunun üzerine duruşma başlayamadan ara verildi.Saat 12.00 sıralarında duruşma başlayabildi. AK Parti, CHP, MHP ve HDP'den birer milletvekili seçilerek duruşmaya alındı. Tutuklu bulunduğu cezaevinden SEGBİS üzerinden telekonferansla duruşmaya katılması beklenen sanık Muharrem B. duruşmaya getirildi. Sanığın geniş güvenlik önlemleri altında sabaha karşı Karaman'a getirilip adliye nezarethanesinde bekletildiği belirtildi.

        Duruşmada yer alan avukatlardan İmdat Balkoca, sanığın üzerinde beyaz hakim yaka gömlek, kot pantolon olduğunu ve sakallı olduğunu belirtti.

        Balkoca, "Çok doğaldı, sakindi. Hakim 'ben gerekli kararımı verdim' gibi bir cümle kurunca Ensar Vakfı avukatı 'Yargılama yapılmadan böyle bir cümle kurmak doğru değil' diye uyardı. Hakim de bugün muhtemelen karar çıkacağını söyledi. Sanığın buraya getirilmesi bizi tahrik etmek amacıyla yapılmış bir hareket. Ben daha fazla dayanamadım, sinirlenip duruşmayı terk ettim" dedi.

        • Habertürk TV'de kararı değerlendiren ceza hukukçusu Yılmaz Yazıcıoğlu, sanığın bu cezayla en fazla 28 yıl yatabileceğini söyledi. Ceza hukukçusu Ersan Şen de, sanığın cezaevinde geçireceği sürenin 32 yıldan az olmayacağını savundu.

        İLK İFADESİNDE İDDİALARI KABUL ETMEDİ

        Mahkemede konuşan cinsel istismar sanığı öğretmen Muharrem B. polise verdiği ilk ifadesini baskı altında verdiğini ileri sürdü.Eşcinsel olduğunu belirterek, "Çocuklara yönelik cinsel istismarda bulunmadım. Çocuklar kendi aralarındaki istismarı benim üzerime attı." dedi.

        ÖĞRENCİLERİ VE AİLELERİ İLE YÜZLEŞMEK İSTEDİ

        Sanığın 'Öğrencilerim ve aileleriyle yüzleşerek yargılanmak istiyorum' şeklindeki talebini mahkeme reddetti.

        Karaman'daki davada sanık Muharrem B.'nin aynı okulda görev yaptığı öğretmenler tanık olarak dinlendi. Tanıklar, Muharrem B.'nin çok iyi bir insan olduğunu, öğrencileriyle çok ilgilendiğini, maddi sıkıntısı olan çocuklara yardım eden biri olduğunu belirterek, "İnanamadık" dediler.

        "ÇOCUKLAR ÜZERİME ATLIYORDU"

        Hakim "Cinsel taciz yaparken kucağına alıp oturtuyomuşsun, bunu nasıl inkar edebilirsin?" deyince sanık Muharrem B.'nin, "Çocuklar beni seviyorlardı. Kontrolsüz olarak fiziki anlamda bu sevgileri vardı. Üzerime atlıyordu. Bu konu hakkında çocuklar için aileleri uyardım. Ben önemli değilim, ben yapmam ama kötü niyetli insanlar çocuklara zarar verebilir' demiştim" yanıtını verdiği öğrenildi.

        "BENİM O KADAR PARAM YOK"

        İddianame okunurken Muharrem B. söz isteyip şunları söyledi:

        "Ben bu kadar suç işlediysem büyük bir ceza alacağım. Bu da mahkemeyi kaybettiğim anlamına gelir. O zaman buradaki tüm avukatların ücretini benim ödemem gerekiyor. Benim o kadar param yok, ne yapacağım?"

        Ensar Vakfı avukatı söz alırken "Ben sanık avukatıyım" dedi. Daha sonra özür dileyip Ensar Vakfı avukatı olduğunu söyledi. Bunun üzerine mağdur çocukların avukatları gülerek "Allah sana doğruyu söyletti, ilahi adalet" dediler.CMK gereği görevlendirilen sanık avukatı beraat istedi.

        SON SÖZÜ SORULDU, YİNE ÇOCUKLARI SUÇLADI

        Sanık Muharrem B. son sözünün sorulması üzerine "Önceki beyanlarımı kabul etmiyorum. Hususla herhangi bir ilgim yoktur. Bununla birlikte son 6 ayda çocukların birbirlerine karşı cinsel anlamda yaklaşım gösterdiklerini gördüm ve ailelerini uyardım. Beraatimi istiyorum" dedi.

        "BABASIZ BÜYÜDÜM" DİYE AĞLADI

        Karaman Ağır Ceza Mahkemesi'nde savcının mütalaasını bildirmesinin ardından mağdur avukatlarına söz verildi. Avukatlar, soruşturmanın genişletilmesini Ensar Vakfı ve KAİMDER'in yurtlarının denetlenmesiyle ilgili Karaman Valiliği ve Milli Eğitim Müdürlüğü hakkında da işlem yapılmasını, ayrıca dosyayı incelemek için süre talebinde bulundu.

        Mahkeme avukatların ardından sanık Muharrem B.'ye son sözlerini sordu. Suçsuz olduğunu ileri süren Muharrem B., ''Bana iftira attılar. İki yıl Ensar Vakfı'nda, 3 yıl KAİMDER'de kaldığım dönemlerde benimle ilgili hiç bir şikayette bulunan olmadı. Bu çocuklar 6 ay yalnız kaldılar. Bunlar kendi aralarında cinsel ilişkiye girmişler. Ben aileleri uyardım fakat aileler beni dinlemedi. Benim hakkımda şikayette bulundular'' dedi.

        Sanık Muharrem B.'nin son savunması yaparken bir ara babasız büyüdüğünü söyleyip ağlayarak, ''Ben çok üzgünüm, babasız büyüdüm. Bu yüzden de çocuklara hep babalık yapmaya çalıştım. Çocuklara kendi cebimden hep masraf ettim. Ben onların anne babası gibi oldum'' diye konuştu. Muharrem B., duruşmada çocuklar ve çocukların annesi ve babalarıyla birlikte olmasını istediğini yineledi.

        EŞİ DE TANIKLIK YAPTI

        Mahkemede tanık olarak dinlenen sanık Muharrem B.'nin eşi H.B. ise boşanma davalarının sürdüğünü belirterek, ''Boşanma davamız sürüyor. Bu olaylar ortaya çıkmadan evden ayrılmıştım. Evdeki adamla, dışarıdaki adam bir değil. Çok farklıydı. Bana çok kötü davranıyordu'' dedi.

        ENSAR VE KAİMDER'İN MÜDAHİLLİĞİ KABUL EDİLDİ

        Ensar Vakfı ve KAİMDER'in 'suçtan zarar gördükleri gerekçesiyle' yaptığı müdahillik talebi kabul edildi. Milletvekili Aylin Nazlıaka adliye önünde yaptığı açıklamada, "Özellikle Ensar ve KAİMDER'in müdahilliğinin kabul edilip biz milletvekillerinin kabul edilmemesi mahkemenin adil bir düzen içerisinde seyretmeyeceğinin en doğal bir göstergesidir" dedi.

        ÇOCUKLAR DURUŞMAYA GETİRİLMEDİ

        Mağdur çocuklar da duruşmaya getirilmedi. Çocukların psikolojileri açısından yeniden ifadelerinin alınmayacağı, daha önceki ifadelerinin kayıtlarının sanığa izlettirileceği belirtildi.

        925 POLİS GÖREV ALDI

        Duruşma nedeniyle Karaman'da olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Karaman'a 10 kilometre kala başlayan ve kent girişinde biten 4 polis uygulama noktası oluşturuldu. Araçlar ve insanlar tek tek aranarak kente alındı. Adliyenin önünde 4 TOMA ile zırhlı araçlar, itfaiye aracı ve ambulanslar alanda bekletildi. Adliye çevresine araç girişine izin verilmedi. Adliye çevresi ve oluşturulan 10 uygulama noktalarında toplamda 925 polisin görev yaptığı belirtildi.

        Duruşmaya STK'lar ve siyasilerin ilgisi de yoğun oldu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık ve milletvekili Musa Çam ile CHP Konya milletvekilleri, ÇYDD'nin aralarında bulunduğu STK'lar adliye önüne geldi. Bazı çocukların elinde "Sıra bende mi?", "Ensar seni bekliyorum" şeklinde pankartlar olması dikkat çekti.

        Karaman'daki Ensar Vakfı binasında tabela büyük Türk bayrağı ile kamufle edildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ