Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Van'da kaçak elektriğe yeni önlem

        Van'da kaçak elektriğe yeni önlem VAN’da Türkerler Holding'in enerji dağıtım şirketi Van Gölü Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’nin (VEDAŞ) geliştirdiği akıllı şebeke sistemi Van'ın Gevaş ilçesi'nde kuruldu.

        Pilot bölge seçilen ilçede, sayaçlar direklere çıkarılınca kayıp kaçak oranı da yüzde 60’lardan yüzde 10’a düştü. Van’ın Gevaş ilçesinde kaçak kayıp oranını düşürmek amacıyla VEDAŞ tarafından geliştirilen ve elektrik direklerinin üstüne kurulan akıllı sayaçlar, pilot bölge seçilen ilçede 9 bin 100 abonede uygulanmaya başlandı.

        Yaklaşık 7 aydır kullanılan sistemle kayıp kaçak oranı yüzde 60’lardan yüzde 10’lara kadar düşürüldü. Bu sistemle kaçağın önüne geçilirken, borcunu ödemeyen abonelerin elektrik kesim ve elektrik verme işlemi de bilgisayar üzerinden yapılıyor. Bölge, Van ve ilçeleri için de örnek olan bu sistemin, ilerleyen yıllarda tüm bölgeye uygulanması hedefleniyor.

        Van'ın Gevaş İlçesi'nde yaşayan ve yaklaşık 4 aydır bu sistemi kullandığını belirten Ahmet Demir; "Sistem yetkililer tarafından kuruldu. Şu anda sayaç okuma için evimize gelen kimse yok. Direkler üzerine kurulan sayaçlardan borcumuz çıkarılıyor. Kayıp kaçak için geliştirilmiş çok güzel bir proje olduğunu düşünüyorum. Bu sayede insanlar kullandığı kadarını öder" dedi.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ