Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Dışişleri'nden Obama'ya "1915" yanıtı

        Dışişleri Bakanlığı, "ABD Başkanı Obama'nın 1915 olayları hakkında 22 Nisan 2016 tarihinde yaptığı açıklama, I. Dünya Savaşı koşullarında yaşanan acıların tek yanlı bir tarih anlatısı temelinde değerlendirilmesinin yeni bir örneğidir." açıklamasında bulundu.

        Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada "ABD Başkanı Obama’nın 1915 olayları hakkında 22 Nisan 2016 tarihinde yaptığı açıklama, I. Dünya Savaşı koşullarında yaşanan acıların tek yanlı bir tarih anlatısı temelinde değerlendirilmesinin yeni bir örneğidir" denildi.

        Türkiye'nin Türk ve Ermeni halkları arasında yüzlerce yıllık birlikte yaşama deneyimi temelinde, barış içinde ortak bir gelecek inşa etme arzusunu samimiyetle ortaya koyduğuna dikkati çekilen açıklamada "Dost ve müttefik ülkelerin, bu çağrıya destek vermek yerine, çatışmayı derinleştirmeyi savunan çevreleri cesaretlendirmesi üzücüdür." ifadesi kullanıldı.

        Bugüne kadar tarihte yaşanan acıları siyasete alet etmeye yönelik çabaların kimseye fayda getirmediği gerçeğine işaret edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

        "Hal böyleyken, her yıl belli tarihlerde üçüncü ülkelerin alacakları siyasi pozisyonlardan menfaat çıkarmaya çalışan çevreler, dostluk ve barış umudunu zedelemekle kalmayıp, o dönemde yaşanan ortak acılara da bir nevi saygısızlık etmektedir. Bu çerçevede, ABD Yönetimini tarihi gerçekleri adil bir hafıza temelinde değerlendirerek, tüm tarafların acılarını dikkate alan, tarafsız, sağduyulu ve yapıcı bir yaklaşım benimsemeye davet ediyoruz."

        KILIÇ: ORTAK ACI VURGUSU YOK

        Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, 1915 Ermeni olaylarının "adil bir hafıza" temelinde ele alınması gerektiğini vurgulayarak, "ABD Başkanı Obama'nın açıklamasında ortak acı vurgusunun olmamasından üzüntü duyuyorum" dedi.

        Kılıç, 24 Nisan yürüyüşü için "Türkiye’nin son dönemde Ortadoğu’da barışın tesisi, dünyada İslamofobi’nin engellenmesi ve topraklarında 2,7 milyon mültecinin ağırlanması bağlamında sarf ettiği çabalara binaen, Amerika’daki Türkler kadar diğer milletlerden insanlar ve Müslüman kuruluşlar tarafından da takdir ifadelerinin dile getirilmesine imkan tanıyacak bir faaliyet olacak" şeklinde konuştu.

        10 BİNİN ÜZERİNDE KATILIM BEKLENİYOR

        Geçen yıl yine 24 Nisan'da aynı çerçevede düzenlenen yürüyüşe sadece Türklerin değil, diğer milletlerden insanlar ve Müslüman çatı kuruluşlarının destek verdiği ifade eden Kılıç, bu sene de benzer bir yaklaşımın sergileneceğine inandığını kaydetti.

        "Yönlendirme komitesinin ABD'de yaşayan Türklere ve Türkiye'nin çabalarına destek veren herkese yaptığı 'sevgimizi, birlikteliğimizi ve gücümüzü Washington’da sergileyelim' çağrısına ben de destek veriyorum. İnşallah barış ve dayanışma içerisinde bir organizasyon olacak" diyen Kılıç, yürüyüşe Müslüman kuruluşlarının temsilcilerinin ve üçüncü ülke vatandaşlarının da ilgi gösterdiğini gözlemlediğini belirtti.

        ABD’deki Müslüman çatı kuruluşlarının temsilcileriyle de birçok kez bir araya geldiklerini ve onların da Türkiye’nin tutumunu takdirle izlediklerini ifade eden Kılıç, "Son dönemde burada Türk toplumu ile Müslüman toplumu arasında daha güçlü bir köprü kuruldu ve geçen yıl 7 bine yakın insan yürüyüşe katıldı. Bu sene bunun 10 bini geçeceğini ümit ediyoruz" dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ