Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika AK Parti'li Naci Bostancı ve CHP'li Levent Gök, Kılıçdaroğlu'nun "Kan dökülür" sözlerini değerlendirdi

        AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "kan akar" sözlerine tepki göstererek, "Sayın Kılıçdaroğlu kanlı bir laf etti. Abesle iştigal. Böyle bir kelime kullandığı için özür dilemeliydi, ancak tavrını sürdürüyor. Esefle kınıyorum" dedi.CHP Grup Başkanvekili Levent Gök de "Türkiye'nin ayarlarını değiştirmek isterseniz, karşınızda bizi bulursunuz kanı akıtacak olan onlar. Rejim değişikliği yapmaya kalkarsan çatışmayı göze alacaksın" dedi.

        AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ve CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun sözleri, Başkanlık Sistemi ve Partili Cumhurbaşkanlığı tartışmaları ile dokunulmazlık takvimi HABERTÜRK TV'ye hakkında konuştu.

        KILIÇDAROĞLU'NUN SÖZLERİ:Sayın Kılıçdaroğlu kanlı bir laf etti. Abesle iştigal. Böyle bir kelime kullandığı için özür dilemeliydi, ancak tavrını sürdürüyor. Esefle kınıyorum. AK Parti 14 yılda yaptıklarını millet iradesiyle yaptı. Demokrasi sonuçta millet iradesine müracaat edersin, anayasa ve yasalar çerçevesinde yaparsın. Başkanlık tartışmaları da bu mecrada yürüyor. 'Meclis'e getireceğiz' diyoruz. Kan nereden çıkıyor? Kan kelimesi hangi anlama geliyor. 'Biz başkanlık sisteminden yana değiliz. Buna itiraz ediyoruz' diyebilir. Neye itiraz ettiklerini de anlamıyoruz. Anayasa Komisyonu kuruldu, orada da 'Benim dediğimi yapacaksınız' diye despotik bir tavır sergiledi. Bu despotça tavır budur. Demokrasiyle bağdaşmayan tavır budur. Despotik tavır, zaten kendini ortaya koyuyor. 'Benim dediğim doğrudur, sayısal çoğunluğunuza bakmayın'. Neye bakacağız? Millet size ne kadar yetki verdiyse o kadar konuşursunuz. AK Parti'nin tavrı açık; Meclis ve millet diyor. Kılıçdaroğlu'nun derdi başka. Büyük umutlarla gelmişti, koltuğunu dolduramayınca, sert muhalefet yapmak istiyor ama bunu beceremiyor. Yükselteceğin gerilim değildir, CHP'nin oylarıdır. Esef ediyorum. Savcılığın soruşturma başlatması normal. Açık bir şekilde halka tahrik söz konusudur.

        BAŞKANLIK SİSTEMİ VE PARTİLİ CUMHURBAŞKANLIĞI:Anayasa Komisyonu'nda masayı devirdiler. Toplumda anayasa talebi var ama kolektif bir çalışma yok. AK Parti bir çalışma yürütüyor. Tabiî ki başkanlığı, güçler ayrılığını esas alan bir anayasa çalışması bu. Bu Meclis'e gelecek. 2007'deki cumhurbaşkanını halkın seçmesinden sonra ortada bir problem doğdu. Bürokratik vesayet kalmayınca sistem de değişti. Cumhurbaşkanlığı makamında oturan kişinin siyasi bir kişilik olması gayet normaldir. Sistemin adını koyarsınız ve o tarzda temsili üstlenebilirsiniz. Şu anda Meclis'e en hızlı gelecek formül Partili Cumhurbaşkanlığı. Meclis'e böyle bir teklif gelecek, kabul edilirse ne ala. Bunları toplumla paylaşarak bir yere varmak istiyoruz. Siyasi partiler bunlara ilişkin tutum geliştirebilir. Ama bu kişisel vicdanlar istikametinde karar verilecek hususlardır. Siyasi rekabetin kurbanı etmek problemi, görmezlikten gelmek, herhalde milletvekilleri bu değerlendirmeyi yapacaklardır. Muhtemelen haziran başlarında gelir.

        DOKUNULMAZLIK TAKVİMİ: Biz takvimi düzenlerken CHP ve MHP ile görüşerek düzenledik. Salı günü ilk tur yapılacak, ikinci tur cuma günü yapılacak. AK Parti'den fire beklemiyoruz. Ben referandumun üzerinde bir netice çıkacağına inanıyorum. Bu işin halka gitmeden, Meclis'e halledilmesi doğrudur.

        LEVENT GÖK: KAN AKITACAK CUMHURBAŞKANIDIR

        CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun sözleri, Başkanlık Sistemi ve Partili Cumhurbaşkanlığı tartışmaları ile dokunulmazlık takvimi hakkında konuştu.

        KILIÇDAROĞLU'NUN SÖZLERİ: Sayın Genel Başkan'ın sözleri çok açık. Bizim elimizde topumuz, tankımız, biber gazımız yok. Bizim elimizde yüreğimiz var. Türkiye'nin ayarlarını değiştirmek isterseniz, karşınızda bizi bulursunuz kanı akıtacak olan onlar. Rejim değişikliği yapmaya kalkarsan çatışmayı göze alacaksın. Gezi olaylarında kan dökülmesini emreden bir Cumhurbaşkanı, bu sözleri anlamamış olamaz.

        BAŞKANLIK SİSTEMİ VE PARTİLİ CUMHURBAŞKANLIĞI: Ne Partili Cumhurbaşkanlığı, ne Başkanlık Sistemi yok. Bir ülkenin rejimi, tek adamın komplekslerine bırakılamaz. Sayın Erdoğan bu çatışmayı göze alıyorsa biz de direnmeyi göze alıyoruz. Türkiye'de ortalık vahim. Türkiye'nin bütün problemleri tartışılmayacak rejim değişikliğini konuşacak. Böyle bir gündem yok. Biz herhangi birine zarar verecek eylem içinde olmayız. Kimsenin burnunun kanamasını istemeyiz. Üzerimize gelmeye devam ederlerse biz kendimizi savunmaya devam ederiz. Üzerimize gelecek, kan akıtacak olan onlar. Varsa yoksa Tayyip Erdoğan'ın istekleri. Biz bunun parlamento aritmetiğinde gerçekleşeceğini düşünmüyoruz.

        DOKUNULMAZLIK TAKVİMİ: AKP'liler Meclis'e gelmiyor, Meclis'i çalıştırmıyor. Grup Başkanvekilleri panik içinde açıklama yapıyor. 20 Mayıs tarihini onlarla mutabakat sağlayarak gerçekleştirdik. Bu sözlerin arkasında durmayacaklarsa en büyük ahlaksızlığı yaparlar. Bizim onlarla mutabakatımız söz konusu değil. Cuma gününü nereden çıkardı bilemedim. AKP'li yöneticilere umarım aklı selim hakim olur. Bu CHP'yi arkadan hançerlemektir. En esnek yasada dahil uzlaşma imkanı bulunamaz. Böyle bir ahlaksızlığı affetmeyiz. Bizim görüşümüz ortada dokunulmazlıklar konusunda. Tüm milletvekilleri adına konuşmam yanlış olur."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ