Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika AK Parti'de genel başkan adayını belirlemek için istişareler bugün başlıyor

        Çimen ÇETİN / HABERTÜRK TV

        AK Parti'de gözler 22 Mayıs Pazar günü yapılacak 2'nci Olağanüstü Kongre'ye çevrilmiş durumda. Yeni genel başkan adayının belirlenmesi için parti içindeki istişareler başladı.

        Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun görevi bırakma kararının ardından, teşkilatlara "Genel Başkan kim olsun" sorusu yöneltiliyor.2'nci Olağanüstü Kongre'ye 6 gün kala AK Parti'nin yeni genel başkan adayı belirlemek için süreç başladı.

        İl başkanları ve belediye başkanları temayül yoklamasına katıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AK Parti Genel Merkezi'nde devam eden genel başkan adayı temayül yoklamasına katıldıktan sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu. Topbaş, "Herkes kendi özgür iradesiyle bir isim yazdı. Öne çıkan kıymetli isimler vardı. Binali Bey çok kıymetli bir isim. Sayın Bozdağ da çok kıymetli bir isim. Güzel hizmet yapmış insanlarımız var." dedi.

        "Sizin gönlünüzden geçen isim kim?" sorusuna karşılık Topbaş, "Herkes kendi gönlündekini yazdı. Partimiz ve ülkemiz düşünülerek yazılıyor. Şahıslar değil, duygusal hareket etmiyoruz. Hedeflerimiz belli. Hedeflere kilitlenmiş bir parti var. Geleceği düşünen bir partinin mensuplarıyız. Şahıslardan önce ülkemiz ve partimiz gelir." yanıtını verdi.

        "MEHMET ALİ ŞAHİN AÇIKLAYABİLİR"

        Habertürk TV'ye konuşan AK Parti'nin yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, tek bir adayla kongreye gitmeyi düşündüklerini belirterek "Başka partilerde sıkıntıları gördüğümüz için biz burada uzun istişareler yapmaya karar verdik" dedi. İstişare toplantılarda her bir üyeye bir zarf dağıtılacağını ve bir isim belirlemelerini isteyeceklerini kaydeden Özhaseki, "Oradan çıkan sonuca da herkesin saygılı olmasını isteyeceğiz" dedi.

        Hareketlerinin liderinin Recep Tayyip Erdoğan olduğunu, onun görüşlerinin önemli olduğunu vurgulayan Özhaseki, "Haftasonuna doğru isim açıklanır. Mehmet Ali Şahin Bey açıklar diye düşünüyorum. Bu hareketin ağabeylerindendir. Onun açıklaması doğru olur diye düşünüyorum" diye konuştu.

        Özhaseki, "İkinci bir aday çıkar mı" sorusuna da, "Zannetmiyorum. Ama buna bir mani yok. Büyük bir olgunluk içinde seçime gideceğimizi düşünüyorum" yanıtını verdi.

        "KABİNEDE BİR YENİLENME OLABİLİR"

        Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, kongre ile ilgili şu değerlendirmeleri yaptı:

        "AK Parti istişare kültürüne önem veren bir parti. Bu noktada kurumsal olarak bu işten sorumlu arkadaşlarımız yani MYK, bu istişareleri yapacak ve sonunda da bir karar alınacaktır. Kararın ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum. AK Parti'nin kaderi şu anda Türkiye'nin kaderi ile örtüşmüş durumda. AK Parti'nin başarısı Türkiye'nin başarısıdır, o açıdan en ince detaylarına kadar değerlendirilecek bir istişare süreci yaşanacak."

        Genel başkan ile birlikte başbakan da değişecek bunun kabineye yansıması nasıl olacak?" sorusu üzerine, "Genel başkan değiştikten sonra genel başkanın başbakan olmasını bekliyoruz. Cumhurbaşkanımızla istişareleri sonucunda kabinede bir yenilenme olabilir. Bu da onların kendi takdirleridir, bunu da herkesin saygıyla karşılaması gerekir" dedi.

        KOMİSYON KURULDU

        AK Parti'de yeni genel başkan adayı belirlemek için 4 kişilik bir komisyon kuruldu. Komisyonda Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Ataş, Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, kadın ve gençlik kolları başkanları yer alıyor.

        KONGRE HAZIRLIKLARI SÜRÜYOR

        22 Mayıs Pazar günü yapılacak kongrede Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bir konuşma yapması bekleniyor. Sonrasında Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) üyeleri seçilecek. Kongrede AK Parti miting ve kongrelerinde kullanılan eski şarkılar çalınacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ