Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Meclis'te dokunulmazlık mesaisi başladı

        Saliha ÇOLAK / Volkan YANARDAĞ / GAZETE HABERTÜRK

        TBMM Genel Kurulu’nda mevcut fezlekelerde milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin AK Parti’nin verdiği 2 maddelik Anayasa değişiklik teklifinin ilk tur görüşmeleri dün yapıldı. Komisyon görüşmelerinin aksine oturumlar kavgasız geçti.

        TARİHİ OYLAMA JESTİ

        Genel Kurul’da grup önerileri ve gensoru görüşmeleri yapılması beklenirken CHP ve HDP, “Tarihi bir oylama yapılacak. Bunu gölgeleyecek görüşmeler yapılmasına gerek yok. Millet görüşmeleri izlesin” gerekçesiyle önerilerini ve gensoruyu geri çekti. Böylece görüşmeler erken başladı.

        LİDERLER TAM KADRO

        Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Lideri Devlet Bahçeli, HDP eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ oturuma ve oylamaya katıldı. Bahçeli oylama öncesinde salona girerken, Başbakan bir süre kuliste bakanlar ve milletvekilleriyle sohbet ettikten sonra genel kurula girdi. Alkışlarla karşılanan Başbakan vekil sıralarına oturmayı tercih etti.

        Teklife ilişkin görüşler açıklanırken HDP, AK Parti’deki fireleri artırabilmek için vekillerin vicdanına seslenen, Merve Kavakçı’yı anımsatan konuşmalar yaptı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile CHP sıraları arasında yaşanan atışmalar da kavgaya yol açmadan atlatıldı.

        İlk turda maddelere geçiş, 1 ve 2. madde için yapılan gizli oylama sırasında AK Partili bazı milletvekilleri “Hayır” olan kırmızı pulu gösterdi, bazıları açıktan oy kullandı.

        CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, AK Parti Ankara Milletvekili Murat Alparslan’ın kabinlerin yanında durup oylara bakmasına müdahale etti. İtirazlar üzerine oturumu yöneten TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, oylamanın usule göre yapılması konusunda uyarıda bulundu. İkinci oylamada, aynı uyarıyı yinelerken, “perdelerin de kapatılmasını” istedi ve “Sayın milletvekilleri lütfen kabinlerin içine girerek oy kullanalım” dedi.

        Bazı vekiller zarfa koymadıkları pullarla poz verip, sosyal medyada paylaştı.

        İLK OYLAMA ‘GEÇİŞ’ İÇİN

        Maddelere geçiş oylamasında toplam 536 oy kullanıldı. CHP’den teklife destek gelmediği yönünde yorumlanan sonuçların ilkinde 348 “Evet”, 155 “Hayır”, 8 çekimser, 25 boş oy çıktı. CHP’den Deniz Baykal, Muharrem İnce, Gürsoy Erol ve Birol Erten oylamaya gelmedi. HDP’den 7, AK Parti’den 1 bağımsız vekil oylamaya katılmadı. MHP firesiz katıldı, muhalifler dahil “Evet” verildiği bildirildi. CHP, HDP ve bağımsızlardan 182 vekilin hazır bulunduğu tabloda “Hayır”, çekimser ve boş oyların toplamı 188 çıktı.

        1 VE 2. MADDE DE 330’U AŞTI

        Teklifin birinci maddesi üzerindeki oylamaya da 531 milletvekili katıldı. 350 kabul, 148 ret, 5 çekimser, 27 boş 1 de geçersiz oy çıktı. Oylamaya CHP’den 10, HDP’den 6, AK Parti’den 1 milletvekili katılmadı. CHP’den 124, HDP’den 53 milletvekili oy kullandı. Böylece “Evet” karşıtı cephede 177 oy kullanıldı. 314 vekilin oy kullandığı AK Parti ile 40 MHP milletvekilinin toplam 354 oyu olduğu dikkate alındığında 350 kabul oyu çıkan bu blokta 4 oyun ret cephesine gittiği görüldü. 2. maddenin oylamasına 529 milletvekili katıldı. 357 kabul, 149 ret, 6 çekimser, 17 boş oy çıktı.Genel Kurul’da ilk kez bir Anayasa oylamasına giren milletvekilleri ve HDP’liler Genel Kurul ve kuliste bol bol fotoğraf çektirdi. Kuliste ve Genel Kurul’da Bakan Binali Yıldırım ilgi odağı oldu. Milletvekilleri “Sayın Başbakan’ım” diyerek kutladı, Tuğrul Türkeş başta olmak üzere birçok kişi Yıldırım ile selfie çekti.

        BUNDAN SONRA NE OLACAK?

        Anayasa’da ikinci tur oylama cuma günü yapılacak. Görüşmesiz oylamalarda 1. madde 330’un altında oy alırsa teklif düşmüş sayılacak. 330- 367 aralarında “Evet” oyu çıkarsa teklif referanduma gönderilecek.

        SUÇ DAĞILIMI

        Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın verdiği bilgiye göre fezlekelerde suç dağılımı şöyle: Terör suçları 216, hakaret 201, yaralama 11, görev suçu 38, sahtecilik 6, tehdit 18, gizlilik ihlali 11, suçu-suçluyu övmek 55, halkı kin-düşmanlığa tahrik etmek veya aşağılamak 24, halkı askerlikten soğutmak 2, mala zarar verme 1, iftira 3, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet 119, Seçim Kanunu’na muhalefet 11, Siyasi Partiler Kanunu’na muhalefet 3, Dernekler Kanunu’na muhalefet 1 adet dosya.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ