Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İhtiyacından fazla tüp bulunduran şirkete ceza

        Olcay AYDİLEK / GAZETE HABERTÜRK

        LPG tüplerinin terör örgütü PKK tarafından el yapımı patlayıcı yapımında bomba düzeneğinin dış kabı olarak kullanılmasını önlemek için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın eşgüdümünde çalışma yapılıyor. Bu çerçevede Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) da gerek bayi, gerekse dağıtım ayağında tüp satışlarını kontrol altında tutmak ve satışı yapılan tüpleri takip etmek üzere bir “eylem planı” hazırlığı içinde. Plan, EPDK’nın dün gerçekleştirdiği toplantıda ele alındı.

        BAYİ, VATANDAŞIN KİMLİK BİLGİLERİNİ ALACAK

        HABERTÜRK, uygulamaya girmesi beklenen “eylem planı”nın ayrıntılarına ulaştı. Sektörde büyük ses getirmesi beklenen planın maddeleri şöyle:

        -Vatandaş, boşunu iade etmeden dolu tüp alamayacak.

        -Bayi, satış sırasında vatandaştan kimlik bilgilerini isteyecek. Adı soyadı, kimlik numarası, (ödeme bu yolla yapılmışsa) kredi kartı numarası alınacak.

        -Sanayi ve ticarethane, ihtiyacının üzerinde tüp bulunduramayacak. Bu kurala uymayan işletmelere ceza kesilecek.

        -TSE ile görüşme yapılacak. Tüplerde, barkod sistemine geçilecek. Bu sistem, tüplerin izlenmesine yardımcı olacak. Barkodun, tüplerin tutulduğu bölgeye konulması gündemde.

        -Bayi, satışı yapılan tüplerle ilgili ayrıntılı form dolduracak. Formda, tüpün satıldığı tarih, saat, satın alan kişinin adı ve adresi ve diğer kimlik bilgisi bulunacak.

        ELEKTRONİK ULUSAL AĞ

        Bu bilgilerin anlık olarak toplanacağı ve izleneceği elektronik ulusal ağ sisteminin de kurulması tartışılıyor. Bu ağ yoluyla hangi bayinin kime ya da kimlere tüp sattığı anlık olarak izlenebilecek. Tüpler, tek tek takip edilecek. Kaynaklar, kullanımdan çıkan ve hurdaya ayrılan tüplerin geri dönüşüme gönderilmesinin de önemli olduğunu belirterek, “Bu süreçler de izlenecek. Yurtdışından Türkiye’ye LPG tüplerinin girişi ve tüplerin yurtdışına çıkışları da denetlenecek ve engellenecek” dedi.

        'BİLGİLER SIZAR MI?' KAYGISI

        Anadolu LPG ve Akaryakıt Sanayicileri ve İşadamları Derneği Genel Koordinatörü Mehmet Yurt, kimlik kontrolü yapacak olan bayilerin yeteri kadar güvenli olmadığını, müşteri bilgilerinin sızabileceğini söyledi. Yurt, şunları kaydetti: “Tüpleri dağıtacak ya da satacak olan küçük esnaf ve bayiler. Bunlar, Anadolu’nun en küçük esnafı. Bayi nasıl bir takip yapacak, öyle bir bütçesi yok. Toplam bütçesi o kadar değildir. Küçük bayilerden herhangi bir bilgi kolayca sızabilir. Korunaklı değil. Bilgiler, sıradan bir bilgisayar sisteminden de sızabilir.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ