Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Kumpas soruşturmasında önemli bilgilere ulaşıldı

        Fevzi ÇAKIR / Mehmet İNMEZ / GAZETE HABERTÜRK

        İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, “Fethullahçı Terör Örgütü/ Paralel Devlet Yapılanması’nın (FETÖ/PDY)” Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ayağına yönelik iddialarla ilgili başlattığı soruşturma kapsamında önemli bilgilere ulaşıldı. Ordu içindeki örgüt mensuplarının ‘hususi şahıs’ olarak adlandırıldığı ve bunlardan sorumlu kişilere ise ‘hususi abi’ denildiği öne sürülüyor. Yapılanma mensubu subayların USB içinde içeri soktukları casus yazılımlar sayesinde kritik bilgilerin dışarı çıkarılmasını sağladığı da iddialar arasında. Soruşturmanın genişletileceği ifade edildi.

        Örgüte yönelik operasyonların başladığı 2014’ten bu yana 4-5 bin civarında şüpheli gözaltına alınırken bunların yaklaşık 900’ü tutuklandı. Ancak varlığı uzun süredir dillendirilen Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki FETÖ/PDY yapılanmasına ilişkin ilk ve en kapsamlı soruşturma, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatıldı. Soruşturma kapsamında geçen hafta 2’si amiral 6 muvazzaf asker 30 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Soruşturmada tanık ve müşteki beyanları sayesinde önemli bilgilere ulaşıldı.

        CASUS YAZILIMLA SERVİS

        İddialara göre, ordu içindeki paralel yapı mensupları ‘hususi şahıs’, bunlardan sorumlu kişiler ise ‘hususi abi’ olarak adlandırılıyor. TSK içerisinde her kuvvet komutanlığından sorumlu ayrı ‘abi’ler bulunuyor. Gizli toplantıların yapıldığı evler ise tedbir amaçlı sürekli değiştiriliyor.

        Yapılanma mensubu subayların kritik bilgi ve belgeleri örgüt faaliyetleri çerçevesinde dışarı çıkardıkları ve bunları ‘hususi abi’lere verdiği de soruşturma kapsamındaki tespitler arasında. Yine yapı mensubu subayların bazı kritik bilgi ve belgeleri casus yazılımlar sayesinde örgüte servis ettikleri öne sürülüyor. Bu kişilerin casus yazılımları USB içerisinde ordu içine soktukları, örgüt mensuplarının bu yazılımlar sayesinde uzaktan erişimle orduya ait kritik bilgilere eriştiği bilgisine ulaşıldı. İzmir merkezli soruşturmanın kapsamının genişletileceği ve TSK’ya ilişkin soruşturmanın tek merkezden yürütüleceği kaydedildi.

        TESLİM OLAN BİNBAŞI SERBEST BIRAKILDI

        İzmir ’de, kamuoyunda “askeri casusluk” olarak bilinen gizli bilgi ve belge bulundurma davası sürecinde fişleme yapıldığı ve sahte delil üretildiği iddiasıyla haklarında gözaltı kararı bulunan muvazzaf subaylardan Deniz Binbaşı K.M. dün savcılığa gelerek teslim oldu. Fişleme ve sahte delil üretildiği iddialarıyla ilgili FETÖ/PDY’ye yönelik sürdürdüğü soruşturma kapsamında, hakkında nöbetçi mahkemece “yakalamaya yönelik gözaltı kararı” verilen Binbaşı K.M., avukatıyla savcılığa geldi. Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda görev yaptığı öğrenilen Binbaşı K.M., ifadesinin alınmasının ardından tutuklama talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi.

        Daha önce Güney Deniz Saha Komutanlığı’na bağlı elektronik haberleşmeleri takip ve koordine eden dairede görev yapan binbaşı, savcı tarafından tutuklama talebiyle sevk edildiği İzmir 3’üncü Sulh Ceza Hâkimliği’nde yurtdışı çıkış yasağı konulup, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Soruşturmada daha önce 2 binbaşı ve 8 kişi tutuklanmıştı. İki amiralin de olduğu 14 kişi ise aranıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ