Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik 15 Temmuz Askeri Darbe girişiminin bilançosu: 161 şehit, 1440 yaralı, 2839 gözaltı

        TSK içinde bir grup askerin İstanbul ve Ankara'da başlattığı darbe girişiminde yurt genelinde 161kişi şehit oldu,bin 440kişi yaralandı.

        Soruşturmalarda, Türkiye genelinde 2839 Türk Silahlı Kuvvetleri mensubunun gözaltına alındığı bildirildi. Adalet Bakanı Bozdağ, gözaltı sayısının artabileceğini, bazı yargı mensupları hakkında da gözaltı kararının bulunduğunu söyledi.

        İçişleri Bakanlığı, 5'i general 29'u albay 34 askerin görevden uzaklaştırıldığını açıkladı.

        AKOM'da bulunan aralarında rütbelilerin de olduğu askerlerin teslim olduğu bildirildi.

        ÜST DÜZEY GÖZALTILAR

        Gözaltına alınanlar arasında 3. Ordu Harekat Kurmay Başkanı Tuğgeneral Ekrem Çağlar, Mersin Garnizon Komutanı ve Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan,39. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hasan Polat, Ege Ordu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen, Jandarma Okullar Komutanı Tuğgeneral Sadık Köroğlu da bulunuyor.

        Polatlı'da 58. Topçu Tugay Komutanı Tuğgeneral Murat Aygün ve 118 rütbeli personel, gözaltına alındı.

        KARS VALİLİĞİ: 2 TUĞGENERALLE BIRLIKTE 31 RÜTBELI GÖZALTINDA

        Kars Valiliği, darbe teşebbüsünde bulunanlarla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. 14'üncü Mekanize Tugay Komutanlığı ve Sarıkamış Komando Tugay Komutanlığı tarafından anayasal düzeni devirmek ve meşru hükümeti yıkmak amacı ile il merkezi ile Sarıkamış ilçe merkezinin tanklarla işgal edildiği belirtilen açıklamada şöyle denildi:

        "Vatandaşlarımızın darbeye karşı direnişi, emniyet ve Jandarma birliklerimizin karşı koyması üzerine 1 tank ve çeşitli mühimmat ele geçirilmiş, 15 Temmuz 2016 tarihinde 22 rütbeli personel gözaltına alınmış ve vatandaşlarımızın kararlı direnişine istinaden darbe teşebbüsünde bulunan askeri birlikler herhangi bir zaiyat verilmeden kışlalarına geri dönmüşlerdir. Ancak 14'üncü Mekanize Tugay Komutanlığı ve Sarıkamış Komando Tugay Komutanlığının darbe girişimi devam etmiştir. 16 Temmuz tarihi itibariyle 14'üncü Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Avcı ve Sarıkamış 9'uncu Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Murat Yetkin ile toplam 31 rütbeli personel gözaltına alınmıştır."

        Öte yandan gözaltına alınarak emniyete getirilenlere tepki gösteren vatandaşları polis güçlükle engelledi.

        IĞDIR JANDARMA KOMUTANI VE HUDUT ALAY KOMUTANI GÖZALTINDA

        Iğdır Valisi Ahmet Turgut Alpman ve Emniyet Müdürü Yüksel Babal ile birlikte bugün sabah saatlerinde sivil kıyafetle valiliğe gelen İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Ulus, yapılan görüşmenin ardından gözaltına alındı. Albay Mustafa Ulus'un Emniyetteki sorgusu devam ederken, 5'inci Hudut Alay Komutanı Kurmay Albay Ekrem Küçükberber de gözaltına alındı.

        2 GENERAL, ASKERİ SAVCI, HAKİMLER GÖZALTINDA

        Diyarbakır 8'inci Jet Ana Üs Komutanlığında görevli aralarında 2 general ile askeri savcı ve hakimlerin de bulunduğu 100'e yakın askeri personel gözaltına alındı.

        Polis, Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanlığını girdi. 4 zırhlı araçla giriş yapan polise, çevik kuvvet ekipleri dışarıdan destek veriyor.

        4 PİLOT DAHA GÖZALTINA ALINDI

        TÜRK-ABD Ortak Savunma Tesisi olan Adana'daki İncirlik Hava Üssü'ndeki 10'uncu Tanker Üs Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Bekir Ercan Van'ın ardından 4 pilot daha gözaltına alındı. 10'uncu Tanker Üs Komutanlığı'nda görevli 1'i binbaşı 2'si üsteğmen 1'i teğmen 4 pilot, Adlı Tıp Birimi'nde sağlık kontrolünden geçirilip, sorgulanmak üzere Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

        HAKKARİ DAĞ VE KOMANDO TUGAY KOMUTANI TUĞGENERAL OTAL GÖZALTINDA

        Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Toprak, Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Otal ile Kurmay Başkanı ile 4 rutbeli subayın savcılığın talimatıyla gözaltına alındığını açıkladı.

        Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Otal da bugün öğlen saatlerinde gözaltına alındı. Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Toprak, Tuğgeneral Otal ile birlikte Kurmay Başkanı ve rütbeli 4 subayın da gözaltın alındıklarını söyledi. Gözaltına alınan askerlerin savcılığa getirildikleri belirtildi.

        TUĞGENERAL YÜKSEL GÖNÜLTAŞ İLE 6 ASKERİ HAKİM VE SAVCI GÖZALTINDA

        Erzincan'da Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimiyle ilgili 59. Topçu Eğitim Tugayı Komutanı Tuğgeneral Yüksel Gönültaş ile 6 askeri hakim ve savcı gözaltına alındı.

        Alınan bilgiye göre, FETÖ'nün darbe girişimi sonrası Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında, darbe girişiminde yer aldığı tespit edilen 59. Topçu Eğitim Tugayı Komutanı Tuğgeneral Yüksel Gönültaş ile 6 askeri hakim ve savcı Emniyet Müdürlüğü Terörle Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yakalandı.

        Zanlılar, sağlık kontrollerinin ardından emniyete götürüldü.

        ÜNİFORMALARINI ÇIKARARAK TESLİM OLDULAR

        Jandarma Genel Komutanlığı, emniyet özel harekat polislerince ele geçirildi. Karargahtaki askerler etkisiz hale getirildi.Askerler üniformalarını çıkararak teslim oldu.

        Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz, yaptığı açıklamada "asi askerlerin 16'sının ölü ele geçirildiğini" belirterek şunları kaydetmişti: "Ankara'da Beştepe'deki Jandarma Genel Komutanlığı bu asilerin, isyancıların kontrolüne geçmişti. Buradan Türkiye'deki 81 ilin jandarmasını sevk ve idare edip darbe çabası içindeydiler. Etrafları sarıldı. Akşamdan beri orada çatışma devam ediyor. Hemen hemen sonuçlanmak üzere. Şu ana kadar orada darbe girişiminde bulunan asi askerlerin 16 tanesi ölü ele geçirildi. 250'ye yakını gözaltına alındı. Çatışma devam ediyor, sonuçlanmak üzere"

        RÜTBELER SÖKÜLDÜ

        Etimesgut'taki Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığında darbe girişimine katılan askerler, karargahta görevli diğer askerlerce polise teslim edildi. Gözaltına alınarak sivil polis aracına konulan üniformalı askerlerin rütbeleri sökülerek yere atıldı. Birliğin nizamiyesine Türk bayrakları asılırken, nizamiye önünde toplanan vatandaşlar, İstiklal Marşı okudu. Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığına giden yollar ise kamyonlarla trafiğe kapatıldı.

        VATANA İHANETTEN YARGILANACAK

        Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk hakkında, vatana ihanet suçundan işlem başlatıldı. Öztürk gözaltına alındı.

        Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensubu askerlerin darbe girişimi engellenirken, darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturmalar çerçevesinde, Türkiye genelinde bin 300' ü aşkın FETÖ üyesi Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu gözaltına alındı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ