Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Başbakan Binali Yıldırım: Fettullah Gülen'in iadesi için ABD'ye 4 dosya gönderildi

        HABERTURK.COM

        Binali Yıldırım

        Başbakan Yıldırım, darbe girişiminde ölenlere "Kanınız yerde kalmayacak" diye seslenirken, idam cezası için, "Darbecilerin yargılanması konusunda vatandaşlarım rahat olsun. Bu canice girişime mevcut olan en ağır ceza verilecek. Mevcut yetmiyorsa gerekli düzenlemeyi yapmaktan imtina etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

        Jandarma Genel Komutanlığı'ndan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne ateş açılması sonrası, Külliye karşısındaki ormanın "Demokrasi Şehitleri Parkı" olarak ilan edildiğini açıklayarak, 15 Temmuz Demokrasi Bayramı'nın burada kutlanacağını söyledi.

        Başbakan Yıldırım, AK Parti grup toplantısında konuştu. Başbakan Yıldırım'ın konuşmasının satırbaşları şöyle:

        "Esirgeyen ve bağışlayan Allah'ın adıyla. Allah'ın alemlerin rabbi mevlama hamdolsun. Bize bu toprakları vatan kılan rabbime hamdüsenalar olsun. Mevlama şükürler olsun. bizi bu aziz milletin bir ferdi olarak yaratan Allah'a sonsuz şüküler olsun. Allah'ım bizim istiklalimizi korumak için güç ver. Hainlere, bölücülere, Haşhaşi çetelerine karşı bize güç ver. Birliğimizi, dayanışmamızı eyle. Minareleri ezansız bırakma Allah'ım. Müslümanlıkla yoğrulan yurdu Müslümansız bırakma Allah'ım. Bilelim hasma karşı koymasını bizi cansız bırakma Allah'ım. Ya dağıt kimsesiz kalan sürünü, ya çobansız bırakma Allah'ım. Bizi sevgisiz, susuz bırakma Allah'ım. Müslümanlıkla yoğrulan yurdu Müslümansız bırakma Allah'ım.

        Sizin dedeleriniz Malazgirt'te, Kosova'da, Çanakkale'de, Mohaç'ta destanlar yazdı. Kuttül Amare'de, Kurtuluş Savaşı'nda destanlar yazdı. 15 Temmuz zaferi bu zaferler kadar büyük zafer, bu destanlar kadar kutlu destandır. Siz de dedelerinize layık oldunuz. Ecdadın kahramanlık ruhunu tekrar ayağa kaldırdınız. Aziz milleti, sizleri yürekten selamlıyorum.

        Âsım'ın nesli...diyordum ya...nesilmiş gerçek:

        İşte çiğnetmedi nâmûsunu, çiğnetmeyecek.

        Şühedâ gövdesi, bir baksana, dağlar, taşlar...

        O, rükû olmasa, dünyâda eğilmez başlar,

        Bedr'in arslanları ancak, bu kadar şanlı idi.

        Ey şehîd oğlu şehîd, isteme benden makber,

        Sana âgûşunu açmış duruyor Peygamber.

        Maçka Emniyet Müdürlüğü'ne saldırarak 3 polisimizi şehit ettiler, şehitlerimizi rahmetle anıyor, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.

        Bir yandan paralel terör örgütü, diğer yanda bölücü terör örgütü. Onları bu fırsatları değerlendirerek bu büyük millete acı çektirebilirler ama dize getiremezler. 15 Temmuz'da tankın gücü, halkın gücünü yenememiştir. Bu millet gücünü halktan almaktadır. Şehit anne babalarının ellerinden öpüyorum.

        Bugün Meclis'in kapıları açıksa, TBMM dimdik ayaktaysa işte aziz milletimizin tankların önüne duran, kurşunlara kafa atan bu aziz milletin sayesindedir. Bu aziz milleti dünya hayranlıkla izledi. Bütün dünya bu aziz milleti alkışlıyor. Böyle bir millet, böyle cesur, kahraman milletin bir evladı olmaktan büyük bir gurur duyuyorum.

        "BUNLARIN HİÇBİR KUTSALI YOK"

        Hiç kuşkusuz milletimiz asırlardır devam eden kutlu yürüyüşü sırasında ihanetlere şahit oldu. Sadık görünmlü hainler, itaatkar görünümlü isyankarlar bu milleti arkasından hançerlemek istediler. İstisnasız her darbe kötüdür, cinayettir, milli iradeye karşı ihanettir. Siyasi tarihimizde hiçbir darbe girişimi 15 Temmuz'daki kadar kötü ve alçakça olmamıştır. Hoca kılıklı bir hain tarafından yönetilmemiştir. Hiçbir darbe halkına karşı silah çekmemiştir. Hiçbir darbe halkını bombalamış, tankla halkını ezmemiştir. Hiçbir darbe TBMM'ye bomba yağdırmamıştır. Bu gazi Meclis birçok darbeye şahit olmuş. Bu darbeciler bunu yaptı. Bunların hiçbir kutsalı yok. Hiçbir durakta beklemezler. Hedefe ulaşmak için her şey mübahtır.

        Kendilerine çok güvendiler. Birkaç saat içinde ülkeyi ele geçirecekler. Bu aziz milleti sindireceklerini zannettiler. Hesap hatası yaptılar. Bir dünya liderinin, demokrasi kahramanının, Recep Tayyip Erdoğan'ın olduğunu hesap edemediler. O gelecek olanlardan korkmadı, uçağa binmekten korkmadı, jetlerden korkmadı, havalimanı üzerinden uçan uçaklardan korkmadı, kefenimi giydim geliyorum dedi. Halkıyla kucaklaştı. Karşılarında zoru görünce ceketini alıp gidecek, sinecek, saklanacak bir Başbakan da yoktu.

        "EY FETÖ'NÜN HAİNLERİ SİZ BİZİ NE SANDINIZ?"

        Ey FETÖ'nün hainleri siz bizi ne sandınız? Korkak, siner, kaçar mı sandınız? Bizim Allah'a can borcumuz var, onu ödemeye de hazırız. Tanklarınızdan, toplarınızdan, uçaklarınızdan mı korkutacaksınız? Can borcunu teslim edinceye kadar da asla korkmayacağız.

        15 Temmuz darbecilerinin hesap edemedikleri bir unsur da TBMM'ydi. Meclis'i bombalayınca aziz üyeler korkar, siner, kaçar diye düşündüler. Siz dışarıda direnirken, Meclis'i vermediniz, milli iradeyi teslim etmediniz. Milletvekillerimiz, grup başkanvekillerimiz, bütün partiler yerlerinden ayrılmadılar milli iradenin sesini tüm dünyaya haykırdılar. Bu asil direnişte millet iradesine sahip çıkan bütün milletvekillerine, hayatlarını ortaya koyarak bu Gazi Meclis'e adına, şanına layık şekilde sahip çıktıkları için teşekkür ediyorum. Bombalar altında Meclis'i çalıştırdığınız için tebrik ediyorum. Sizlerle gurur duyuyorum. Birlikte darbeye karşı çıkan hep birlikte sabaha karşı sizlerle direnen CHP, MHP vekillerini de kutluyorum. Darbe karşıtı bildiriye imza atan HDP'ye de teşekkür ediyorum.

        "KAPILARIMIZ SONUNA KADAR AÇIK"

        Anamuhalefet partisi lideriyle görüşme yaptım. Kensine verdiği destekten dolayı teşekkür ettim. Sayın Bahçeli ile de bir araya gelerek teşekkürlerimi ileteceğim. Dayanışma içinde olmanın, beraber olmanın ne kadar önem gösterdiğini bütün milletimiz biliyor. Millet konu olunca, milli irade konu olunca, devletimizin bekaasını konu olunca nasıl kenetlendiğimizi bütün dünya gördü. Milletimizin görmek istediği tablo budur. Kavga edecek az şeyimiz var, paylaşacak milletimizi bir araya getirecek çok nedenimiz var. Terör ve ekonomi olmak üzere birlikte hareket etmek için kapılarımızı sonuna kadar açık tutacağız.

        Bu alçakça, canice darbe girişiminin kaynağı karşısında zerre tereddütümüz yok. Kimin yaptığını, kimin tertiplediğini, kimin yönettiğini ayna gibi biliyoruz. Paralel yapının her türlü ahlaksızlığı, kanun dışı yolları kullanarak hükümeti devirmeye çalıştığını gördük, yaşadık.

        "BUGÜNKÜ DESTEĞİNİZ O GÜN DE OLSA..."

        TSK içinde yapılandığını biliyoruz, yargıda, emniyette olduğu gibi, TSK içinde de bu yapının önemli bir konuma geldiğini biliyoruz. Yıllardır verdiğimiz mücadelede neden bizi yalnız bıraktınız? Bugünkü desteğiniz o gün de olsaydı belki bunları yaşamayacaktık.

        17-25 Aralık darbe girişimi dediğimizde burun kıvırıyorlardı. Önümüze engeller çıkarıyorlardı. FETÖ'nün militanları korunuyordu. Bugün istisnasız herkes, tüm dünya bunların ne kadar tehlikeli, silahlı bir örgüt olduğunu bir kez daha görmüştür. Şimdi, Cumhurbaşkanımız da ben de terörist başının iadesi için ABD'ye çağrımızı yaptık, dosyamızı gönderdik. Adalet Bakanı dosyayı gönderdi. 4 tane dosya gönderildi. Kanıt sunun diyorlar, görünen köy kılavuz ister mi? İstemedikleri kadar kanıtı önlerine koyacağız. ABD'li dostlarıma sormak istiyorum 11 Eylül'de İkiz Kuleler indirilirken teröristleri isterken kanıt mı sordunuz, Bin Ladin için kanıt aramazken, FETÖ için kanıtlar ortadayken neden ısrarla kanıt istiyorsunuz? Bu terörist başını korumaktan vazgeçin. Size faydası yok, İslamiyete faydası yok. Hiç kimse kusura bakmasın, bu paralel terör örgütü artık hiçbir ülke için elverişli bir maşa değil. Hiç boşuna ekmek, su vermeyin, beslemeyin, külfet çekmeyin. Jiletle kazır gibi kökünü kazıyacağız. Değil paralel terör örgütünü Haşhaşileri, hiçbir bölücü terör örgütü bir daha bu aziz millete bu büyük devlete Türkiye'ye ihanet etme cüreti gösteremeyecek.

        AVRUPA BİRLİĞİ'NE SESLENDİ

        Avrupalı dostlarıma sesleniyorum. Darbe karşıtı duruşlarını takdirle karşıladık. Ancak amalı cümlelerden hiç de hoşlanmadık. Biz 208 canımızı verdik, 2000'e yakın yaralımız var. Darbeyle mücadelemizi kesintiye uğratacak hiçbir yaklaşımı iyi niyetli göremeyiz. Terörle mücadeleyi gevşetin, daha müşfik davranın, bunu mu istiyorsunuz bizden? Darbeden medet uman kim varsa gereken cevabı alacaktır. Hiç kimsenin şüphesi olmasın. Bütün dünya bilsin, gözaltılar, sorgulamalar, yargılamalar konusunda Türkiye bir hukuk devletidir, buna yaraşır şekilde çalışmalar yapılacak, doğru ile yanlış karıştırılmayacak. Aklımızla hareket edeceğiz, adaletin, hukukun kurallarıyla hareket edeceğiz. Bir takım uygunsuz davranışa tevessül edenler bizi karşılarında bulurlar. Emir almaktan başka görevi olmayan Mehmetçikler'e, yanlış hareket içinde olanlar varsa gereği yapılacak. Bir yanlış, diğer yanlışla düzeltilmez. Kimden gelirse yanlıştır.

        Darbe sonrası vatandaşlarımdan istediğim önemli bir şey var. Provakasyonlara dikkat edin. Milletimiz sokaklarda. Demokasi nöbetleri tutuyoruz. Bütün vatandaşlarımızı uyarıyoruz. Bir olacağız, beraber hareket edeceğiz. Farklı olmayan tek şeyimiz var, gözlerimizden akan yaşlardır. Onun için acıda da sevinçte de birlikte olacağız. Birbirimizi kucaklayacağız.

        15 Temmuz darbesi başarılı olsaydı, Türkiye bugün karanlık dikta ülkesi olacaktı. Bu millet bunu önledi. Türkiye hukuktan, demokrasiden taviz vermeden yoluna devam edecek.

        "VATANDAŞLARIM RAHAT OLSUN"

        Darbecilerin yargılanması konusunda vatandaşlarım rahat olsun. Bu canice girişime mevcut olan en ağır ceza verilecek. Mevcut yetmiyorsa gerekli düzenlemeyi yapmaktan imtina etmeyeceğiz. Milletin mesajı başımız üstüne. Bağımsız mahkemeler adaletin tecellisini sağlayacak.

        Her darbe sosyal hayata da, ekonomik hayata da darbedir. Türkiye ağır maliyetler ödememiştir. Bu darbede de ağır maliyetler ödememiştir. Darbe girişiminde çok hızlı şekilde toparlanacağız, milletin ekonomik bedel ödemesinin önüne geçeceğiz. Tüm kurumlar işinin başındadır. Piyasalar açıktır. Bu paralel terör örgütü darbede başarılı olamayınca Türkiye artık normal bir ülke değildir, para göndermeyin diye propagandaya başladı. Milletimiz ekonomi alanında da, piyasaya da sahip çıktı ve paralarını bankaya yatırdı. İşte bu aziz milletin önünde şapka çıkarılır. Vatanseverlik budur.

        Bu darbe girişimi ile ilgili olarak Sayın Cumhurbaşkanımız 'Allah'ın lütfudur' dedi. Büyük sıkıntı yaşadık ama ülkemiz demokrasimiz, geleceğimiz için fırsata çevireceğiz. 79 milyon birbirine kenetlendi ve bu duruşu muhafaza için elimizden geleni yapacağız.

        Medya çok güzel bir sınav verdi. Bundan sonra da bu tavrı devam ettireceklerine inanıyorum. Hepsine teşekkür ediyorum.

        Partilerimiz çok güzel duruş sergiledi. STK'larımız, iş dünyamız, bütün toplum kesimleri güzel bir imtihan verdi. Bu güzel işbirliğinin ülkemizin büyümesi, güzelleşmesi için hayati öneme sahip.

        Türkiye içindeki hainleri temizlemek için yeni bir sürece girmiştir. Bölücü terör örgütüyle mücadele daha da artacak. Ekonomimizi büyüteceğiz, ülkemizin aydınlık geleceğine yoğunlaşacağız. Dostlukları artıracağız, bunu hem dışarıda yapıyoruz, hem içeride yapacağız.

        79 MİLYONA TEŞEKKÜR

        O kadar çok kişi, kurum ve kesim teşekkürü hak ediyor ki, tek tek saymak uzun zaman alıyor. Kahraman polisimizin, herbirinin alnından öpüyorum, onlar bu ülkenin darbe önleyen yiğitleridir. Vatanını, milletini seven, bayrağını seven askerimizi, subayımızı gönülden tebrik ediyorum. Meydanlara, sivil topluma, sağlık çalışanlarına, valilere, belediye başkanlarına; gece gündüz elinden gelen katkıyı sağlayan kamu mensuplarına teşekkür ediyorum. Savcılarımıza, başsavcılarımıza, adalet camiamıza teşekkür ediyorum. Bu terör çetelerini derdest ederek millete bir nefes aldırdılar.

        Bir kesim var. O kesim hak ettiği cezayı alacaktır. Onlar asker elbisesi içine gizlenmiş çetelerdir, hainlerdir. Onlara her türlü ceza verilecektir. Bunun bilinmesini istiyorum. Kahraman silahlı kuvvetlerimizi bunla karıştırmayacağız. Ordumuz bizim milletimizin bağrından çıkmıştır. Ordumuz daha da güçlenerek milletimizin emrinde olmaya devam edecek.

        Bu darbeyi önleyen en büyük gücümüz millettir. 79 milyon, 780 bin kilometrenin her köşesinde destan yazdı. Şehitlerimize bir kez daha rahmet diliyorum, mekanları cennet olsun. Yaralı kardeşlerimize şifalar diliyorum.

        DEMOKRASİ ŞEHİTLERİ PARKI

        Partimizin kuruluşundan bu yana fedakarca çalışan Erol Olçak ve oğlunu rahmetle anıyorum. Telekom'a girmek isterken arkadan vurulan kardeşimizi anıyorum. 208 şehidimizin her birini rahmet ve minnetle anıyorum. Rahat olun kanınız yerde kalmayacak. 15 Temmuz Demokrasi Bayramımız mübarek olsun. Beştepe'de Jandarma Genel Komutanlığı'ndan havadan ateş edip insanlarımızı şehit eden, Külliye'nin karşısındaki ormanı da Demokrasi Şehitleri Parkı ilan ediyoruz. Bayramımızı orada kutlayacağız.

        MGK VE BAKANLAR KURULU TOPLANTISI

        Yarın önce Cumhurbaşkanımızın başkanlığında MGK'yı, sonra Bakanlar Kurulu'nu topluyoruz. Yarın bu yaşadığımız süreçlerle ilgili önemli kararlar alacağız. Kaybedecek zamanımız yok. Ne yapılması, nasıl yapılması gerektiğini biliyoruz. Bu olağanüstü şartlardan kurtulmanın yolunu biliyoruz. Ülkemiz için çok güzel kararları vatandaşlarımızla paylaşacağız ve bir daha böyle olayların yaşanmaması için yüzde 1 bile risk alma imkanımız yok. Bütün alanları yüzde 100 emniyete almamız gerekiyor. Süreçleri başlattık, sonuçlarını da alacağız.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ